Αμηνόρροια

Όταν μία γυναίκα έχει δεν έχει περίοδο κάθε μήνα αλλά εμφανίζεται σε αραιή συχνότητα τότε λέμε ότι έχει ολιγομηνόρροια. Αν όμως δεν είναι έγκυος ή δεν περνάει την περίοδο της εμμηνόπαυσης και έχει σταματήσει ο κύκλος για πάνω από τρεις μήνες συνεχόμενους, τότε έχει αμηνόρροια. 

Από την πλευρά της συμβατικής δυτικής ιατρικής, επειδή η αμηνόρροια οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές είναι φυσικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν ορμονοθεραπεία. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, τα όργανα που συμμετέχουν στη διαδικασία της έμμηνου ρύσεως είναι το συκώτι, ο σπλήνας και οι νεφροί. Το συκώτι αποθηκεύει το αίμα και είναι υπεύθυνο για την ομαλή ροή της ζωτικής ενέργειας qi. Εάν εξαιτίας κάποιας συναισθηματικής φόρτισης, ή κατάστασης σοκ ή έντονου άγχους προκληθεί στάση στην βιοενέργεια του συκωτιού, αυτό μπορεί να οδηγήσει και στάση αίματος.

Από την άλλη πλευρά ο σπλήνας παράγει ζωτική ενέργεια qi και αίμα. Σε μία αδυναμία του σπλήνα, θα εμφανιστεί το σύνδρομο της ανεπάρκειας της ζωτικής ενέργειας (qi) του σπλήνα ή και του αίματος, οπότε δεν θα έχουμε αρκετή ενέργεια ή και αίμα προκειμένου να παραχθεί για την έμμηνο ρύση. Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για τη σύλληψη, την αναπαραγωγή. Από την πιο εκλεπτυσμένη ουσία των νεφρών προέρχεται το εμμηνορροϊκό αίμα.

Οι μηχανισμοί και τα σύνδρομα που μπορεί να οδηγήσουν στην αμηνόρροια διακρίνονται σε σύνδρομα ανεπάρκειας ή σύνδρομα υπερβολής. Στις περιπτώσεις ανεπάρκειας δεν υπάρχει αρκετό αίμα. Στις περιπτώσεις υπερβολής ζωτικής ενέργειας ή αίματος, ενδέχεται να δημιουργηθεί φλέγμα – υγρασία και να οδηγήσει σε αμηνόρροια.

Εκτός από τους μηχανισμούς που συζητούνται παραπάνω, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν αμηνόρροια. Η μακροχρόνια χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να επιφέρει ανεπάρκεια αίματος ή ανεπάρκεια της ζωτικής ενέργειας των νεφρών. Η υπερβολική σωματική άσκηση ή η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, με υπερβολική χρήση των μυών, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση ανεπάρκειας του σπλήνα και του ήπατος. Η σπλήνα αποτυγχάνει να παράγει επαρκείς ποσότητες αίματος, και το ήπαρ αποτυγχάνει να αποθηκεύσει το αίμα σωστά, και οδηγεί σε αμηνόρροια.

Εκτός από το βελονισμό, τα βότανα και η μοξοθεραπεία είναι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, προκειμένου να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός κύκλος.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η παραδοσιακή κινεζική ιατρική όσο και η συμβατική δυτική ιατρική, αποσκοπούν στην επίτευξη του ίδιου στόχου, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τρόπων. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική διεγείρει τον οργανισμό να ρυθμίσει με φυσικό τρόπο τις ορμόνες και να αποκαταστήσει τη λειτουργία, η συμβατική δυτική ιατρική αποκαθιστά τη λειτουργία με χρήση τεχνητών ορμονών.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Scroll to Top