Έχετε τροφικές αλλεργίες; Η προσέγγιση της κινέζικης ιατρικής

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας που επηρεάζει όλο και περισσότερο τη σημερινή ανθρωπότητα. Αυτές οι αλλεργίες ποικίλουν και κάθε άτομο έχει αλλεργία και σε κάτι διαφορετικό. Ωστόσο, ποιος είναι ο λόγος αυτών των αλλεργιών και από πού προέρχονται; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης και πώς μπορείς να καταλάβεις σε ποιο τρόφιμο έχεις αλλεργία;

Ο κάθε άνθρωπος ‘’υποφέρει’’ από κάτι διαφορετικό και όσο παράξενο κι αν ακούγεται κάποιοι έχουν αλλεργία στα γαλακτοκομικά και στο κρέας. Άλλοι στα λαχανικά και στα φρούτα και πολλοί στους ξηρούς καρπούς.

Πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τον φόβο μην πάθουν καμία αλλεργική αντίδραση, φαινόμενο που έχει περαστεί και στα παιδιά τους.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο, αλλά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη και να έχουν προβλήματα με το έντερο τους. Κάποια από αυτά τα τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά είδη αλλά και τα σιτηρά, όπως το καλαμπόκι, η βρώμη και το πίτουρο.

Σύμφωνα με μελέτες περίπου 15 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια αλλεργία και κατά τη διάρκεια της ζωής τους μπορεί να εξαφανιστεί ή να εμφανιστεί κάποια καινούρια. Επίσης, πολλά παιδιά που εμφανίζουν κάποια αλλεργία μέχρι την ηλικία των 5, συνεχίζουν να την έχουν και στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

Ωστόσο, αν πάσχεις από κάποια χρόνια αλλεργία καλό θα ήταν να κουβαλάς πάντα πάνω σου τα απαραίτητα για να αποφύγεις κάποια αλλεργική αντίδραση.

Το φαγητό, ωστόσο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός αλλά να μας προσφέρει ενέργεια, θρεπτικά στοιχεία και επιβίωση. Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τις αλλεργίες; Τι μπορεί να τις καταστήσει επικίνδυνες και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Οι τροφικές αλλεργίες είναι ένα σύμπτωμα από κάτι πολύ πιο περίπλοκο και είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι και το έντερο μας. Κι όσο κι αν αλλάξεις τη διατροφή σου το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει αν δεν βρεις από που προέρχεται.

Σύμφωνα με τη Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, αν το ‘’Τσι’’ του στομαχιού σου είναι χαμηλό, τότε δεν θα μπορεί να χωνέψει καλά κάποιες τροφές. Και όχι, το ‘’Τσι’’ δεν αποδίδεται σε κάποιο όργανο που δεν λειτουργεί σωστά, αλλά στην ενέργεια που υπάρχει μέσα μας, όπως και στο πεπτικό μας σύστημα.

Μόλις φέρεις σε ισορροπία το ‘’Τσι’’ του στομαχιού σου και της σπλήνας σου θα δεις μεγάλη διαφορά και μπορεί να εξαφανίσεις και τελείως τις αλλεργίες. Υπάρχουν πολλά άρθρα με χρήσιμες πληροφορίες για το ‘’Τσι’’ και πως μπορείς να το ενεργοποιήσεις και να το βοηθήσεις να ‘’γιατρευτεί’’. Μία γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο θα σου δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το ‘’Τσι’’ σου; Υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να βοηθηθείς:

  • Ζέστανε το στομάχι σου! Απέφυγε τα κρύα, ωμά και χθεσινά φαγητά όπως και τα κρύα ποτά και αναψυκτικά. Προτίμησε πιο ζεστά φαγητά ή μπαχαρικά όπως η κανέλα και το τζίντζερ.
  • Οι κατάλληλες τροφές που θα σε βοηθήσουν στο να επιτύχεις κάτι τέτοιο είναι οι εξής: οι χουρμάδες, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, το τζίντζερ, οι φύτρες, η γλυκοπατάτα και το καρπούζι.
  • Φρόντισε να μην τρως το βραδινό σου αργά και κυρίως να μην τρως ένα βαρύ γεύμα. Προτίμησε κάτι ελαφρύ χωρίς πολλές θερμίδες για να ισορροπήσεις το ph του στομαχιού σου και να έχεις έναν ανάλαφρο ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει και στο αν έχεις κάποιο πρόβλημα αϋπνίας.
  • Άλλος ένας τρόπος για να βοηθήσεις το στομάχι σου είναι να κάνεις μασάζ που θα ξεκινάει από τη μέση του στομαχιού σου και θα κατευθύνεται προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθερώσεις τη συσσωρευμένη ενέργεια και θα της δώσεις τη κίνηση που χρειάζεται.
  • Πίνε αρκετό νερό και μάσα καλά τη τροφή σου για να βοηθήσεις το στομάχι σου στη καύση και στη χώνεψη του.
  • Εξασκήσου στο Qigong! Είναι κινήσεις χορού που σε βοηθάνε να απελευθερώσεις το ‘’Τσι’’ και την ενέργεια σου. Μπορείς να βρεις σχετικά βίντεο στο διαδίκτυο.
  • Διώξε το άγχος από τη ζωή σου με τον διαλογισμό, τη γιόγκα και ότι άλλο σε χαλαρώνει. Ζήσε μία ελεύθερη ζωή χωρίς ανησυχίες και άγχη.
  • Αυτές οι συμβουλές είναι πολύ χρήσιμες, όχι μόνο σε περίπτωση κάποιας αλλεργίας αλλά για όλη τη καθημερινότητα σου. Εφάρμοσε τις σε καθημερινό επίπεδο και θα δεις άμεσα διαφορά στη διάθεση σου, στις διατροφικές σου συνήθειες αλλά και στον τρόπο ζωής σου.
  • Εσύ έχεις τη δύναμη να γιατρέψεις το σώμα και το νου σου. Άκου το σώμα σου και σεβάσου τις επιθυμίες του. Πίστεψε ότι θα τα καταφέρεις και ότι αλλεργία έχεις μπορεί να εξαφανιστεί. Και πού ξέρεις; Μπορεί σε λίγα χρόνια το αγαπημένο σου φαγητό να είναι αυτό που παλιότερα είχες αλλεργία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top