3 λόγοι για τους οποίους νιώθουμε έντονη κόπωση

 In Υγεία

3 λόγοι για τους οποίους νιώθουμε έντονη κόπωση

Είναι πολλές οι φορές που αισθανόμαστε έντονη κόπωση νιώθουμε κουρασμένοι και άτονοι, αλλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία. Υποθέτουμε ότι μπορεί να μας λείπει η καφεϊνη και σπεύδουμε να καταναλώσουμε καφέ για να τονωθούμε. Άλλες φορές λέμε απλά ότι μας έπιασε η τεμπελιά μας. Ίσως όμως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μας κάνουν να νοιώθουμε κούραση.

Ας εξετάσουμε μαζί 3 τέτοιους λόγους:

  1. Δεν κοιμόσαστε αρκετά.

Ο σωστός ύπνος είναι ένας παράγοντας τον οποίο δεν υπολογίζουμε όταν σκεφτόμαστε την κούραση που μπορεί να νοιώσουμε.

Παρά την έντονη κόπωση που νοιώθουμε, πιέζουμε τον εαυτό μας να συνεχίσει μέσα στην μέρα για να τακτοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις. Αυτό όμως που μας χρειάζεται είναι λίγο παραπάνω ύπνος.

Έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 8-9 ώρες ύπνου καθημερινά. Αν κάποιος δεν κοιμάται τόσο και αισθάνεται κόπωση, το μόνο που έχει να κάνει είναι να κοιμηθεί παραπάνω και θα δει την διαφορά αμέσως.

Ο ύπνος είναι το διάστημα κατά το οποίο ο οργανισμός φορτίζει τις μπαταρίες του και αναδομείται. Τότε ρυθμίζεται η χημεία του σώματος, επιδιορθώνονται οι ιστοί  και επανεκκινούνται τα όργανά μας. Μετά από 72 ώρες αϋπνίας, μπορεί να παρουσιαστούν ψυχωτικά επεισόδια. Ο ύπνος δίνει το χρονικό περιθώριο στο σώμα και το μυαλό μας να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει τις εμπειρίες που έζησε.

Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε αρκετά για να αποφύγετε την έντονη κόπωση.

  1. Αποφεύγετε το φαγητό για να χάσετε βάρος.

Πολλοί από εμάς, στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι έχει ως επακόλουθο την κόπωση, εκτός του ότι έχει αποτυχημένα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Στερώντας τον οργανισμό μας από θερμίδες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα, τον οδηγούμε στην έντονη κόπωση. Όταν υποσιτιζόμαστε δεν δίνουμε στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα και επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας. Η τροφή είναι καύσιμο, αν δεν το παρέχουμε στον οργανισμό μας, η κούραση θα έρθει αναπόφευκτα.

Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη σε σίδηρο, βιταμίνη B12, βιταμίνη D, πρωτεϊνη και λιπαρά, οδηγεί σε κόπωση. Στερητικές δίαιτες ή δίαιτες με χαμηλές θερμίδες και δεν μας αδυνατίζουν και μας προκαλούν κούραση. Η διατροφή με τακτικά, επαρκή γεύματα, θα μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

  1. Δεν έχετε καθαρούς στόχους ζωής.

Υπάρχει και η περίπτωση, κάποιες φορές, η έντονη κόπωση να μην είναι πρωτογενής αλλά να αποτελεί το σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε χάσει το νόημα της ζωής μας, να μην έχουμε σαφή στόχο, να ξοδεύουμε την ενέργειά μας σε σκόρπια μέρη χωρίς να ικανοποιούμαστε. Όταν μας λείπει ο καθαρός σκοπός στην ζωή μας αισθανόμαστε υποτονικοί, απαθείς ακόμη και καταθλιπτικοί.

Αφουγκραστείτε τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας. Βρείτε τι έχει αξία για σας, τι σας δίνει χαρά και τι είναι σημαντικό. Βάλτε προτεραιότητες σε ό,τι σας δίνει ενέργεια και σας ικανοποιεί. Πρέπει να έχουμε ένα σκοπό στην ζωή μας που μας υποκινεί και να δίνουμε στον οργανισμό μας τον ύπνο, την τροφή και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να επιβιώσει.

Όσοι από εμάς δεν είναι βέβαιοι για τον σκοπό της ζωής τους ή ακόμη τον ψάχνουν, μπορούν να βοηθηθούν αν αναρωτηθούν τι προτεραιότητες θα έβαζαν αν είχαν μόνο έναν μήνα ζωής. Τι θα άφηναν πίσω και τι θα κρατούσαν από όλα αυτά που έχουν και όλα αυτά που κάνουν καθημερινά. Ποιο θα θέλατε να είναι το στίγμα σας σε αυτή την γη;

Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες. Πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που μας γεμίζει και έχει αξία για μας, να του δώσουμε προτεραιότητα και να εισπράξουμε από όλο αυτό την ενέργεια που θα μας δώσει.

Η ζωή χωρίς σκοπό μπορεί να είναι κουραστική. Οι στόχοι και τα όνειρά μας, μας δίνουν έμπνευση και ενέργεια. Επίσης όταν έχουμε σαφείς στόχους, είμαστε πιο προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε την ενέργειά μας, ώστε να αποφύγουμε την άσκοπη κούραση.

Για  να βρούμε τις αιτίες που μας προκαλούν έντονη κόπωση, πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εαυτό μας να αναλογιστεί τι είναι σημαντικό και τι όχι.

Συνεχίστε να αναρωτιέστε, να ψάχνετε για τον σκοπό στην ζωή σας. Μην εγκαταλείψετε, κάντε μικρά βήματα κάθε φορά και θα έχετε πάντα την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς να νοιώθετε κουρασμένοι.

Recent Posts

Leave a Comment

Call Now Button