μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός του σώματος και πώς αυτός δουλεύει

Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλαπλές χημικές αντιδράσεις. Ο μεταβολισμός σημαίνει αλλαγή. Μετατρέπει το φαγητό που τρώμε σε ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να κινηθεί, να σκεφτεί, να αναπτυχθεί, να θεραπεύσει και να ανασκευάσει τα κύτταρά του. Όλα τα ζωντανά πλάσματα χρειάζονται τον μεταβολισμό για να ζήσουν. 

Οι αντιδράσεις που συνθέτουν τον μεταβολισμό έχουν συνεχή διάρκεια και ξεκίνησαν με την σύλληψή μας και είναι απαραίτητες για όλη μας την ζωή. Αν ο μεταβολισμός σταματήσει, τότε σταματάει και η ζωή για τον οργανισμό. Ο μεταβολισμός είναι ζωτικής σημασίας για την μετατροπή σε ενέργεια απαραίτητη για το σώμα ώστε να εκτελέσει πολλές απαραίτητες εργασίες.

 

Η διαδικασία του μεταβολισμού μοιάζει με αυτή των φυτών με τα φυτά. Ίσως έχετε ακούσει για την φωτοσύνθεση. Όλα ξεκινούν με το φυτό που μαζεύει ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου. Το φυτό χρησιμοποιεί την ενέργεια που απορροφά από τον ήλιο και την χλωροφύλλη με σκοπό να φτιάξει σάκχαρα από το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα. Η  διαδικασία αυτή λέγεται φωτοσύνθεση.

 

Καθώς οι άνθρωποι και τα ζώα τρώνε τα φυτά και άλλες χημικές ουσίες που συνθέτουν κύτταρα, το σώμα διασπά τα σάκχαρα ώστε η ενέργεια να απελευθερωθεί και να μεταφερθεί μέσω του αίματος στα κύτταρα του σώματος. Η ζάχαρη δεν είναι η μόνη πηγή ενέργειας, τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν πηγές ενέργειας από το σώμα.

 

Αφού αυτές οι πηγές ενέργειας εισχωρήσουν στα κύτταρα, άλλα ένζυμα αναλαμβάνουν δράση για να επισπεύσουν ή να ρυθμίσουν τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στην μεταβολική διαδικασία. Η διεργασία αυτή επιτρέπει στο σώμα είτε να χρησιμοποιήσει την ενέργεια, είτε να την αποθηκεύσει. Η ενέργεια αποθηκεύεται στου ιστούς του σώματος, όπως το συκώτι, οι μύες και επίσης αποθηκεύεται ως λίπος.

Η όλη διαδικασία του μεταβολισμού είναι μια πράξη ισορροπίας ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς τύπους διαδικασιών που συμβαίνουν την ίδια την ίδια χρονική στιγμή και οι οποίοι είναι:

  • Η δημιουργία των ιστών του σώματος και η αποθήκευση ενέργειας.
  • Η διάσπαση των ιστών του σώματος και των αποθηκών ενέργειας με σκοπό να παράγει περισσότερη ενέργεια για τις σωματικές λειτουργίες.

 

Οι δυο τύποι διαδικασιών καλούνται αναβολισμός και καταβολισμός. Αναβολισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία δημιουργείται και αποθηκεύεται ενέργεια. Ο καταβολισμός είναι ο μεταβολισμός αποδόμησης, η οποία είναι η διαδικασία που παράγει την ενέργεια που χρειάζονται τα κύτταρα αποδομώντας μεγάλα μόρια, όπως οι υδατάνθρακες και τα λίπη, με σκοπό να απελευθερώσει ενέργεια.

 

Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι εκείνη που χρησιμοποιείται σαν καύσιμο για τον αναβολισμό έτσι ώστε το σώμα να θερμαίνεται και οι μύες να συσπώνται με σκοπό να κινούνται τα μέλη του σώματος. Υπάρχουν ωστόσο άχρηστα προϊόντα που απελευθερώνονται κατά την διαδικασία του καταβολισμού, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα μέσω του δέρματος, των νεφρών, των πνευμόνων, και των εντέρων.

 

Αρκετές ορμόνες του ενδοκρινικού συστήματος που συμβάλλουν στην ρύθμιση του ρυθμού και της κατεύθυνσης της διαδικασίας του μεταβολισμού, βοηθούν σε αυτήν. Μια από αυτές είναι η θυροξίνη. Παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα. Βοηθά στο να καθοριστεί πόσο γρήγορα ή πόσο αργά θα γίνουν οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον μεταβολισμό.

 

Ορμόνες εκκρίνονται από το πάγκρεας το οποίο βοηθά στο να καθορίσει ποια μεταβολική δραστηριότητα θα χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένη στιγμή(αναβολική ή καταβολική). Ένα παράδειγμα είναι ότι όταν τρώμε το φαγητό μας συμβαίνει η αναβολική δραστηριότητα, γιατί η κατανάλωση της τροφής αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο σώμα(ένα σημαντικό καύσιμο), αυτή η  έκλυση γλυκόζης ενεργοποιεί το πάγκρεας να παράγει την ινσουλίνη, η οποία με την σειρά της ειδοποιεί τα κύτταρα του σώματος να αυξήσουν τις αναβολικές τους διεργασίες.

 

Η όλη διαδικασία του μεταβολισμού είναι χημική και μπερδεμένη για τους περισσότερους στην κατανόησή της. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά συνδέουν τον μεταβολισμό με την απώλεια βάρους ή το αντίθετο. Όταν ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει, παίρνουμε βάρος και όταν είναι γρήγορος ή με σωστό ρυθμό χάνουμε ή το διατηρούμε.

 

Πώς να αποκτήσουμε και να συντηρήσουμε το σωστό βάρος.

 

Με το να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες και να βάλουμε την άσκηση στην ζωή μας, θα βελτιώσουμε όχι μόνο το βάρος μας, αλλά και την συνολική σωματική και πνευματική μας υγεία.

Όντας υπέρβαροι μπορεί να προκαλέσουμε πολλά προβλήματα στην υγεία μας, όπως διαβήτη, υψηλή πίεση, καρδιοπάθεια, αρθρίτιδα και αναπνευστικές νόσους.

Το σώμα απαιτεί μακρόχρονη αρμονία και υποστήριξη, και για να χάσουμε βάρος με επιτυχία χρειάζονται απλά βήματα και ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top