βελονισμός

Τι είναι ο βελονισμός

Ο βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γνωστά ως σημεία βελονισμού).Ο σκοπός του στην Κινέζικη ιατρική είναι να διεγείρει και  να ισορροπήσει, τη ροή της σωματικής ενέργειας οπότε και επαναφέρει τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και την ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται.

Επομένως ο κινέζικος βελονισμός χρησιμοποιείται όχι μόνο ως θεραπευτική παρέμβαση αλλά και ως μέσο πρόληψης. Eίναι ένας από τους ογκόλιθους των καθιερωμένων μεθόδων εναλλακτικής – συμπληρωματικής ιατρικής εκτός της Κίνας και της Ανατολής.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:Η ιστορία του βελονισμού 

Πίνακας Περιεχομένων

Βελονισμός: H παραδοσιακή θεωρία της Κινεζικης ιατρικής

Στο βελονισμό το σώμα διαπερνάται απο τα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί.Σε αυτά τα κανάλια υπα΄ρχουν τα σημεία του βελονισμού

Η θεωρία του βελονισμού βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας και των διαδρομών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική όταν το σώμα είναι υγιές, η ενέργεια  (Qi)  κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως “μεσημβρινών”.

Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή, λόγω κάποιου εξωτερικού ή εσωτερικού παθογόνου (κρύο, ζέστη, υγρασία, άνεμου) ενός σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται.

Η εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτο-ίασης του σώματος.

Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία, ωστόσο, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου βελονιστή μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών. Μπορεί να σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί τη μόνη θεραπεία, ενώ σε άλλες αποτελεί υποστηριχτική – συμπληρωματική θεραπεία.

Πως λειτουργεί ο βελονισμός στο σώμα μας σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική εμπειρία;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο βελονισμός, στηρίζεται στην διέγερση των νευρικών απολήξεων του δέρματος και των αισθητικών μυών. Από εκεί ξεκινάει η αποστολή μηνυμάτων στον νωτιαίο μυελό και κατόπιν στον εγκέφαλο. Σε συνεργασία με τους νευρικούς ιστούς και τα σήματα που στέλνουν, εμποδίζεται η μετάδοση των σινιάλων του πόνου.

Με την βοήθεια της μεθόδους του Doppler υπερήχων, έχει φανεί πως ο βελονισμός επιδρά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Βελτιώνει την περιφερική κυκλοφορία, την αγγειοδιαστολή ώστε να αποφεύγονται οι θρόμβοι στο αίμα. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις τραυματισμών. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πιο έντονα στο σημείο εισόδου των βελόνων, αλλά και στην ευρεία περιοχή.

Ο βελονισμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην γαστρική κινητικότητα και την κινητικότητα του εντερικού μας συστήματος. Μάλιστα, έχει την ικανότητα να αυξάνει την έκκριση του γαστρικού υγρού, με σημείο εισαγωγής της βελόνας κάτω από το γόνατο. Οι μελέτες λοιπόν δείχνουν τις γενικές επιδράσεις και τα αποτελέσματα του βελονισμού στο ανθρώπινο σώμα.

Με τον πιο φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την δύναμη του ίδιου μας του σώματος, πετυχαίνουμε οφέλη και θεραπείες εκεί που η Δυτική Ιατρική θα χρησιμοποιούσε χημικά σκευάσματα και επεμβατικές μεθόδους.

Τι είναι τα σημεία του βελονισμού;

Τα σημεία του βελονισμού είναι τα συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος στα οποία εισάγει τις βελόνες που χρησιμοποιεί ο βελονιστής. Αυτά τα σημεία ονομάζονται ¨ενεργειακά¨, καθώς πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει αυξημένη ροή της ενέργειας. Είναι συνήθως και τα σημεία που υπάρχουν οι νευρικές απολήξεις.

Αυτές οι νευρικές απολήξεις βοηθούν στο να υπάρχει και μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα, άρα και περισσότερη ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο, τα σημεία του βελονισμού στοχεύουν σε αυτά τα σωματικά κέντρα.

Από το 1960, αυτά τα μέρη του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιούνται ως σημεία ενεργοποίησης, λόγω των πολλών νευρικών απολήξεων.

Η αίσθηση που έχει ο ασθενής όταν ο βελονιστής εισάγει την βελόνα στο σώμα του, είναι ένα μούδιασμα ή ένα ανεπαίσθητο τσίμπιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βελόνα στοχεύει στις λεπτές και μεσαίες νευρικές απολήξεις. Σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές ή προβλήματα από διαβήτη ή αλκοόλ, η αντίληψη αυτή μπορεί να είναι μειωμένη και επίσης η ανταπόκριση στα οφέλη του βελονισμού μπορεί να καθυστερήσει. Με λίγες παραπάνω συνεδρίες όμως, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.

Άρα, η κατάσταση των περιφερικών νεύρων ενός ασθενή, είναι εκείνη που θα ορίσει την αμεσότητα των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, τα σημεία του βελονισμού, αν θέλουμε να τα απαριθμήσουμε, θα φτάσουν περίπου στις 2000.

Ο αριθμός αυτός μοιάζει ασύλληπτος, για αυτό πρακτικά ένας βελονιστής είναι αρκετό να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί περίπου 120 σημεία. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει βοήθεια από ειδικά σχεδιασμένους χάρτες και ανατομικά μοντέλα, που βοηθούν τους επαγγελματίες στην σωστή και ακριβή εφαρμογή της θεραπείας.

Η περίπτωση του κάθε ασθενούς είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον βελονιστή. Αν υπάρχει, για παράδειγμα κάποια ασθένεια, τα σημεία του βελονισμού είναι πιο ευαίσθητα. Κάποιες φορές μπορεί να δούμε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και άλλα συμπτώματα ανάλογα των περιπτώσεων. Τα μέρη του σώματος που μας δίνουν συνήθως και τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, είναι γύρω από τις αρθρώσεις και τους μύες της πλάτης και των χεριών και των ποδιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχουν και οι νευρικές μας διακλαδώσεις.

Η επιτυχία λοιπόν σε αυτή την θεραπεία, οφείλεται στο να γνωρίζει και να εφαρμόζει σωστά τα σημεία του βελονισμού ο θεραπευτής μας. Από κει και πέρα το σώμα με τα δικά του όπλα θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχει ο καθένας μας

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας αποστειρωμένες μίας χρήσεως;

Ο βελονισμός όταν ασκείται από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία βελονιστή είναι πολύ ασφαλής. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι προ –αποστειρωμένες, μίας χρήσης, τοποθετούνται με οδηγό που σημαίνει ότι ο βελονιστής δεν έρχεται σε επαφή καθόλου με το σώμα της βελόνας.

Τι θα συμβεί στην πρώτη συνάντηση;

Στο πρώτο ραντεβού του βελονισμού γίνεται πάντοτε η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς

Κατά την πρώτη επίσκεψη, όπως κάθε θεραπευτής έτσι και ο βελονιστής λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και κάνει μια εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας. Πολλοί βελονιστές μπορεί επίσης να σας κάνουν ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής σας, όπως τις διατροφικές σας συνήθειες και τις συνθήκες και την ποιότητα του ύπνου.

Στην Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική διάγνωση, η γλώσσα και ο σφυγμός δίνουν μία ένδειξη του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος και επομένως είναι σύνηθες για τον θεραπευτή σας να σας ζητήσει να εξετάσει την γλώσσα σας και να πάρει τον σφυγμό σας και από τους δύο καρπούς.

Πώς γίνεται η θεραπεία με βελονισμό;

Σε μια συνεδρία βελονισμού συνήθως θα σας ζητηθεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Είναι σύνηθες να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ρούχα έτσι ώστε ο βελονιστής να έχει πρόσβαση στα κατάλληλα σημεία βελονισμού στο σώμα σας. Αφού ο βελονιστής αναγνωρίσει τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν, αποστειρώνεται το δέρμα στην περιοχή και εισάγονται οι βελόνες.

Ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνεδρία, εξαρτάται από τη μορφή βελονισμού που ασκείται από τον εκάστοτε βελονιστή σας καθώς και από την υπό θεραπεία ασθένεια. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα για περίπου 30 ως 40 λεπτά.

Ποιά ειναι η αίσθηση του βελονισμού;

Ποιά ειναι η αίσθηση οταν κανουμε βελονισμο;

Στα περισσότερα σημεία η αρχική εισαγωγή της βελόνας δεν είναι καθόλου αισθητή. Σε κάποια άλλα μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα καθώς η βελόνα διαπερνά το δέρμα, το οποίο όμως δεν είναι επώδυνο.

Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος και τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ο ασθενής δεν νιώθει κάτι αλλά ορισμένες φορές μπορεί να νιώσει ένα μούδιασμα ή έναν απαλό πόνο ή φαγούρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει και ενεργοποιείται ο μεσημβρινός του σημείου που δουλεύει ο βελονιστής. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.

 

Πόσες θεραπείες  θα χρειαστεί να κάνω;

Ο αριθμός των θεραπειών διαμορφώνονται ανάλογα τη φύση της ασθένειας, τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και το ιδιοσυγκρασιακό του ίδιου του ασθενή. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μια και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα χρειάζονται παραπάνω.

Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται και αυτή από τη σοβαρότητα και τη φύση της ασθένειας. Ο μέσος όρος είναι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ο συνδυασμός όλων αυτών ενισχύει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

 

Πως αναγνωρίζω ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα;

Η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα αλλα όχι σε μια μόνο συνεδρία. Χρειάζονται περισσότερες από μία για να δράσει αποτελεσματικά στον οργανισμό μας. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την λειτουργία της προηγούμενης.

Εν μέρει, υπάρχουν περιπτώσεις θεραπείας με βελονισμό που έχουν άμεσα αποτελέσματα. Φυσικά αυτές αποτελούν μια εξαίρεση του κανόνα, καθώς μια σωστή  θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και όχι άμεσα.

Η μέθοδος θεραπείας με βελονισμό είναι συχνά άγνωστη για τον δυτικό κόσμο και πολλές φορές αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους με δυσπιστία. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να είναι εθισμένοι στην άμεση ικανοποίηση αναγκών, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους και παρουσιάζουν έλλειψη υπομονής και έλλειψη ικανότητας αναμονής.

Είναι δύσκολο λοιπόν για αυτόν τον άνθρωπο να μπει σε αυτή την διαδικασία θεραπείας, της οποίας τα αποτελέσματα έρχονται με τον καιρό. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσει με σύγχυση και ανησυχία.

Ωστόσο, είναι ευτυχές το γεγονός, ότι υπάρχουν διάφορες ενδείξεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι η θεραπεία του βελονισμού έχει αρχίσει να λειτουργεί πολύ πριν αντιμετωπιστούν τα αρχικά συμπτώματα του ασθενή.

Έξι σημάδια που αποδεικνύουν ότι η θεραπεία του βελονισμού λειτουργεί είναι η βελτίωση του ύπνου, η όξυνση των αισθήσεων  μας, η συναισθηματική απελευθέρωση, η περισσότερη ενέργεια, η μείωση του στρες και η αίσθηση ότι το σώμα και ο οργανισμός μας λειτουργούν πλέον σωστά.

 

Κοιμάστε πλέον καλύτερα

Η βελτίωση του ύπνου είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη, ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αρχίσει να επιφέρει αποτελέσματα. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνίες και κατέφυγαν στο βελονισμό, γνώρισαν άμεση βελτίωση του ύπνου τους. Ακόμα και όσοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, κατάφεραν να κοιμούνται πιο γαλήνια και βαθειά από όσο πριν και να ξυπνούν χωρίς να αισθάνονται κουρασμένοι.

 

Οι αισθήσεις και η αντιληψή σας λειτουργούν καλύτερα

Όταν η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα, θα αισθανθείτε ότι οι αισθήσεις σας γίνονται πιο έντονες από πριν. Βελτιώνονται για παράδειγμα η ακοή, η όσφρηση, η όραση, η γεύση και η αφή. Μπορείτε πλέον να δείτε καθαρότερα τον καταγάλανο ουρανό και να μυρίσετε την έντονη ευωδία των λουλουδιών. Αυξάνεται επίσης η αντίληψη που έχετε για διάφορα πράγματα και βιώνετε πλέον διαφορετικά τις ποικίλες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε.

 

Γίνεστε περισσότερο συναισθηματικοί

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να είναι εγκρατείς στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων τους. Είναι μια άμυνα του οργανισμού που αποφεύγει τέτοιου είδους εκφράσεις του εσωτερικού μας κόσμου, οδηγώντας το σώμα μας στην νοσηρία.

Οι ασθενείς που καταφεύγουν στην θεραπεία με βελονισμό, ασχολούνται ως ένα βαθμό με την συναισθηματική πίεση που νιώθουν και με το συναισθηματικό άγχος, τα οποία τους οδήγησαν στα σωματικά τους συμπτώματα.

Κατά την διάρκεια λοιπόν της θεραπείας με βελονισμό η άμυνα αυτή του οργανισμού σπάει και γινόμαστε ευερέθιστοι ή ευέξαπτοι. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού τα ξεσπάσματα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η θεραπεία έχει αρχίσει να λειτουργεί.

Βελτιώνοντας τον ψυχικό και συναισθηματικό μας κόσμο, οδηγούμαστε σιγά-σιγά και στην αντιμετώπιση του αρχικού μας συμπτώματος. Ο συναισθηματικός κόσμος μας αποτελεί το περιτύλιγμα του προβλήματος μας και με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στην επίτευξη του αρχικού σκοπού αυτής της θεραπείας.

 

Αποκτάτε περισσότερη ενέργεια

Μια άλλη ένδειξη ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα, είναι η αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Τα κύματα ενέργειας που προσφέρει ο βελονισμός είναι πολύ μεγάλα και έτσι ανεξάρτητα από το αρχικό σύμπτωμα, ο ασθενής αισθάνεται πλέον περισσότερη ζωντάνια για την καθημερινότητα του, γίνεται πιο δραστήριος στην δουλειά του, έχοντας περισσότερη όρεξη για περιπάτους και εργασία.

 

Μειώνονται τα επίπεδα του άγχους

Η θεραπεία με βελονισμό τονώνει τις αισθήσεις μας και αυξάνει την αντίληψη μας για τις διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει η οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και αισθανόμαστε πλέον περισσότερο χαλαροί και συγκεντρωμένοι σε αυτά. Επηρεαζόμαστε λιγότερο από τους εξωτερικούς παράγοντες και το επίπεδο του στρες μας μειώνεται αποτελεσματικά.

Η πίεση δεν εξαφανίζεται οριστικά, αλλά εάν αισθανθείτε ότι τα επίπεδα του άγχους σας έχουν μειωθεί τότε η θεραπεία με βελονισμό έχει αρχίσει να λειτουργεί.

 

Αυξάνεται η αίσθηση οτι ο οργανισμός μας λειτουργεί κανονικά

Η σημαντικότερη ένδειξη ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα, είναι η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι λειτουργίες των οργανικών συστημάτων στο σώμα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Οπότε εάν λειτουργεί ορθά το πεπτικό σας σύστημα αυτό σημαίνει πολλά για την υγεία σας γενικά.

Από την άλλη μεριά, εάν αυτό δεν λειτουργεί όπως πρέπει και ξαφνικά σταθεροποιηθεί και οι εκκενώσεις σας γίνουν πάλι συχνές και κανονικές, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε σε καλό δρόμο και η θεραπεία του οργανισμού σας έχει πλέον ξεκινήσει.

Εφόσον αναγνωρίζετε ένα ή κάποια από αυτά τα 6 σημάδια, τότε βρίσκεστε στον δρόμο της ίασης του οργανισμού σας με την θεραπεία του βελονισμού.

 

Γενικές επιδράσεις και αποτελέσματα του βελονισμού στο σώμα μας

Ποιές είναι οι γενικές δρασεις του βελονισμου

Ας δούμε λοιπόν μαζί τις γενικές επιδράσεις και τα αποτελέσματα του βελονισμού στο σώμα μας.

  • Ο βελονισμός δρα ως καταπραϋντικό.
  • Έχει αντιεμετική δράση.
  • Βοηθά στην μυϊκή χαλάρωση.
  • Δρα ως αναστολέας στα οξέα του στομάχου.
  • Βοηθά στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Επουλώνει τους ιστούς.
  • Έχει αγχολυτική δράση.
  • Έχει αντικαταθλιπτική δράση.
  • Βοηθά στον ύπνο.
  • Καταπραΰνει τις κράμπες της εμμηνόρροιας
  • Βοηθά στην απεξάρτηση από καταχρήσεις.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση εθισμών.
  • Αντιμετωπίζει πονοκεφάλους.
  • Βοηθά στο άσθμα.

Δείτε τι θεραπεύει ο βελονισμός αναλυτικά

Ο βελονισμός θεραπεύει με επιτυχία πολλές παθήσεις, όπως νευρολογικές, μυοσκελετικές, αναπνευστικές, πεπτικές. Μπορεί να φανεί χρήσιμος σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, κατάθλιψης, άγχους αλλά και δερματικών παθήσεων.

Καταξιωμένα νοσοκομεία στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τον κινέζικο βελονισμό για την θεραπεία των ασθενων τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.Το Johns hopckins είναι ένα απο αυτά!

Με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών και μετά από αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα μέσω των θεραπειών του βελονισμού, σας δίνουμε παρακάτω έναν κατάλογο από παθήσεις που μπορούν να θεραπευθούν με βελονισμό. Ο κατάλογος αυτός προέκυψε από το Διεθνές Σεμινάριο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τον βελονισμό, που έγινε στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 1979 και έλαβαν μέρος 12 χώρες.

Εκτός βέβαια από αυτές τις ασθένειες που θα διαβάσετε, υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν γράφονται εδώ. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις των βελονιστών, οι οποίοι θα μας συμβουλεύσουν σχετικά με την σωστή διάγνωση και θεραπεία της εκάστοτε ασθένειας.

 

  • Μυϊκοί πόνοι λόγω κακής στάσης σώματος ή αθλητικού τραύματος, πόνοι στους ώμους, τενοντίτιδες, αρθροπάθειες κ.α.
  • Πόνος χαμηλά στην πλάτη, οσφυαλγία, ισχυαλγία, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.
  • Τενοντίτιδα ή φλεγμονή της επιγονατίδας, οστεοάρθρωση στο γόνατο, διάστρεμμα στον αστράγαλο, μυϊκοί πόνοι στο πόδι.
  • Μετεγχειρητικοί πόνοι, ινομυαλγίες, αϋπνία, κατάθλιψη, εντερικά προβλήματα, οστεοαθρίτιδα, κακή κυκλοφορία αίματος, νευροπάθειες λόγω διαβήτη, αντιμετώπιση έρπη.
  • Αρθρίτιδες, λύκος, ξηρότητα ματιών και σιελογόνων αδένων (Σύνδρομο Sjogren
  • Κεφαλαλγίες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι λόγω μυϊκής έντασης, ευαισθησίας στο φως και τον ήχο.
  • Κολικοί νεφρού, προστατίτιδες, κυστίτιδες, ανδρικές δυσλειτουργίες.
  • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, κλιμακτήριος, ανεπάρκεια γάλακτος κατά τον θηλασμό, εξάψεις, κράμπες.
  • Γαστρεντερίτιδα, δυσπεψία, επιγαστραλγία, καούρες, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, κολίτιδες, χρόνια πακγρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα, αιμορροίδες.
  • Οδοντικοί πόνοι, κροταφογναθική σκλήρυνση, νευραλγία τριδύμου.
  • Άσθμα, βρογχίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση.
  • Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, έρπης, δερματίτιδα.
  • Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κάπνισμα, αλκοολισμός, εξαρτήσεις από ουσίες.
  • Πάρεση, ίλιγγος, εμβοές, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διαβητικές νευροπάθειες, συνέπειες εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια καρδιοπνευμονική νόσος.
  • Παχυσαρκία.
  • Πονόλαιμος, αμυγδαλίτιδα, ρινίτιδα, εμβοές, ίλιγγος
  • Πόνος στα μάτια, επιπεφυκίτιδα..
  • Λοιμώξεις, ηπατίτιδα B.
  • Αυτές και πολλές άλλες είναι οι παθήσεις που θεραπεύει επιτυχώς ο βελονισμός, με τον πιο φυσικό και λιγότερο επεμβατικό τρόπο που γίνεται. Ρωτήστε έναν βελονιστή για εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος

Μερικές από τις τεχνικές βελονισμού είναι οι παρακάτω:

  • Κινέζικος Βελονισμός
  • Ηλεκτροβελονισμός
  • Ωτοβελονισμός
  • Βεντούζες
  • Μόξα

Συνδυαστικά με τις παραπάνω τεχνικές, χρησιμοποιούνται και βότανα στα πλαίσια μίας ολιστικής θεραπείας σε μορφή χαπιού, τσάι αλλά και κατανάλωση τροφών όπου βοηθούν στην αντιμετώπιση της οποιαδήποτε δυσλειτουργίας.

Οι μύθοι του βελονισμού

Ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία ιατρικής έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτός στον δυτικό κόσμο μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι μύθοι του βελονισμού έχουν συνδεθεί με πολλές προκαταλήψεις, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άγνωστο και καινούργιο προς εμάς.

Οι πέντε πιο κοινοί μύθοι του βελονισμού και παρερμηνείες σχετικά με αυτήν την μορφή εναλλακτικής ιατρικής είναι

  1. Ότι ο βελονισμός είναι κατάλληλος μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου.
  2. Ότι δεν λειτουργεί και δεν αλλάζει κάτι από την παρούσα κατάσταση του ασθενή
  3. Ότι ο βελονισμός δεν λειτουργεί γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργεί
  4. Ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και ότι
  5. ‘Οτι είναι διαδικασία με θρησκευτικό υπόβαθρο (βλ. voodoo).

Ο βελονισμός λειτουργεί μόνο για τον πόνο;

Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία του βελονισμού συμβάλει ως μέσο καταπραϋντικό για τον πόνο στην πλάτη, για τους πονοκεφάλους, για τον πόνο στον λαιμό και για άλλα είδη πόνων.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει δραστικά και άλλης φύσεως προβλήματα όπως τις αλλεργίες, γαστρο-οισοφαγικά θέματα και εμμηνορροϊκές δυσλειτουργίες, την αϋπνία, το άγχος και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κακών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα. Τέλος, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών.

Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σωστά από τον θεραπευτή και να λύσει με την βοήθεια εκείνου τις όποιες απορίες του. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει έρευνα για την ειδίκευση και την αποτελεσματικότητα του θεραπευτή προτού προβεί σε θεραπεία με βελονισμό.

Ο βελονισμός δεν λειτουργεί δοκίμασα και τίποτα δεν άλλαξε

Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι «Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, έχω δοκιμάσει και τίποτα δεν άλλαξε». Φυσικά και αυτή η φράση αποτελεί έναν από τους κοινούς μύθους του βελονισμού.

Η θεραπεία με βελονισμό δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια μόνο συνεδρία. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η θεραπεία τα αποτελέσματα θα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από λίγο καιρό, ανάλογα με την φύση του προβλήματος.

Χρειάζονται παραπάνω από μια συνεδρίες για να αρχίσει αυτός να λειτουργεί και να γίνει αποτελεσματικός. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την εργασία της προηγούμενης.

Εάν παρόλα αυτά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση, αναλογιστείτε ότι ίσως να φταίει ο θεραπευτής σας.

Ο βελονισμός είναι απάτη επειδή δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί;

Η φράση αυτή αποτελεί σημαντική παρερμηνεία του βελονισμού.Ερευνητές ασχολούνται με το πώς η διαδικασία του βελονισμού επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου και έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πόνο και δρα με θετικό τρόπο για τον οργανισμό μας.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία του βελονισμού, αλλά είμαστε σίγουροι για τις θετικές επιρροές του σε αυτόν και κατανοούμε καλύτερα την θετική του επίδραση.

Ο βελονισμός πονάει; Καθόλου!

Άλλος ένας μύθος του βελονισμού που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι εκείνος αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Είναι φυσικό όταν κάνουμε λόγο για βελόνες να οδηγούμαστε στην σκέψη του πόνου, μα σε συνδυασμό με την ανησυχία μας για το άγνωστο οδηγούμαστε στην υπερβολή.

Οι βελόνες που παρεμβάλλονται σωστά στα σημεία πίεσης δημιουργούν μια έντονη αίσθηση στον ασθενή, ο οποίος τον μεταφράζει ως πόνο.Ωστόσο, ο βελονισμός σε σημεία πίεσης που είναι πιο ευαίσθητα από το υπόλοιπο σώμα όπως στα χέρια και στα πόδια προκαλεί ένα ελαφρό μούδιασμα και πολλές φορές έναν ελάσσονος σημασίας πόνο. Η αίσθηση του πόνου δεν ξεπερνά τον πόνο που νιώθουμε όταν έχουμε κάποιο ερεθισμό.

Ο βελονισμός δέν έχει να κάνει με την θρησκεία

Άλλος ένα μύθος του βελονισμού που δυστυχώς επικρατεί στις μέρες μας είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Συχνά, έχει ακουστεί η φράση «Δεν πιστεύω στον βελονισμό, επειδή είμαι Χριστιανός».Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει κάτι το υπερφυσικό ή ότι συνδέεται με το γνωστό σε όλους ‘voodoo’.

Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής με κύριο στόχο την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Δεν αποβλέπει σε κανέναν απώτερο θρησκευτικό σκοπό και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες καμιάς θρησκείας.

 

Μία αναλυτική παρουσίαση για το πώς λειτουργεί ο βελονισμός

Το πώς  λειτουργεί ο βελονισμός είναι μια ερώτηση που για να απαντηθεί πρέπει να ανατρέξουμε στην Κινεζική κουλτούρα και ιατρική χιλιάδων χρόνων πίσω. Σύμφωνα με αυτήν, ο βελονισμός έχει την ικανότητα να επηρεάζει την ζωτική δύναμη Qi (Τσι).

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός

Η επιστήμη πίσω από τον βελονισμό.

Οι βελόνες που εισάγονται στο σώμα μας, η περιστροφή και ο χειρισμός τους, χρησιμεύουν στο να βοηθήσουμε την ενέργεια να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο σώμα, μέσω των μεσημβρινών. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε ασθένειες, δυσλειτουργίες και ανισορροπίες.

Ο βελονισμός λειτουργεί σε πολλά βιολογικά συστήματα. Έχει αντιφλεγμονώδη, χαλαρωτική και αναλγητική δράση. Οι συνεχείς κλινικές δοκιμές και έρευνες, έχουν αποδείξει την αξιοπιστία του και για αυτό έχει αυξηθεί η δημοτικότητά του. Οι βελονιστές λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση, πράγμα που σημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα αποδέχεται πλέον τον βελονισμό.

 

Τα οφέλη του βελονισμού στον οργανισμό μας είναι πάρα πολλά. Κάποια από αυτά είναι γνωστά σε εμάς και κάποια όχι. Σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν, ως επί το πλείστον, κάποιες ακούσιες συνέπειες, οι οποίες όμως δεν είναι βλαβερές για την υγεία μας. Αυτές εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια της περιόδου θεραπείας με βελονισμό και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ωστόσο, βοηθούν σημαντικά στην βελτίωση της σωματικής και πνευματικής μας ευεξίας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι με την βοήθεια των ειδικών βελονισμού και με την διαδικασία του βελονισμού δεν αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε μόνο το πρόβλημα που μας απασχολεί, αλλά παράλληλα με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνονται και άλλες πτυχές της υγείας μας, κάνοντας έτσι την ζωή μας καλύτερη και τον οργανισμό μας πιο λειτουργικό.

Τα πέντε πιο κοινά οφέλη του βελονισμού είναι η βελτίωση ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η βελτίωση πνευματικής διαύγειας, η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και η μείωση των επιπέδων του στρες.

Βελτίωση του ύπνου

Η αϋπνία είναι το μεγαλύτερο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους και η καταπολέμηση της είναι ένα από τα οφέλη του βελονισμού. Άνθρωποι που δεν πάσχουν από αυτήν ή δεν έχουν γενικά προβλήματα με τον ύπνο, έχουν παραδεχτεί ότι με τον βελονισμό, αυτός βελτιώθηκε περισσότερο και έγινε πιο άνετος.

Αύξηση επιπέδου της ενέργειας

Ένα άλλο όφελος του βελονισμού είναι αύξηση των επιπέδων ενέργειας στον οργανισμό μας. Όσοι  αισθάνονταν ζαλάδες, αδυναμίες και ατονία κινήσεων παρατήρησαν δραστική αλλαγή των συμπτωμάτων αυτών κατά την διάρκεια θεραπείας με βελονισμό. Αυτές οι συνεδρίες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση ενεργητικότητας του ασθενή. Έχει αλλάξει πλέον η καθημερινότητα του, έχοντας αποκτήσει περισσότερη όρεξη και ενέργεια.

Πνευματική διάυγεια

Ο βελονισμός βοηθάει επίσης στην επίλυση της σωματικής και πνευματικής στασιμότητας, που πολλοί από εμάς νιώθουμε. Πολλοί άνθρωποι, εκτός από την αύξηση ενεργητικότητας, παρατήρησαν βελτίωση της διανοητικής σαφήνειας. Έχοντας πλέον καθαρό νου μπορούσαν να παίρνουν γρηγορότερα αποφάσεις και να καταλήγουν εύκολα σε ορθά συμπεράσματα. Έγιναν περισσότερο δραστήριοι και καταπιάνονται πλέον με την επίλυση ποικίλλων ζητημάτων, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν ικανοί να κάνουν.

Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος

Ένα ακόμα όφελος του βελονισμού είναι η βελτίωση των πεπτικών οργάνων στο σώμα μας. Ο βελονισμός βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων που ρυθμίζουν την πέψη και ενισχύει την συνεργασία του με τα υπόλοιπα όργανα στο σώμα μας καθώς ενισχύει και την ορθή λειτουργικότητα τους.

Παραδείγματος χάριν, κάποιοι που υποβλήθηκαν σε βελονισμό λόγω πόνων στους ώμους, παραδέχτηκαν ότι είχε βελτιωθεί το πεπτικό τους σύστημα. Αυξήθηκαν οι εκκενώσεις τους, ένιωθαν λιγότερο φούσκωμα μετά το φαγητό και μπορούσαν να δοκιμάσουν τροφές, οι οποίες πριν ήταν ακατάλληλες, γιατί επηρέαζαν το έντερο τους.

Μείωση του επιπέδου του στρές

Ο βελονισμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την καταπολέμηση του στρες. Ωστόσο, αρκετοί δεν το γνωρίζουν ή θεωρούν ότι δεν υποφέρουν από στρες και ότι δεν δέχονται πίεση στην καθημερινότητα τους ή πολλοί έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Με την διαδικασία λοιπόν του βελονισμού οι ασθενείς είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν αγχώδης και δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία.

Παρατηρείται επίσης αλλαγή στον τρόπο που βλέπουν διάφορα γεγονότα, τα οποία αν και είναι δύσκολα να τα χειριστούν ή στενάχωρα, τα αντιμετωπίζουν ως κανονικά και τα διαχειρίζονται ορθά, χωρίς να επηρεάζεται η συναισθηματική τους υγεία.

Αυτή είναι η αλήθεια για τα οφέλη του βελονισμού. Εντούτοις, εκτός από τα γνωστά σε εμάς πλεονεκτήματα του, υπάρχουν και άλλα θετικά που βρίσκονται στο παρασκήνιο και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. Η θεραπεία με βελονισμό δεν θεραπεύει μεμονωμένα προβλήματα της υγείας μας, αλλά συνεισφέρει παράλληλα στην ομαλή λειτουργία της ζωή μας και στην βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας.

Τα οφέλη και οι εφαρμογές του βελονισμού σε παιδιά και εφήβους

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Η θεραπεία του βελονισμού είναι καλά ανεκτή από παιδιά και εφήβους και το γεγονός ότι δεν χορηγούνται φάρμακα είναι σημαντικό εφόσον τα παιδιά δεν μπορούν συνήθως να είναι σχολαστικά στην λήψη τους.

Είναι προτιμότερη ως θεραπεία και από τους γονείς, αφού με μια συνήθως φορά την εβδομάδα για περίπου 10 συνεδρίες λύνονται ως επί το πλείστον συνήθη προβλήματα.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται πολύ προσεκτικά, γιατί κάποιες φορές υπάρχει ο φόβος της βελόνας. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε πριν την έναρξη της θεραπείας στο παιδί τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί για να μην το φοβίζει το άγνωστο. Κατόπιν ξεκινάει η συνεδρία με μια-δυο βελόνες αρχικά, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί και συνεχίζουμε ανάλογα με την ανοχή του.

Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να εφαρμόσουμε πιο επιφανειακά τις βελόνες και να μειώσουμε τον χρόνο της συνεδρίας. Η ηλικία των 5 ετών είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε βελονισμό, ενώ από 7-8 ετών τα πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά γίνεται σε ξαπλωτή θέση συνήθως, για να αποφύγουμε τυχόν λιποθυμία (σπάνια μεν) αν βρίσκεται σε καθιστή θέση. Αν παρά τα όσα αναφέραμε το παιδί φοβάται τις βελόνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή  Hans που λειτουργεί σαν βελονισμός αλλά χωρίς τις βελόνες.

Η διάρκεια του θεραπευτικού αποτελέσματος του βελονισμού ποικίλει συνήθως στους ενήλικες. Για τα παιδιά δεν υπάρχουν μελέτες ωστόσο. Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν έχουν καταγραφεί. Ο βελονισμός εξάλλου είναι ασφαλής όταν τηρούνται οι κανόνες.

Στις παθήσεις που συνιστάται η εφαρμογή του βελονισμού σε παιδιά, συγκαταλέγονται: ο πονοκέφαλος(όταν δεν σχετίζεται με οργανικές ασθένειες), η ινομυαλγία, η αναιμία, η συμπαθητική- αντανακλαστική δυστροφία, η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι μυοσκελετικοί πόνοι, οι πόνοι από τραυματισμό, η δυσμηνόρροια σε νεαρά κορίτσια, κ.α.

Ο βελονισμός προσφέρει μια βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Προσφέρει αναλγησία, χαλάρωση μυών, αντιφλεγμονώδη δράση, αγχολυτική και αντικαταθλιπτική επίδραση και βελτίωση ανοσοποιητικού. Επιπρόσθετα μειώνει την χρήση φαρμάκων.

Η εφαρμογή του βελονισμού σε  παιδιά περικλείει όλα τα οφέλη και πλεονεκτήματα της θεραπείας  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις παιδιών που δεν θα μπορούσαν να δεχτούν φαρμακευτική αγωγή λόγω, παραδείγματος χάριν κάποιας αλλεργίας, δυσανεξίας ή λόγω του νεαρού της ηλικίας κ.λπ. Είναι εύκολη στην εφαρμογή, δεν απαιτεί νοσηλεία, φάρμακα, πολλές επισκέψεις και ψυχολογικά βοηθάει τα παιδιά να βρίσκονται στο σχολείο και τις δρα

 

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην αντιμετώπιση του άγχους

Ο βελονισμός είναι πιο διαδεδομένος για την αναλγητική του δράση. Όμως μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά και το χρόνιο άγχος. Από πειράματα σε ποντικούς, φάνηκε πως εκείνοι που δεν έκαναν θεραπεία βελονισμού είχαν υψηλά επίπεδα ορμονών άγχους, όπως η κορτικοτροπίνη.

Οι ορμόνες του άγχους συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η αϋπνία κ.α Είναι λοιπόν σημαντικό να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας και ο βελονισμός μας βοηθάει σε αυτό.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός στην θεραπεία του χρόνιου πόνου

Από μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Archives of Internal Medicine, προκύπτει πως ο βελονισμός . Βοηθάει πολύ σε πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, πονοκεφάλους και οστεοαρθρίτιδα.

Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε κάποια βιολογικά μυστήρια της θεραπείας του βελονισμού. Πλέον η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποστηρίζει κάποιες δράσεις του βελονισμού επίσημα.

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός μέσα από κλινικές δοκιμές

Το 2006 διεξήχθη έρευνα σε άρθρα που αφορούσαν στον βελονισμό. Στις 79 μελέτες, το 33% δεν βρήκε εξήγηση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού. Το 67% βρήκε εξήγηση μεταξύ του μηχανισμού και του αποτελέσματος του βελονισμού.

Η κύρια εξήγηση που υπήρξε σε 33 άρθρα, είναι πως ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, των ενδογενών οπιοειδών και της σεροτονίνης. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, Πάρκινσον, κολίτιδα, αϋπνία κ.λπ .

Σε 7 άρθρα η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο βελονισμός εμποδίζει τα σημάδια του πόνου στον νωτιαίο μυελό. Για αυτό έχει αναλγητική δράση.

Σε 6 άρθρα τονίστηκε η δράση του βελονισμού στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για αυτό αντιμετωπίζει εφίδρωση, ναυτία, αϋπνία.

Σε 3 άρθρα φάνηκε η τοπική επίδραση της θεραπείας του βελονισμού σε ιστούς και νεύρα.

Σε 5 άρθρα συσχετίστηκαν τα σημεία του βελονισμού με τις κινητικές και αισθητήριες περιοχές του εγκεφάλου μας.

Σε 5 άρθρα δόθηκαν άλλες εξηγήσεις για την ομοιόσταση, την ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την κινητικότητα του σπέρματος κ.α.

Αυτές οι μελέτες έγιναν μετά από βελονισμό, ωτοβελονισμό, βελονισμό με ηλεκτρική διέγερση κ.α.

Το Harvard medical school σε πρόσφατη μελέτη του υποστηρίζει ότι ο βελονισμός λειτουργεί με την διέγερση ακόμα περισσότερων νευρώνων εντός των μυών που επιρεάζουν και ελεγχουν με την σειρά τους τα όργανα που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές του σώματος

 

Φοβάστε τις βελόνες του βελονισμού;

 

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι φοβούνται τις βελόνες του βελονισμού και αυτό αποτελεί σημαντικό λόγο για να αποστασιοποιηθεί κανείς τελικά από την διαδικασία του βελονισμού.

Όσοι μαθαίνουν για τα οφέλη του βελονισμού στον οργανισμό τους, όπως είναι η βελτίωση ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας, η μείωση του στρες και η βελτίωση του πεπτικού τους συστήματος, σκέφτονται και ενδιαφέρονται να τον δοκιμάσουν. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς διστάζουν λόγω της διαδικασίας, η οποία απαιτεί την χρήση βελόνων.

Υπάρχουν 5 σημαντικοί λόγοι, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς τις βελόνες του βελονισμού.

Οι θεραπευτές συχνά εκθέτουν τα παρακάτω επιχειρήματα σε όσους ενδιαφέρονται για τον βελονισμό, αλλά φοβούνται τις βελόνες του.

‘Δεν μοιάζουν με τις βελόνες που γνωρίζετε’

«Η ανησυχία για τις βελόνες του βελονισμού είναι γνωστή και είναι φυσικό  να συνδυάσουμε τις βελόνες με τον πόνο, αναλογιστείτε τους οδοντιάτρους», υποστηρίζει η Αλεξάνδρα Τσαπάλου. Τονίζει επίσης πως «οι βελόνες του βελονισμού δεν μοιάζουν με τις ιατρικές βελόνες που όλοι γνωρίζουμε».

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου λέει πως « η διαδικασία του βελονισμού είναι η πιο ευγενής μορφή βελόνων» και ότι «εάν ο βελονισμός έμοιαζε με πυροβολισμό, δεν θα αποτελούσα μέρος της διαδικασίας αυτής».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν δοκιμάσει θεραπεία με βελονισμό, δεν μπορούν να φανταστούν πόσο λεπτές είναι οι βελόνες του και συχνά τις συγχέουν με τις βελόνες που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα.

‘Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό’

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η αίσθηση της βελόνας είναι τόσο αμυδρή, ώστε ακόμα και παιδιά είναι σε θέση να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό. «Εάν τα παιδιά είναι εντάξει να κάνουν βελονισμό, δεν μπορεί αυτός να είναι τόσο κακός».

Την ίδια άποψη παρουσιάζει, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φόβο για τις βελόνες, από ενήλικα άτομα.Προσθέτει επίσης ότι όταν οι ενήλικες μου λένε ότι φοβούνται τις βελόνες, λέω ανέκδοτα σχετικά με ένα παιδί που έκανε πρόσφατα βελονισμό και ήταν πολύ γενναίο

‘Μην τις λέτε βελόνες’

Πολλές φορές, η διαφορετική ορολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φόβου για τις βελόνες του βελονισμού.

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου λέει ότι «Έχω διαπιστώσει ότι αν απλά αλλάξουμε το όνομα της βελόνας με καρφίτσα, βοηθά στο να μετατοπιστεί η νοοτροπία κάποιου μακριά από την φοβία αυτή». «Οι ασθενείς μου αγαπούν να λένε ότι τους βάζω καρφίτσες αντί για βελόνες».

Από την άλλη μερικές φορές βοηθάει να λέει ότι χρησιμοποιεί άλλο όνομα για τις βελόνες, «Έχω διάφορους ασθενείς που αναφέρονται στις βελόνες ως ‘μαγικά ραβδιά θεραπείας’, αυτή η μετατόπιση της ορολογίας μπορεί να βοηθήσει την νοοτροπία του δυτικού κόσμου, απαλλάσσοντας την από τους φόβους και τις φοβίες γύρω από τον βελονισμό»

‘Έχεις τον έλεγχο’

Είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν, ότι με τις βελόνες του βελονισμού κατά την διάρκεια της συνεδρίας, δεν μπορούν να κουνηθούν, ότι πρέπει να μείνουν ακίνητοι και δύσκαμπτοι, ώστε να μην πονέσουν ή τραυματιστούν. Είναι φυσικό η αντίληψη αυτή να οδηγήσει σε περισσότερη ανησυχία και σε συναισθήματα εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, γιατί ένας καλός θεραπευτής θα ασχοληθεί πρώτα με το να είναι ο ασθενής άνετος και μετά με την ίδια την διαδικασία. Ακόμα και εάν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει με λίγες βελόνες ή να αφαιρέσει κάποια που του προκαλεί έντονη ενόχληση, είναι εφικτό, αρκεί να ενημερώσει τον θεραπευτή του.

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου για παράδειγμα, λέει συχνά στους ασθενείς της ότι «Μπορούμε να πάμε τόσο αργά όσο εσείς επιθυμείτε, έτσι ώστε να αισθάνεστε μέρος αυτής της εμπειρίας». Τους εξηγεί ότι «Ο βελονισμός δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει σε εσάς. Έχετε μια φωνή μιλήστε αν κάτι σας ενοχλεί».

Τέλος υποστηρίζει ότι « Η κίνηση στον βελονισμό έχει μια περίεργη αίσθηση. Με τα χέρια σας ελευθέρα μπορείτε να έχετε περισσότερο έλεγχο».

‘Δεν έχουν όλα να κάνουν με βελόνες’

Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υποστηρίζει πως εάν κάποιος τρομοκρατείται εντελώς από τις βελόνες βελονισμού, δεν χρειάζεται να απορρίψει την διαδικασία του βελονισμού. Υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι θεραπευτές.

Ένας θεραπευτής εκπαιδεύεται σε διάφορες θεραπευτικές τεχνικές και μόνο η μία από αυτές χρειάζεται βελόνες. Μεταξύ αυτών είναι η πιεσο-θεραπεία, οι σπόροι αυτιού, οι βεντούζες, το τσιγκόνγκ και τα βότανα και σε καμία από αυτές τις τεχνικές δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.

Συχνά δεχόμαστε απο το κοινό την ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο του να είναι επικίνδυνος ο βελονισμός.Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως παραμένει ανενημέρωτο για τα οφέλη του βελονισμού αλλά και την συμβολή του στην διατήρηση της καλής υγείας .

Πολλοί είναι εκείνοι που είναι αρκετά επιφυλακτικοί καθώς δεν έχει σχέση με την κλασσική ιατρική πρακτική, ενώ θεωρούν ότι έχει και κάποιο βαθμό επικινδυνότητας. Από την άλλη όμως ,υπάρχουν και εκείνοι που είδαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία τους, παρατηρώντας μια σημαντική βελτίωση μετά την εφαρμογή του.

Ο βελονισμός είναι μια  ιατρική θεραπευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο του βελονισμού, αναφέρουν πως είχαν θεαματικά αποτελέσματα όπως: περισσότερη ενέργεια, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, πνευματική διαύγεια, μείωση άγχους.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία του βελονισμού

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων μέσα από το δέρμα σας, οι οποίες μπαίνουν σε ελάχιστα χιλιοστά μέσα στο σώμα σας χωρίς να προκαλούν πόνο. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι με τον βελονισμό αντιμετωπίζεται με επιτυχία πληθώρα παθολογικών καταστάσεων. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πάθηση, την σοβαρότητά της και την ηλικία και καθορίζεται σε συνεργασία με τον θεραπευτή σας. Η εφαρμογή του βελονισμού στην οξεία φάση  παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας ταχύτατα στην αντιμετώπιση του πόνου.

Όλο και περισσότερο ο βελονισμός, χρησιμοποιείται για τη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους αλλά και της ψυχικής θεραπείας. Πρόκειται για μια θεραπεία που λειτουργεί συμπληρωματικά στην ιατρική και εφαρμόζεται σε ιατρεία και κλινικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, από τους περισσότερους γιατρούς.

Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ερμηνεύει τον βελονισμό ως μια τεχνική για την εξισορρόπηση της ροής ενέργειας ή της δύναμης ζωής – γνωστή ως qi (chee) – που πιστεύεται ότι ρέει μέσα από μονοπάτια (μεσημβρινούς) στο σώμα μας. Με την τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος αυτών των μεσημβρινών, θεωρείται ότι θα επέλθει επανεξισορρόπηση της ίδιας της ενέργειάς μας.

Ο βελονισμός θεραπεύει

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τους πόνους που συνδέονται με μια ποικιλία ασθενειών και καταστάσεων, όπως:

-Ναυτία και έμετος

-Πονόδοντος

-Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

-Πόνοι τοκετού

-Πόνοι στη μέση

-Πονόλαιμος

-Οστεοαρθρίτιδα

-Κράμπες εμμηνόρροιας

-Διαταραχές του αναπνευστικού, όπως η αλλεργική ρινίτιδα

Οι κίνδυνοι του βελονισμού ειναι ελαχιστοι

Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι ελάχιστοι ειδικά αν έχετε απευθυνθεί σε έναν ικανό, διαπιστευμένο επαγγελματία βελονισμού που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες. Συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και μικρή αιμορραγία στα σημεία που εισήχθησαν οι βελόνες, μελάνιασμα και μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν στις περιοχές μετά την αφαίρεση των βελόνων ή ναυτία, κούραση, υπνηλία, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τάσεις λιποθυμίας. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αναφέρονται ιδιαίτερα ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι βελόνες μίας χρήσης είναι πλέον το πρότυπο πρακτικής, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος. Δεν ενδείκνυται ο βελονισμός για τον οργανισμό σας εάν:

-Έχετε αιμορραγική διαταραχή, οπότε οι πιθανότητές σας για αιμορραγία ή μώλωπες από τις βελόνες αυξάνονται.

-Έχετε βηματοδότη. Ο βελονισμός που περιλαμβάνει την εφαρμογή ήπιων ηλεκτρικών παλμών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του βηματοδότη.

-Είστε έγκυος.

 

Είναι τελικά επικίνδυνος ο βελονισμός: Όχι αν επιλέξτε έναν επαγγελματία βελονιστή

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε θεραπείες με την μέθοδο του βελονισμού, ακολουθήστε τα ίδια βήματα που θα κάνατε εάν ψάχνατε για καποιο επαγγελματία της υγείας:

-Ρωτήστε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε για συστάσεις.

-Συζητήστε με τον θεραπευτή. Ρωτήστε τι αφορά η θεραπεία, πόσο πιθανό είναι να αντιμετωπιστεί η κατάστασή σας και πόσο θα κοστίσει.

Για να καθορίσετε τον τύπο θεραπείας βελονισμού που θα σας βοηθήσει περισσότερο, ο ειδικός μπορεί να σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό σας και τον τρόπο ζωής σας.

Οι συνεδρίες συνήθως διαρκούν περίπου μία ώρα, μία ή δύο θεραπείες την εβδομάδα ανάλογα με την περίπτωση. Ο αριθμός των θεραπειών θα εξαρτηθεί από την πάθηση που αντιμετωπίζεται και τη σοβαρότητα της. Γενικά, καλό θα είναι να πραγματοποιήσετε έξι έως οκτώ θεραπείες.

Η εισαγωγή βελόνας

Οι βελόνες εισάγονται σε διάφορα σημεία του σώματός σας, σε κανάλια ενέργειας που ονομάζονται μεσημβρινοί. Οι βελόνες είναι πολύ λεπτές, οπότε η εισαγωγή συνήθως προκαλεί ελάχιστη δυσφορία. Οι άνθρωποι συχνά δεν αισθάνονται ότι έχουν εισαχθεί βελόνες στο δέρμα τους. Μεταξύ 30 με 100 βελόνες χρησιμοποιούνται σε μια τυπική θεραπεία.

Ο θεραπευτής σας μπορεί να μετακινήσει ή να στρέψει απαλά τις βελόνες μετά την τοποθέτηση ή να εφαρμόσει θερμότητα ή ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στις βελόνες.

Όσον αφορά την αφαίρεση βελόνων, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βελόνες παραμένουν στη θέση τους για 10 έως 20 λεπτά, ενώ βρίσκεστε ακόμα και χαλαρώνετε.

Οι ευεργετικές ιδιότητες

Ο βελονισμός διορθώνει τις ενεργειακές διαταραχές του σώματος, ενώ παράλληλα αφυπνίζει τις δυνάμεις της αυτοϊασης. Από την πρώτη στιγμή θα νιώσετε μια ανακούφιση καθώς μειώνεται η ένταση του πόνου και χαλαρώνει ο μυς.

Έχει σημαντική αναλγητική δράση, η οποία είναι μεγάλης διάρκειας κι έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον οξύ αλλά και τον χρόνιο πόνο. Ακόμη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση με αποτέλεσμα να εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε ενισχύοντας την δράση της. Μπορεί να έχει αποτελέσματα σε περιπτώσεις που η προσλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική.

Πρόκειται για ασφαλή θεραπεία αρκεί να εφαρμόζεται από έναν εξειδικευμένο βελονιστή που ενδέχεται να διαγνώσει κάποια άλλη πάθηση που χρήζει περαιτέρω θεραπείας. Όλοι λοιπόν μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες του θεραπευτικού βελονισμού χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ή περιορισμοί.

 

 
 

Εντούτοις, μην αφήσετε τον φόβο σας για τις βελόνες του βελονισμού, να σας στερήσει την έντονη εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε μέσα από την διαδικασία της θεραπείας με βελονισμό.

Μια αναδρομή στην ιστορία του βελονισμού

Η ιστορία του βελονισμού μετράει περίπου 5000 χρόνια ύπαρξης και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της Κίνας. Για την ΠΚΙ (παραδοσιακή κινεζική ιατρική) όποια αλλαγή στην λειτουργία του οργανισμού, ή επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες (ζέστη, κρύο, υγρασία), ή συναισθηματικούς παράγοντες, ή διατροφή ή φθορά του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες τις οποίες ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει.

Από την αρχαιότητα ο βελονισμός συνυπάρχει με άλλες μεθόδους θεραπείας όπως μασάζ Tui-Na, ασκήσεις αναπνοής Qi Cong, τσάι βοτάνων, ασκήσεις πολεμικών τεχνών Tai Chi Chuan.

Η ιστορία του βελονισμού είναι γραμμένη σε κλασσικά κείμενα, όπως ¨η κλασσική  ιατρική του κίτρινου αυτοκράτορα¨ που θεωρείται αυθεντία στον τομέα της ΠΚΙ. Σε δυο τόμους εξηγεί τις βασικές αρχές και την χρήση των βελόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και στις μέρες μας κατά το 60%.

Αντίστοιχο σύγχρονο βιβλίο είναι το ¨μέθοδοι βελονισμού και χειραγώγησης¨, που θεωρείται μια ενημερωμένη έκδοση του πρώτου.

Ο βελονισμός στο πέρασμα των χρόνων, παρουσίασε περιόδους έντονης προόδου και περιόδους στασιμότητας. Το 618-907 μ.Χ ιδρύθηκε το  Imperial College of Medicine, κατά την διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ. Από εκεί αποφοίτησαν οι πρώτοι βελονιστές.

Το 1206, κατά την διάρκεια της δυναστείας των Song, ένα χάλκινο άγαλμα, ¨ο χάλκινος άνθρωπος¨, με εμφανή τα εσωτερικά του όργανα και τρυπημένα τα σημεία βελονισμού στους μεσημβρινούς του, χρησιμοποιείται για την διδασκαλία των μαθητευόμενων βελονιστών.

Η ιστορία του βελονισμού ζει το απόγειό της κατά την δυναστεία των Μινγκ (1368-1644). Στην διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ (1644-1911), παρουσιάζεται πτώση του βελονισμού και άνοδος της δυτικής ιατρικής.

Το 1822 ο τότε αυτοκράτορας Dao Guang απαγόρευσε την άσκηση του βελονισμού. Από τότε και για έναν αιώνα ο βελονισμός παύει να ασκείται. Ή για να είμαστε πιο σωστοί, ασκείται μόνο σε αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν γιατροί της Δυτικής ιατρικής.

Ήταν το 1944 που ο Mao Tse Tung επαναφέρει στο προσκήνιο τον βελονισμό και τον τοποθετεί δίπλα στην Δυτική ιατρική. Από το 1950 και έπειτα χρησιμοποιείται ακόμη και ως αναισθησίας σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το 1955 η ΠΚΙ εξισώνεται με την Δυτική ιατρική και ο βελονισμός αναγνωρίζεται επίσημα.

Από το 1958 στην Κίνα αυξάνονται οι μελέτες και οι επιστημονικές έρευνες γύρω από τον βελονισμό. Το 1966 μελετάται η δυνατότητα της αναισθησίας που παρέχει η θεραπεία με βελονισμό. Στην διάρκεια μεταξύ 1949-1977 γράφονται 8000 άρθρα από τις κλινικές έρευνες. Από το 1970 έως το 1983 δημοσιεύονται περισσότερες από 2000 εργασίες για τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού. Στις μέρες μας δεκάδες είναι τα περιοδικά που ασχολούνται με αυτόν και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες.

Η ιστορία του βελονισμού έχει ένα μελανό σημείο κατά την δεκαετία του 1970. Λόγω της αύξησης του πληθυσμούς στην Κίνα, οι υπηρεσίες υγείας ήταν ανεπαρκείς. Για αυτόν τον λόγο επιστρατεύτηκαν ομάδες που λέγονταν ¨ξυπόλητοι γιατροί¨, οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, και όμως εξασκούσαν την ιατρική και τον βελονισμό. Τα αποτελέσματα βέβαια ήταν ολέθρια και οδηγούσαν ακόμη και σε θανάτους.

Στον απόηχο όλων αυτών, γίνεται αποδεκτό πια πως πρέπει να ασκείται ο βελονισμός μόνο από εκπαιδευμένους θεραπευτές.  Γύρω στο 1982 στόχος γίνεται και η ενσωμάτωση της ΠΚΙ με την Δυτική ιατρική. Ο βελονισμός προοδεύει και εφαρμόζεται ευρέως σε κλινικές πια. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια η ένταξή του στην ιατρική ειδικότητα, μιας και έχει εφαρμογές στην γυναικολογία, την ορθοπεδική, την παιδιατρική και τόσες άλλες κατηγορίες.

Σήμερα σε όλον τον κόσμο οι μηχανισμοί δράσης του βελονισμού είναι αντικείμενο μελέτης σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στην δε Βραζιλία θεωρείται ιατρική ειδικότητα και έδωσε έγκριση σε πάνω από 800 γιατρούς. Είναι βέβαιο πως η ιστορία του βελονισμού δεν έχει τελειώσει. Ίσως μας δώσει στο μέλλον ακόμη περισσότερα δείγματα της εφαρμογής του και δώσει λύσεις σε περισσότερα προβλήματα υγείας που βασανίζουν τους ανθρώπους

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top