Θεραπεία με βεντούζες

Βεντούζες

Η θεραπεία με βεντούζες (Cupping) είναι μία από τις θεραπευτικές μεθόδους της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Στην κλασική εφαρμογή τους, εισάγεται φλόγα στις ειδικά διαμορφωμένες γυάλινες κούπες  (βεντούζες),   προκειμένου να αφαιρεθεί ο αέρας και να δημιουργηθεί ένα κενό.

Στη συνέχεια οι βεντούζες τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια του σώματος, όπου συγκρατούνται σταθερά στη θέση τους, λόγω της αναρρόφησης που δημιουργήθηκε από την επίδραση του κενού. Πριν την εφαρμογή τους, ο θεραπευτής αλείφει το σημείο με λάδι. 

Μία πιο σύγχρονη εκδοχή τους είναι τα ειδικά σχεδιασμένα φλιτζάνια, εφοδιασμένα με αντλίες, οι οποίες επιτρέπουν στον επαγγελματία να αφαιρέσει τον αέρα χειροκίνητα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι κλασικές ζεστές βεντούζες.

Η θεραπεία με βεντούζες, έχει διάφορες εφαρμογές εκτός από την απλή τοποθέτησή  τους στα βελονιστικά σημεία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με βελόνες, όπου σε αυτή την περίπτωση η βεντούζα τοποθετείται πάνω από τη βελόνα. Επιπλέον, υπάρχουν οι γνωστές σε όλους «κοφτές βεντούζες».

Σε αυτή την περίπτωση ο θεραπευτής, τρυπάει το σημείο του σώματος πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί η βεντούζα προκειμένου να εξέλθει αίμα από το σημείο και να πετύχουμε αποβολή τοξινών αλλά και να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη φυσιολογική ροή του αίματος.

Η θεραπεία με βεντούζες ενδείκνυται σε περιπτώσεις κρυολογήματος, μυϊκών τραυματισμών, πόνους ώμου, αυχένα και μέσης, δυσμηνόρροια, σε θεραπεία για κυτταρίτιδα κ.α.

Ειδικότερα, αυτό που μας προσφέρει η θεραπεία με βεντούζες είναι ότι φέρνει στην επιφάνεια τους παθογόνους παράγοντες(για παράδειγμα κρύο, υγρασία) που έχουν περάσει στο σώμα μας. Επίσης, ενεργοποιούμε τη ροή της ενέργειας (qi) και του αίματος, οπότε και έχουμε τη θεραπεία.

Η θεραπεία με βεντούζες αφήνει κάποια σημάδια πάνω στο σώμα μας, τα οποία όμως φεύγουν μέσα σε λίγες μέρες. Αναλόγως την παθολογία που φέρει ο κάθε ένας, αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι ροζ ή πιο έντονα κόκκινα ή ακόμα και μωβ και επιπλέον αλλάζει και ο χρόνος που εξαφανίζονται. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δούμε και τη βεντούζα να «ιδρώνει», που σημαίνει ότι η παθολογία έχει βγει στην επιφάνεια. Ο ασθενής δεν πονάει, αλλά νιώθει το τράβηγμα του δέρματος στο σημείο που έχει τοποθετηθεί η βεντούζα.

Μόλις εφαρμοστούν μία φορά οι βεντούζες, η επόμενη θεραπεία θα πρέπει να γίνει, μόνο αφού έχουν φύγει τα σημάδια τα οποία έχουν αφήσει, από την πρώτη εφαρμογή. Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στη χρήση τους, όταν ο ασθενείς κάνει εύκολα μώλωπες, όπου σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τις αφήνουμε μόνο λίγα λεπτά πάνω στο σώμα καθώς μπορεί εύκολα να σπάσει κάποιο αγγείο.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top