Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ξεκινάει πολύ πριν το 2.200 π.χ. Η ανακάλυψή της ήταν τυχαία και από αυτά που διαβάζουμε στα κείμενα του κίτρινου αυτοκράτορα, μαθαίνουμε ότι οφείλεται καθαρά και μόνο στον τρόπο ζωής των αρχαίων χρόνων, όπου οι άνθρωποι τότε εργάζονταν πολύ σκληρά προκειμένου να επιβιώσουν.
Η γέννηση της κινέζικης ιατρικής σύμφωνα με τα κείμενα του κίτρινου αυτοκράτορα
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι μετά από ατυχήματα που είχαν κατά τα διάρκεια του κυνηγιού ή μετά από κάποιο τραυματισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας τους με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή ακόμα και μετά από τσιμπήματα εντόμων, ότι υπήρχε μείωση ή ακόμα και εξάλειψη διαφόρων συμπτωμάτων ή ασθενειών ή πόνου, τα οποία βίωναν μέχρι και τη στιγμή του συγκεκριμένου τραυματισμού.
Με την ανταλλαγή αυτών των βιωμάτων, άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες θεωρίες οι οποίες ανέφεραν θεραπείες με την μέθοδο του βελονισμού, ή καυτηριασμούς (μοξοθεραπεία) ή πιέσεις σημείων (tuina) προκειμένου να βελτιώνουν την υγεία τους.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού
Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι ο βελονισμός;
Τα πρώιμα εργαλεία της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής
Τα πρώτα ιατρικά τους σύνεργα ήταν από πέτρα καθώς από το υλικό αυτό, έφτιαχναν όλα τα εργαλεία τους. Ποιο συγκεκριμένα οι πρώτες βελόνες δημιουργήθηκαν από τα αιχμηρά θραύσματα των πέτρινων αυτών εργαλείων.
Με το πέρασμα των χρόνων, την εξέλιξη και τη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους οι βελόνες από τα θραύσματα των εργαλείων τους βελτιώθηκαν σχηματικά, άρχισαν να δημιουργούν ξύλινες βελόνες από μπαμπού, μετά από κόκκαλα και μετά το ξεκίνημα της επεξεργασίας του πηλού χρησιμοποιούσαν πήλινες και αργότερα πορσελάνινες.
Οι βελόνες κατασκευαστικαν σιγά σιγά έγιναν πιο αιχμηρές, πιο λεπτές και με την εξέλιξη της μεταλλουργίας άρχισαν να κατασκευάζονται και οι μεταλλικές βελόνες, με υλικά όπως σίδερο, χαλκό , χρυσό κ.α. Ταυτόχρονα με το βελονισμό εξελίσσονταν και οι θεραπείες του καυτηριασμού και της θερμοεπίδρασης(βεντούζες και μόξα)
Η συνεχής επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του βελονισμού, τον εδραίωσε ως νόμιμο θεραπευτικό σύστημα, το οποίο υπήρχε στη φύση από την αρχή του κόσμου.
Η θεωρία της κινέζικης ιατρικής και τα πέντε στοιχεία της φύσης
Οι αρχαίοι κινέζοι, πίστευαν ότι η ύπαρξή των ανθρώπων ήταν στενά συνδεδεμένη με το σύμπαν, όπου βρίσκονταν στο κέντρο με τον ουρανό τοποθετημένο από πάνω και από τη γη τοποθετημένη κάτω. Η έννοια του σύμπαντος χρησιμοποιήθηκε για να εξηγήσει τους νόμους της φύσης, και, τις σχέσεις που σχηματίστηκαν μεταξύ του σύμπαντος και των ανθρώπων.
Για παράδειγμα, το δέρμα του ανθρώπινου σώματος αντιστοιχούσε με την επίπεδη υφή της γης, τα πέντε εσωτερικά όργανα (ήπαρ, καρδιά, νεφροί, σπλήνας και πνεύμονας) αντιστοιχούσαν στα πέντε στοιχεία (ξύλο, φωτιά, νερό, γη, και μέταλλο) και τα μάτια και τα αυτιά που σχετίζονταν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Ο κόσμος είναι μία αρμονική και ολιστική οντότητα και κανένα ον δεν θα μπορούσε να υπάρχει εάν δεν υπήρχε αυτή η σύνδεση με το περιβάλλον. Αυτή η ιδέα έγινε η βασική ιδέα του Ταοϊσμού, η φιλοσοφική και θρησκευτική παράδοση της Κίνας.
Ο Ταοϊσμός και η πρακτική στην κινέζικη ιατρική
Ο Ταοϊσμός βοήθησε να διαμορφωθεί η πρακτική στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η οποία όμως βασίζεται στις πεποιθήσεις ότι όλα είναι αλληλένδετα με το σύμπαν. Ο άνθρωπος είναι μέρος του όλου και πρέπει να αντιμετωπίζεται βάση αυτής της πεποίθησης.
Το σώμα είναι ένα οργανικό σύνολο, όλα τα μέρη του συνδέονται μεταξύ τους, εξαρτώνται το ένα από το άλλο για τη φυσιολογική λειτουργία τους αλλά και αλληλοεπηρεάζονται σε καταστάσεις παθολογίας. Τα πέντε όργανα ενεργούν ως πυρήνες λειτουργικών μονάδων και μέσω των μεσημβρινών συνδέονται, συνθέτοντας ένα σύνολο αλληλοεπιδράσεων εντός του σώματος.
Το σώμα επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον συνεχώς και παράγοντες όπως ο καιρός, η γεωγραφική θέση, η εργασία και η οικογένεια, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του.
Εξωτερικές αλλαγές αναγκάζουν το σώμα να ανταποκριθεί φυσιολογικά ή παθολογικά. Αυτό αντανακλά την ενωμένη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και τον έξω κόσμο. Ο άνθρωπος θα πρέπει να ζει σε αρμονία με τη φύση, τους άλλους ανθρώπους και το άμεσο περιβάλλον. Όταν συμβαίνουν αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον και ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές, είναι πιθανόν να ασθενήσει.
Οι μέθοδοι διάγνωσης στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική
Υπάρχουν τέσσερις μέθοδοι διάγνωσης. Αυτές αποτελούνται από την παρατήρηση, την ακρόαση, την όσφρηση και την ψηλάφηση για τις οποίες θα μιλήσουμε αναλυτικά σε ξεχωριστή ενότητα.
Είναι μία ολιστική θεραπευτική προσέγγιση
Από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι μία ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία.
Όλες οι πτυχές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και μόνο με μια ολοκληρωμένη ανάλυση για τη φυσική κατάσταση των ασθενών, την ηλικία, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό, την καριέρα και την ψυχική κατάσταση, μπορεί να γίνει μια σωστή διάγνωση και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.
Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική στην Αθήνα
Ακόμα και το διάσημο νοσοκομείο johns Hopkins εφαρμόζει την κινέζικη ιατρική για να βοηθήσει τους ασθενείς του.Αν θέλετε και εσείς να γνωρίστε την κινέζικη ιατρική και να δείτε τα αποτελέσματα που προσφέρουν οι θεραπείες της τότε.