Τι είναι ο βελονισμός

 Ο βελονισμός είναι ένας κλάδος της παραδοσιακής Κινέζικης ιατρικής που περιλαμβάνει την εισαγωγή και τον επιδέξιο χειρισμό λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (γνωστά ως σημεία βελονισμού).Ο σκοπός του στην Κινέζικη ιατρική είναι να διεγείρει και  να ισορροπήσει, τη ροή της σωματικής ενέργειας οπότε και επαναφέρει τη φυσική λειτουργία του οργανισμού και την ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται.

Επομένως ο κινέζικος βελονισμός χρησιμοποιείται όχι μόνο ως θεραπευτική παρέμβαση αλλά και ως μέσο πρόληψης. Eίναι ένας από τους ογκόλιθους των καθιερωμένων μεθόδων εναλλακτικής – συμπληρωματικής ιατρικής εκτός της Κίνας και της Ανατολής.

 

 

H παραδοσιακή θεωρία της Κινεζικης ιατρικής

Στο βελονισμό το σώμα διαπερνάται απο τα κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί.Σε αυτά τα κανάλια υπα΄ρχουν τα σημεία του βελονισμού

Η θεωρία του βελονισμού βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας και των διαδρομών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη ιατρική όταν το σώμα είναι υγιές, η ενέργεια  (Qi)  κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως “μεσημβρινών”.

Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή, λόγω κάποιου εξωτερικού ή εσωτερικού παθογόνου (κρύο, ζέστη, υγρασία, άνεμου) ενός σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται.

Η εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα βελονιστικά σημεία, βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτο-ίασης του σώματος.

Χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία, ωστόσο, στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου βελονιστή μπορεί να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ευρύτερου φάσματος ασθενειών. Μπορεί να σε ορισμένες περιπτώσεις να αποτελεί τη μόνη θεραπεία, ενώ σε άλλες αποτελεί υποστηριχτική – συμπληρωματική θεραπεία.

Πως λειτουργεί ο βελονισμός στο σώμα μας σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική εμπειρία;

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο βελονισμός, στηρίζεται στην διέγερση των νευρικών απολήξεων του δέρματος και των αισθητικών μυών. Από εκεί ξεκινάει η αποστολή μηνυμάτων στον νωτιαίο μυελό και κατόπιν στον εγκέφαλο. Σε συνεργασία με τους νευρικούς ιστούς και τα σήματα που στέλνουν, εμποδίζεται η μετάδοση των σινιάλων του πόνου.

Με την βοήθεια της μεθόδους του Doppler υπερήχων, έχει φανεί πως ο βελονισμός επιδρά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Βελτιώνει την περιφερική κυκλοφορία, την αγγειοδιαστολή ώστε να αποφεύγονται οι θρόμβοι στο αίμα. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις τραυματισμών. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πιο έντονα στο σημείο εισόδου των βελόνων, αλλά και στην ευρεία περιοχή.

Η θεραπεία του βελονισμού έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην γαστρική κινητικότητα και την κινητικότητα του εντερικού μας συστήματος. Μάλιστα, έχει την ικανότητα να αυξάνει την έκκριση του γαστρικού υγρού, με σημείο εισαγωγής της βελόνας κάτω από το γόνατο. Οι μελέτες λοιπόν δείχνουν τις γενικές επιδράσεις και τα αποτελέσματα του βελονισμού στο ανθρώπινο σώμα.

Με τον πιο φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την δύναμη του ίδιου μας του σώματος, πετυχαίνουμε οφέλη και θεραπείες εκεί που η Δυτική Ιατρική θα χρησιμοποιούσε χημικά σκευάσματα και επεμβατικές μεθόδους.

Τι είναι τα σημεία του βελονισμού;

Τα βελονιστικά σημεία, είναι τα συγκεκριμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος στα οποία εισάγει τις βελόνες που χρησιμοποιεί ο βελονιστής. Αυτά τα σημεία ονομάζονται ¨ενεργειακά¨, καθώς πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει αυξημένη ροή της ενέργειας. Είναι συνήθως και τα σημεία που υπάρχουν οι νευρικές απολήξεις.

Αυτές οι νευρικές απολήξεις βοηθούν στο να υπάρχει και μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα, άρα και περισσότερη ενέργεια. Για αυτόν τον λόγο, τα σημεία του βελονισμού στοχεύουν σε αυτά τα σωματικά κέντρα.

Από το 1960, αυτά τα μέρη του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιούνται ως σημεία ενεργοποίησης, λόγω των πολλών νευρικών απολήξεων.

Η αίσθηση που έχει ο ασθενής όταν ο βελονιστής εισάγει την βελόνα στο σώμα του, είναι ένα μούδιασμα ή ένα ανεπαίσθητο τσίμπιμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βελόνα στοχεύει στις λεπτές και μεσαίες νευρικές απολήξεις. Σε ασθενείς με νευρολογικές διαταραχές ή προβλήματα από διαβήτη ή αλκοόλ, η αντίληψη αυτή μπορεί να είναι μειωμένη και επίσης η ανταπόκριση στα οφέλη του βελονισμού μπορεί να καθυστερήσει. Με λίγες παραπάνω συνεδρίες όμως, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό.

Άρα, η κατάσταση των περιφερικών νεύρων ενός ασθενή, είναι εκείνη που θα ορίσει την αμεσότητα των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, τα σημεία του βελονισμού, αν θέλουμε να τα απαριθμήσουμε, θα φτάσουν περίπου στις 2000.

Ο αριθμός αυτός μοιάζει ασύλληπτος, για αυτό πρακτικά ένας βελονιστής είναι αρκετό να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί περίπου 120 σημεία. Για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει βοήθεια από ειδικά σχεδιασμένους χάρτες και ανατομικά μοντέλα, που βοηθούν τους επαγγελματίες στην σωστή και ακριβή εφαρμογή της θεραπείας.

Η περίπτωση του κάθε ασθενούς είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον βελονιστή. Αν υπάρχει, για παράδειγμα κάποια ασθένεια, τα σημεία του βελονισμού είναι πιο ευαίσθητα. Κάποιες φορές μπορεί να δούμε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και άλλα συμπτώματα ανάλογα των περιπτώσεων. Τα μέρη του σώματος που μας δίνουν συνήθως και τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, είναι γύρω από τις αρθρώσεις και τους μύες της πλάτης και των χεριών και των ποδιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί υπάρχουν και οι νευρικές μας διακλαδώσεις.

Η επιτυχία λοιπόν σε αυτή την θεραπεία, οφείλεται στο να γνωρίζει και να εφαρμόζει σωστά τα σημεία του βελονισμού ο θεραπευτής μας. Από κει και πέρα το σώμα με τα δικά του όπλα θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχει ο καθένας μας

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μιας αποστειρωμένες μίας χρήσεως;

Ο βελονισμός όταν ασκείται από έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία βελονιστή είναι πολύ ασφαλής. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι προ –αποστειρωμένες, μίας χρήσης, τοποθετούνται με οδηγό που σημαίνει ότι ο βελονιστής δεν έρχεται σε επαφή καθόλου με το σώμα της βελόνας.

Τι θα συμβεί στην πρώτη συνάντηση;

Στο πρώτο ραντεβού του βελονισμού γίνεται πάντοτε η λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς

Κατά την πρώτη επίσκεψη, όπως κάθε θεραπευτής έτσι και ο βελονιστής λαμβάνει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και κάνει μια εκτίμηση της γενικής κατάστασης της υγείας. Πολλοί βελονιστές μπορεί επίσης να σας κάνουν ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής σας, όπως τις διατροφικές σας συνήθειες και τις συνθήκες και την ποιότητα του ύπνου.

Στην Παραδοσιακή κινέζικη ιατρική διάγνωση, η γλώσσα και ο σφυγμός δίνουν μία ένδειξη του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος και επομένως είναι σύνηθες για τον θεραπευτή σας να σας ζητήσει να εξετάσει την γλώσσα σας και να πάρει τον σφυγμό σας και από τους δύο καρπούς.

Πώς γίνεται η θεραπεία;

Σε μια συνεδρία βελονισμού συνήθως θα σας ζητηθεί να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Είναι σύνηθες να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε μερικά ρούχα έτσι ώστε ο βελονιστής να έχει πρόσβαση στα κατάλληλα σημεία βελονισμού στο σώμα σας. Αφού ο βελονιστής αναγνωρίσει τα σημεία που θα χρησιμοποιηθούν, αποστειρώνεται το δέρμα στην περιοχή και εισάγονται οι βελόνες.

Ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται σε κάθε συνεδρία, εξαρτάται από τη μορφή βελονισμού που ασκείται από τον εκάστοτε βελονιστή σας καθώς και από την υπό θεραπεία ασθένεια. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα για περίπου 30 ως 40 λεπτά.

Ποιά ειναι η αίσθηση του βελονισμού;

Ποιά ειναι η αίσθηση οταν κανουμε βελονισμο;

Στα περισσότερα σημεία η αρχική εισαγωγή της βελόνας δεν είναι καθόλου αισθητή. Σε κάποια άλλα μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα καθώς η βελόνα διαπερνά το δέρμα, το οποίο όμως δεν είναι επώδυνο.

Μόλις η βελόνα εισέλθει στο σωστό βάθος και τύχει του κατάλληλου χειρισμού, ο ασθενής δεν νιώθει κάτι αλλά ορισμένες φορές  μπορεί να νιώσει ένα μούδιασμα ή έναν απαλό πόνο ή φαγούρα. Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει και ενεργοποιείται ο μεσημβρινός του σημείου που δουλεύει ο βελονιστής. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι βρίσκουν τον βελονισμό πολύ χαλαρωτικό.

 

Πόσες θεραπείες  θα χρειαστεί να κάνω;

Ο αριθμός των θεραπειών διαμορφώνονται ανάλογα τη φύση της ασθένειας, τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και το ιδιοσυγκρασιακό του ίδιου του ασθενή. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μια και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα χρειάζονται παραπάνω.

Η συχνότητα των θεραπειών εξαρτάται και αυτή από τη σοβαρότητα και τη φύση της ασθένειας. Ο μέσος όρος είναι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Ο συνδυασμός όλων αυτών ενισχύει την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

 

Πως αναγνωρίζω ότι η θεραπεία έχει αποτελέσματα;

Η θεραπεία με βελονισμό έχει αποτελέσματα αλλα όχι σε μια μόνο συνεδρία. Χρειάζονται περισσότερες από μία για να δράσει αποτελεσματικά στον οργανισμό μας. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την λειτουργία της προηγούμενης.

Εν μέρει, υπάρχουν περιπτώσεις θεραπειών που έχουν άμεσα αποτελέσματα. Φυσικά αυτές αποτελούν μια εξαίρεση του κανόνα, καθώς μια σωστή  θεραπεία  έχει αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και όχι άμεσα.

Η μέθοδος θεραπείας με βελονισμό είναι συχνά άγνωστη για τον δυτικό κόσμο και πολλές φορές αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους με δυσπιστία. Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να είναι εθισμένοι στην άμεση ικανοποίηση αναγκών, σε όλες τις πτυχές της ζωής τους και παρουσιάζουν έλλειψη υπομονής και έλλειψη ικανότητας αναμονής.

Είναι δύσκολο λοιπόν για αυτόν τον άνθρωπο να μπει σε αυτή την διαδικασία θεραπείας, της οποίας τα αποτελέσματα έρχονται με τον καιρό. Είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσει με σύγχυση και ανησυχία.

Ωστόσο, είναι ευτυχές το γεγονός, ότι υπάρχουν διάφορες ενδείξεις οι οποίες αποδεικνύουν ότι η θεραπεία του βελονισμού έχει αρχίσει να λειτουργεί πολύ πριν αντιμετωπιστούν τα αρχικά συμπτώματα του ασθενή.

Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι η θεραπεία  λειτουργεί είναι η βελτίωση του ύπνου, η όξυνση των αισθήσεων  μας, η συναισθηματική απελευθέρωση, η περισσότερη ενέργεια, η μείωση του στρες και η αίσθηση ότι το σώμα και ο οργανισμός μας λειτουργούν πλέον σωστά.

 

Γενικές επιδράσεις και αποτελέσματα του βελονισμού στο σώμα μας

Ποιές είναι οι γενικές δρασεις του βελονισμου

Ας δούμε λοιπόν μαζί τις γενικές επιδράσεις και τα αποτελέσματα του βελονισμού στο σώμα μας.

     

      • Δρα ως καταπραϋντικό.

      • Έχει αντιεμετική δράση.

      • Βοηθά στην μυϊκή χαλάρωση.

      • Δρα ως αναστολέας στα οξέα του στομάχου.

      • Βοηθά στην αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

      • Επουλώνει τους ιστούς.

      • Έχει αγχολυτική δράση.

      • Έχει αντικαταθλιπτική δράση.

      • Βοηθά στον ύπνο.

      • Καταπραΰνει τις κράμπες της εμμηνόρροιας

      • Βοηθά στην απεξάρτηση από καταχρήσεις.

      • Βοηθά στην αντιμετώπιση εθισμών.

      • Αντιμετωπίζει πονοκεφάλους.

      • Βοηθά στο άσθμα.

    Δείτε τι θεραπεύει ο βελονισμός αναλυτικά

    Ο βελονισμός θεραπεύει με επιτυχία πολλές παθήσεις, όπως νευρολογικές, μυοσκελετικές, αναπνευστικές, πεπτικές. Μπορεί να φανεί χρήσιμος σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, κατάθλιψης, άγχους αλλά και δερματικών παθήσεων.

    Καταξιωμένα νοσοκομεία στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τον κινέζικο βελονισμό για την θεραπεία των ασθενων τους με πολύ μεγάλη επιτυχία.Το Johns hopckins είναι ένα απο αυτά!

    Με βάση τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών και μετά από αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα μέσω των θεραπειών του βελονισμού, σας δίνουμε παρακάτω έναν κατάλογο από παθήσεις που μπορούν να θεραπευθούν με βελονισμό. Ο κατάλογος αυτός προέκυψε από το Διεθνές Σεμινάριο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τον βελονισμό, που έγινε στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 1979 και έλαβαν μέρος 12 χώρες.

    Εκτός βέβαια από αυτές τις ασθένειες που θα διαβάσετε, υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν γράφονται εδώ. Σε κάθε περίπτωση, σημαντικό είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις των βελονιστών, οι οποίοι θα μας συμβουλεύσουν σχετικά με την σωστή διάγνωση και θεραπεία της εκάστοτε ασθένειας.

     

       

        • Μυϊκοί πόνοι λόγω κακής στάσης σώματος ή αθλητικού τραύματος, πόνοι στους ώμους, τενοντίτιδες, αρθροπάθειες κ.α.

        • Πόνος χαμηλά στην πλάτη, οσφυαλγία, ισχυαλγία, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

        • Τενοντίτιδα ή φλεγμονή της επιγονατίδας, οστεοάρθρωση στο γόνατο, διάστρεμμα στον αστράγαλο, μυϊκοί πόνοι στο πόδι.

        • Μετεγχειρητικοί πόνοι, ινομυαλγίες, αϋπνία, κατάθλιψη, εντερικά προβλήματα, οστεοαθρίτιδα, κακή κυκλοφορία αίματος, νευροπάθειες λόγω διαβήτη, αντιμετώπιση έρπη.

        • Αρθρίτιδες, λύκος, ξηρότητα ματιών και σιελογόνων αδένων (Σύνδρομο Sjogren

        • Κεφαλαλγίες, ημικρανίες, πονοκέφαλοι λόγω μυϊκής έντασης, ευαισθησίας στο φως και τον ήχο.

        • Κολικοί νεφρού, προστατίτιδες, κυστίτιδες, ανδρικές δυσλειτουργίες.

        • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, κλιμακτήριος, ανεπάρκεια γάλακτος κατά τον θηλασμό, εξάψεις, κράμπες.

        • Γαστρεντερίτιδα, δυσπεψία, επιγαστραλγία, καούρες, δυσκοιλιότητα, πεπτικό έλκος, κολίτιδες, χρόνια πακγρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα, αιμορροίδες.

        • Οδοντικοί πόνοι, κροταφογναθική σκλήρυνση, νευραλγία τριδύμου.

        • Άσθμα, βρογχίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, κνίδωση.

        • Ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, έρπης, δερματίτιδα.

        • Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κάπνισμα, αλκοολισμός, εξαρτήσεις από ουσίες.

        • Πάρεση, ίλιγγος, εμβοές, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, διαβητικές νευροπάθειες, συνέπειες εγκεφαλικού επεισοδίου.

        • Άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια καρδιοπνευμονική νόσος.

        • Παχυσαρκία.

        • Πονόλαιμος, αμυγδαλίτιδα, ρινίτιδα, εμβοές, ίλιγγος

        • Πόνος στα μάτια, επιπεφυκίτιδα..

        • Λοιμώξεις, ηπατίτιδα B.

        • Αυτές και πολλές άλλες είναι οι παθήσεις που θεραπεύει επιτυχώς ο βελονισμός, με τον πιο φυσικό και λιγότερο επεμβατικό τρόπο που γίνεται. Ρωτήστε έναν βελονιστή για εξειδικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του δικού σας προβλήματος

      Μερικές από τις τεχνικές βελονισμού είναι οι παρακάτω:

         

          • Κινέζικος Βελονισμός

          • Ηλεκτροβελονισμός

          • Ωτοβελονισμός

          • Βεντούζες

          • Μόξα

        Συνδυαστικά με τις παραπάνω τεχνικές, χρησιμοποιούνται και βότανα στα πλαίσια μίας ολιστικής θεραπείας σε μορφή χαπιού, τσάι αλλά και κατανάλωση τροφών όπου βοηθούν στην αντιμετώπιση της οποιαδήποτε δυσλειτουργίας.

        Οι μύθοι του βελονισμού

        Ο βελονισμός ως εναλλακτική θεραπεία ιατρικής έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτός στον δυτικό κόσμο μετά από πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι μύθοι του βελονισμού έχουν συνδεθεί με πολλές προκαταλήψεις, όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άγνωστο και καινούργιο προς εμάς.

        Οι πέντε πιο κοινοί μύθοι  και παρερμηνείες σχετικά με αυτήν την μορφή εναλλακτικής ιατρικής είναι

           

            • Ότι  είναι κατάλληλος μόνο για την αντιμετώπιση του πόνου.

            • Ότι δεν λειτουργεί και δεν αλλάζει κάτι από την παρούσα κατάσταση του ασθενή

            • Ότι  δεν λειτουργεί γιατί δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που λειτουργεί

            • Ότι είναι μια επίπονη διαδικασία και ότι

            • ‘Οτι είναι διαδικασία με θρησκευτικό υπόβαθρο (βλ. voodoo).

          Ο βελονισμός λειτουργεί μόνο για τον πόνο;

          Είναι αλήθεια ότι η θεραπεία του βελονισμού συμβάλει ως μέσο καταπραϋντικό για τον πόνο στην πλάτη, για τους πονοκεφάλους, για τον πόνο στον λαιμό και για άλλα είδη πόνων.

          Ωστόσο, αντιμετωπίζει δραστικά και άλλης φύσεως προβλήματα όπως τις αλλεργίες, γαστρο-οισοφαγικά θέματα και εμμηνορροϊκές δυσλειτουργίες, την αϋπνία, το άγχος και συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κακών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα. Τέλος, είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των διατροφικών διαταραχών.

          Είναι προτιμότερο ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί σωστά από τον θεραπευτή και να λύσει με την βοήθεια εκείνου τις όποιες απορίες του. Είναι επίσης σημαντικό να έχει κάνει έρευνα για την ειδίκευση και την αποτελεσματικότητα του θεραπευτή προτού προβεί σε θεραπεία με βελονισμό.

          Ο βελονισμός δεν λειτουργεί δοκίμασα και τίποτα δεν άλλαξε

          Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά είναι ότι «Ο βελονισμός δεν λειτουργεί, έχω δοκιμάσει και τίποτα δεν άλλαξε». Φυσικά και αυτή η φράση αποτελεί έναν από τους κοινούς μύθους του βελονισμού.

          Η θεραπεία με βελονισμό δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μια μόνο συνεδρία. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η θεραπεία τα αποτελέσματα θα αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από λίγο καιρό, ανάλογα με την φύση του προβλήματος.

          Χρειάζονται παραπάνω από μια συνεδρίες για να αρχίσει αυτός να λειτουργεί και να γίνει αποτελεσματικός. Είναι μια συσσωρευτική λειτουργία που ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και η επόμενη συνεδρία έρχεται πάντα για να ολοκληρώσει την εργασία της προηγούμενης.Εάν παρόλα αυτά δεν βλέπετε κάποια βελτίωση, αναλογιστείτε ότι ίσως να φταίει ο θεραπευτής σας.

           

          Ο βελονισμός πονάει;

          Άλλος ένας μύθος του βελονισμού που πρέπει να καταρριφθεί είναι ότι εκείνος αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία. Είναι φυσικό όταν κάνουμε λόγο για βελόνες να οδηγούμαστε στην σκέψη του πόνου, μα σε συνδυασμό με την ανησυχία μας για το άγνωστο οδηγούμαστε στην υπερβολή.

          Οι βελόνες που παρεμβάλλονται σωστά στα σημεία πίεσης δημιουργούν μια έντονη αίσθηση στον ασθενή, ο οποίος τον μεταφράζει ως πόνο.Ωστόσο, ο βελονισμός σε σημεία πίεσης που είναι πιο ευαίσθητα από το υπόλοιπο σώμα όπως στα χέρια και στα πόδια προκαλεί ένα ελαφρό μούδιασμα και πολλές φορές έναν ελάσσονος σημασίας πόνο. Η αίσθηση του πόνου δεν ξεπερνά τον πόνο που νιώθουμε όταν έχουμε κάποιο ερεθισμό.

          Ο βελονισμός δέν έχει να κάνει με την θρησκεία

          Άλλος ένα μύθος του βελονισμού που δυστυχώς επικρατεί στις μέρες μας είναι ότι η διαδικασία αυτή έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Συχνά, έχει ακουστεί η φράση «Δεν πιστεύω στον βελονισμό, επειδή είμαι Χριστιανός».Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η θεραπεία με βελονισμό έχει κάτι το υπερφυσικό ή ότι συνδέεται με το γνωστό σε όλους ‘voodoo’.

          Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής με κύριο στόχο την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Δεν αποβλέπει σε κανέναν απώτερο θρησκευτικό σκοπό και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες καμιάς θρησκείας.

          Πώς λειτουργεί ο βελονισμός μέσα από κλινικές δοκιμές

          Το 2006 διεξήχθη έρευνα σε άρθρα που αφορούσαν στον βελονισμό. Στις 79 μελέτες, το 33% δεν βρήκε εξήγηση για το θεραπευτικό αποτέλεσμα του βελονισμού. Το 67% βρήκε εξήγηση μεταξύ του μηχανισμού και του αποτελέσματος του βελονισμού.

          Η κύρια εξήγηση που υπήρξε σε 33 άρθρα, είναι πως ο βελονισμός διεγείρει την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, των ενδογενών οπιοειδών και της σεροτονίνης. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει ναυτία, εμετό, παχυσαρκία, Πάρκινσον, κολίτιδα, αϋπνία κ.λπ .

          Σε 7 άρθρα η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως ο βελονισμός εμποδίζει τα σημάδια του πόνου στον νωτιαίο μυελό. Για αυτό έχει αναλγητική δράση.

          Σε 6 άρθρα τονίστηκε η δράση του βελονισμού στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για αυτό αντιμετωπίζει εφίδρωση, ναυτία, αϋπνία.

          Σε 3 άρθρα φάνηκε η τοπική επίδραση της θεραπείας του βελονισμού σε ιστούς και νεύρα.

          Σε 5 άρθρα συσχετίστηκαν τα σημεία του βελονισμού με τις κινητικές και αισθητήριες περιοχές του εγκεφάλου μας.

          Σε 5 άρθρα δόθηκαν άλλες εξηγήσεις για την ομοιόσταση, την ρύθμιση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την κινητικότητα του σπέρματος κ.α.

          Αυτές οι μελέτες έγιναν μετά από βελονισμό, ωτοβελονισμό, ηλεκτροβελονισμό κ.α.

          Το Harvard medical school σε πρόσφατη μελέτη του υποστηρίζει ότι ο βελονισμός λειτουργεί με την διέγερση ακόμα περισσότερων νευρώνων εντός των μυών που επιρεάζουν και ελεγχουν με την σειρά τους τα όργανα που αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές του σώματος

          Τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό

          Η θεραπευτρια Αλεξάνδρα Τσαπάλου υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι η αίσθηση της βελόνας είναι τόσο αμυδρή, ώστε ακόμα και παιδιά είναι σε θέση να ακολουθήσουν θεραπεία με βελονισμό. «Εάν τα παιδιά είναι εντάξει να κάνουν βελονισμό, δεν μπορεί αυτός να είναι τόσο κακός».

          Την ίδια άποψη παρουσιάζει, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον φόβο για τις βελόνες, από ενήλικα άτομα.Προσθέτει επίσης ότι όταν οι ενήλικες μου λένε ότι φοβούνται τις βελόνες, λέω ανέκδοτα σχετικά με ένα παιδί που έκανε πρόσφατα βελονισμό και ήταν πολύ γενναίο

          Οι παρενέργειες του βελονισμού

          Οι πιο κοινές παρενέργειες του βελονισμού, είναι συνήθως ωφέλιμες για τον οργανισμό και επιθυμητές από όλους τους ανθρώπους. Ποιος δεν θα επιθυμούσε να βελτιωθεί ο ύπνος του, να αυξηθεί η ενεργητικότητα του, να αποκτήσει πνευματική διαύγεια και να μειωθεί το στρες του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παρενέργειες κατά την διαδικασία του βελονισμού, οι οποίες είναι λιγότερο ευχάριστες για τον οργανισμό μας.

          Ευτυχώς, αυτές οι δυσάρεστες παρενέργειες δεν είναι τόσο συχνές, όσο οι ωφέλιμες και μπορούν να εμφανιστούν περιστασιακά και όχι όλες μαζί. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιες είναι και πόσο επηρεάζουν την υγεία μας.

          Φυσικά καμία από αυτές τις παρενέργειες  δεν αποτελεί απειλή για την ζωή μας και δεν είναι επικίνδυνη. Πρέπει όμως να είμαστε ενημερωμένοι για αυτές, ώστε εάν εμφανιστούν να μην ανησυχήσουμε. Είναι τελείως αβλαβής και σπάνιες.

          Εμπειρικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες του βελονισμού είναι επτά. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται το αίσθημα της κούρασης, ο πόνος, οι μώλωπες, οι μυϊκές συσπάσεις, η ζαλάδα και η συναισθηματική απελευθέρωση.

          Κατά την διάρκεια της θεραπείας, κάποιοι άνθρωποι παρατηρούν αξιοσημείωτη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Οι περισσότεροι όμως αισθάνονται χειρότερα πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Στην ιατρική αυτό το στάδιο αναφέρεται ως «θεραπευτική κρίση».

           Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα ξεκινά να πολεμά τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό. Έτσι προκαλείται όχι μόνο επιδείνωση των τρεχόντων συμπτωμάτων, αλλά και έξαρση παλαιότερων που ήταν ανενεργά.

          Ο βελονισμός βοηθά στην αφύπνιση της ικανότητας που έχει ο οργανισμός μας να θεραπεύεται από μόνος του. Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε σε επίθεση της σωματικής μας ευαισθητοποίησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιφέρει άμεσα θετικά αποτελέσματα, αλλά μπορεί και να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος, ‘ξυπνώντας’ παλαιότερα συμπτώματα.

           

          Οι κίνδυνοι  ειναι ελαχιστοι

          Οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι ελάχιστοι ειδικά αν έχετε απευθυνθεί σε έναν ικανό, διαπιστευμένο επαγγελματία βελονισμού που χρησιμοποιεί αποστειρωμένες βελόνες. Συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες περιλαμβάνουν πόνο και μικρή αιμορραγία στα σημεία που εισήχθησαν οι βελόνες, μελάνιασμα και μώλωπες μπορούν να εμφανιστούν στις περιοχές μετά την αφαίρεση των βελόνων ή ναυτία, κούραση, υπνηλία, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τάσεις λιποθυμίας. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν αναφέρονται ιδιαίτερα ανεπιθύμητες ενέργειες.

          Οι βελόνες μίας χρήσης είναι πλέον το πρότυπο πρακτικής, οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος.

          Δεν ενδείκνυται ο βελονισμός για τον οργανισμό σας εάν:

          -Έχετε αιμορραγική διαταραχή, οπότε οι πιθανότητές σας για αιμορραγία ή μώλωπες από τις βελόνες αυξάνονται.

          -Έχετε βηματοδότη. Ο βελονισμός που περιλαμβάνει την εφαρμογή ήπιων ηλεκτρικών παλμών μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του βηματοδότη.

          -Είστε έγκυος.

           

          Μια αναδρομή στην ιστορία του βελονισμού

          Η ιστορία του βελονισμού μετράει περίπου 5000 χρόνια ύπαρξης και τοποθετείται γεωγραφικά στην περιοχή της Κίνας. Για την ΠΚΙ (παραδοσιακή κινεζική ιατρική) όποια αλλαγή στην λειτουργία του οργανισμού, ή επιρροή από εξωτερικούς παράγοντες (ζέστη, κρύο, υγρασία), ή συναισθηματικούς παράγοντες, ή διατροφή ή φθορά του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες τις οποίες ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει.

          Από την αρχαιότητα ο βελονισμός συνυπάρχει με άλλες μεθόδους θεραπείας όπως μασάζ Tui-Na, ασκήσεις αναπνοής Qi Cong, τσάι βοτάνων, ασκήσεις πολεμικών τεχνών Tai Chi Chuan.

          Η ιστορία του βελονισμού είναι γραμμένη σε κλασσικά κείμενα, όπως ¨η κλασσική  ιατρική του κίτρινου αυτοκράτορα¨ που θεωρείται αυθεντία στον τομέα της ΠΚΙ. Σε δυο τόμους εξηγεί τις βασικές αρχές και την χρήση των βελόνων και αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και στις μέρες μας κατά το 60%.

          Αντίστοιχο σύγχρονο βιβλίο είναι το ¨μέθοδοι βελονισμού και χειραγώγησης¨, που θεωρείται μια ενημερωμένη έκδοση του πρώτου.

          Ο βελονισμός στο πέρασμα των χρόνων, παρουσίασε περιόδους έντονης προόδου και περιόδους στασιμότητας. Το 618-907 μ.Χ ιδρύθηκε το  Imperial College of Medicine, κατά την διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ. Από εκεί αποφοίτησαν οι πρώτοι βελονιστές.

          Το 1206, κατά την διάρκεια της δυναστείας των Song, ένα χάλκινο άγαλμα, ¨ο χάλκινος άνθρωπος¨, με εμφανή τα εσωτερικά του όργανα και τρυπημένα τα σημεία βελονισμού στους μεσημβρινούς του, χρησιμοποιείται για την διδασκαλία των μαθητευόμενων βελονιστών.

          Η ιστορία του βελονισμού ζει το απόγειό της κατά την δυναστεία των Μινγκ (1368-1644). Στην διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ (1644-1911), παρουσιάζεται πτώση του βελονισμού και άνοδος της δυτικής ιατρικής.

          Το 1822 ο τότε αυτοκράτορας Dao Guang απαγόρευσε την άσκηση του βελονισμού. Από τότε και για έναν αιώνα ο βελονισμός παύει να ασκείται. Ή για να είμαστε πιο σωστοί, ασκείται μόνο σε αγροτικές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν γιατροί της Δυτικής ιατρικής.

          Ήταν το 1944 που ο Mao Tse Tung επαναφέρει στο προσκήνιο τον βελονισμό και τον τοποθετεί δίπλα στην Δυτική ιατρική. Από το 1950 και έπειτα χρησιμοποιείται ακόμη και ως αναισθησίας σε χειρουργικές επεμβάσεις. Το 1955 η ΠΚΙ εξισώνεται με την Δυτική ιατρική και ο βελονισμός αναγνωρίζεται επίσημα.

          Από το 1958 στην Κίνα αυξάνονται οι μελέτες και οι επιστημονικές έρευνες γύρω από τον βελονισμό. Το 1966 μελετάται η δυνατότητα της αναισθησίας που παρέχει η θεραπεία με βελονισμό. Στην διάρκεια μεταξύ 1949-1977 γράφονται 8000 άρθρα από τις κλινικές έρευνες. Από το 1970 έως το 1983 δημοσιεύονται περισσότερες από 2000 εργασίες για τον μηχανισμό δράσης του βελονισμού. Στις μέρες μας δεκάδες είναι τα περιοδικά που ασχολούνται με αυτόν και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες.

          Η ιστορία του βελονισμού έχει ένα μελανό σημείο κατά την δεκαετία του 1970. Λόγω της αύξησης του πληθυσμούς στην Κίνα, οι υπηρεσίες υγείας ήταν ανεπαρκείς. Για αυτόν τον λόγο επιστρατεύτηκαν ομάδες που λέγονταν ¨ξυπόλητοι γιατροί¨, οι οποίοι δεν είχαν τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, και όμως εξασκούσαν την ιατρική και τον βελονισμό. Τα αποτελέσματα βέβαια ήταν ολέθρια και οδηγούσαν ακόμη και σε θανάτους.

          Στον απόηχο όλων αυτών, γίνεται αποδεκτό πια πως πρέπει να ασκείται  μόνο από εκπαιδευμένους θεραπευτές.  Γύρω στο 1982 στόχος γίνεται και η ενσωμάτωση της ΠΚΙ με την Δυτική ιατρική. Ο βελονισμός προοδεύει και εφαρμόζεται ευρέως σε κλινικές πια. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια η ένταξή του στην ιατρική ειδικότητα, μιας και έχει εφαρμογές στην γυναικολογία, την ορθοπεδική, την παιδιατρική και τόσες άλλες κατηγορίες.

          Σήμερα σε όλον τον κόσμο οι μηχανισμοί δράσης του βελονισμού είναι αντικείμενο μελέτης σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στην δε Βραζιλία θεωρείται ιατρική ειδικότητα και έδωσε έγκριση σε πάνω από 800 γιατρούς. Είναι βέβαιο πως η ιστορία του βελονισμού δεν έχει τελειώσει. Ίσως μας δώσει στο μέλλον ακόμη περισσότερα δείγματα της εφαρμογής του και δώσει λύσεις σε περισσότερα προβλήματα υγείας που βασανίζουν τους ανθρώπους

          Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

          Scroll to Top