Ο ωτοβελονισμός είναι μια θεραπεία των αυτιών. Για πάνω από 2.500 χρόνια οι άνθρωποι εφάρμοζαν ωτική θεραπεία για να θεραπεύουν τις ασθένειες των ανθρώπων. Μετά το 1957,η διεθνής επιστημονική κοινότητα έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης του αυτιού, μοιάζει με ανάποδο βρέφος.
Το αποτέλεσμα είναι , ο ωτοβελονισμός να συστηματοποιηθεί και να εφαρμόζεται πια σε πιο στοχευμένα σημεία, ενώ τον ενσωμάτωσε στις πρακτικές της και η δυτική ιατρική.
Ο ωτοβελονισμός λέγεται ότι συνδέεται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, τις ενδορφίνες, το ανοσοποιητικό σύστημα, τις φλεγμονές, τα αντανακλαστικά, την αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο ωτοβελονισμός εφαρμόζεται για παράδειγμα στην ανακούφιση του πόνου, στη θεραπεία της επιληψίας, του άγχους, της παχυσαρκίας και για τη βελτίωση του ύπνου.
Είναι μια μέθοδος όπου διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται φυσικές και ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες διεγείροντας ένα συγκεκριμένο σημείο στο αυτί. Αυτού του είδους η διέγερση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς εξισορροπεί πάλι τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό και αντιμετωπίζει τις φλεγμονές.
Ο βελονισμός στο αυτί ήταν ευρέως διαδεδομένος στην αρχαία κινεζική αυτοκρατορία καθώς και στην αρχαία Ελλάδα από τον Ιπποκράτη. Το αυτί άμεσα και έμμεσα συνδέεται με δώδεκα μεσημβρινούς, η διέγερση των οποίων συνδέεται με την ομαλή ροή του αίματος και του Τσι. Από το αυτί μπορούν να βγουν συμπεράσματα για την υγεία του οργανισμού καθώς και για την κατάσταση των επιμέρους οργάνων.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι προκειμένου να διεγερθούν οι μεσημβρινοί που σχετίζονται με το αυτί, όπως: βελόνες, σπόροι, μαγνητικές πέτρες, λέιζερ, υπέρηχοι, θεραπεία με μόξα και μαλάξεις με τα χέρια. Ο ωτοβελονισμός ωστόσο είναι μια αρκετά ασφαλής μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αρκετών καταστάσεων, όπως: πόνος, παχυσαρκία, άγχος, επιληψία, διαταραχές του ύπνου.
Ιστορική αναδρομη για τον ωτοβελονισμό
Ο ωτοβελονισμός εφαρμόζεται στην Ευρώπη και στις γύρω περιοχές για πάνω από 2.500 χρόνια. Υπάρχουν υπεράριθμες καταγραφές παγκοσμίως για τον ωτοβελονισμό και τα οφέλη του.
Στην Αίγυπτο, οι γυναίκες καυτηρίαζαν μια βελόνα και κέντριζαν το αυτί για να εξασφαλίσουν τη γονιμότητά τους. Στην Ιταλία, τραυματισμός στο αυτί μπορούσε να θεραπεύσει αρχικές τους ασθένειες.
Στη Σαουδική Αραβία, ορισμένες φυλές καυτηρίαζαν το αυτί για να γιατρέψουν αρρώστιες. Οι άνθρωποι επίσης της Μεσογείου τρυπούσαν τα αυτιά τους για να βελτιώσουν την όρασή τους.
Στην Ελλάδα, το 460 π.Χ., ο Ιπποκράτης εισήγαγε την έννοια της φλεβοτομίας , την εισαγωγή δηλαδή βελόνας στο αυτί για να δημιουργηθεί τομή σε φλέβα, για να ενισχυθεί ο οργανισμός σε καταστάσεις αδυναμίας. Από άλλη πηγή μαθαίνουμε ότι η φλεβοτομία μπορεί να βοηθήσει στους πόνους στα πόδια. Στη σύγχρονη εποχή, αρκετοί θεραπευτές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο αυτή για να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους από την ισχιαλγία, τη νευραλγία καθώς και την αφαίρεση δοντιών.
Ο ωτοβελονισμός στην αρχαία Κίνα
Από τα χειρόγραφα της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής διαβάζουμε ότι ένας χειροπράκτης προκειμένου να κάνει τον ασθενή του να ανακτήσει τις αισθήσεις του θα εμφυσούσε με σωληνάκι αέρα στο αυτί του.
Επίσης, παραδίδεται ότι χρησιμοποιούσαν έλαια και βότανα για να ανακουφίσουν πόνους στην περιοχή του αυτιού, φλεβοτομία για κυκλοφορικά προβλήματα, καθώς και καυτηριασμό σε φλέβα πίσω από το αυτί προκειμένου να ανακουφίσουν από τον ίκτερο και τους παιδικούς σπασμούς.
Σε άλλα έγγραφα παραδίδεται ότι η φλεβοτομία στο πτερύγιο του αυτιού μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα όρασης.
Σύγχρονοι μελετητές και ωτοβελονισμός -Paul Nogier
Στη σύγχρονη εποχή η ωτοθεραπεία συστηματοποιήθηκε και εξελίχθηκε από τον Paul Nogier. Ο Paul Nogier έκανε αρκετά πειράματα και δημιούργησε έναν χάρτη όλων των σημείων του αυτιού, καθένα από τα οποία αντιστοιχίζεται με κάθε μέρος του οργανισμού, κάθε όργανο, και νοητική αλλά και συναισθηματική κατάσταση.
Ο Nogier πίστευε ότι το αυτί σχηματικά μοιάζει με ένα ανάποδο έμβρυο, όπου ο λοβός αντιστοιχεί με το κεφάλι. Έλεγε λοιπόν ότι όταν κάποια σημεία στο αυτί διεγείρονται, τότε υπάρχουν συγκεκριμένες επιδράσεις και στα αντίστοιχα όργανα με τα οποία αντιστοιχούν δημιουργώντας έτσι ορισμένα ηλεκτρικά φορτία.
Επίσης, αναλόγως της ευαισθησίας που αποτελούσε το αυτί στις μαλάξεις του βελονιστή αλλά και στην ηλεκτρική αντίσταση του δέρματος, θα ήταν δυνατόν να διαγνωστούν ασθένειες και προβλήματα στα εσωτερικά όργανα του σώματος.
Οι διάδοχοι του Nogier εξακολούθησαν να κάνουν πειράματα και να εδραιώνουν αλλά και να επεκτείνουν τις θεωρίες τους, οδηγούμενοι σε εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο αναφορικά με τη θεραπεία όσο και με τη χαρτογράφηση αρκετών ασθενειών.
Μηχανισμοί που κρύβονται πίσω απο τον ωτοβελονισμό
Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: το έξω, το μέσα και το έσω αυτί. Το έξω αυτί αποτελείται από το πτερύγιο, τον έξω ακουστικό πόρο και τον τυμπανικό υμένα. Το πτερύγιο πιο συγκεκριμένα αποτελείται από τον χόνδρο, ενώ στο κάτω άκρο του υπάρχει λίπος που ονομάζεται λοβίο.
Ο έξω ακουστικός πόρος ξεκινάει από το πτερύγιο του αυτιού, ακολουθεί ελαφρώς τοξοειδή πορεία και καταλήγει στον τυμπανικό υμένα, ενώ η συνέχειά του πίσω από το τύμπανο ονομάζεται έσω ακουστικός πόρος. Ο έξω ακουστικός πόρος αποτελείται από χόνδρο και οστό. Τέλος ο τυμπανικός υμένας είναι μια λεπτή λειτουργική μεμβράνη που χωρίζει το έξω από το μέσο αυτί.
Το μέσο αυτί είναι μια αεροφόρος κοιλότητα όπου βρίσκονται τα τρία ακουστικά οστάρια. Μέρος του είναι επίσης και η ευσταχιανή σάλπιγγα μέσω της οποίας το αυτί επικοινωνεί με τον ρινοφάρυγγα.
Η μαστοειδής απόφυση είναι μία άλλη σημαντική ανατομική οντότητα του μέσου αυτιού. Αποτελεί την προς τα πίσω και κάτω συνέχεια του μέσου αυτιού και παριστά μια οστέινη αεροφόρο δομή του κροταφικού οστού του κρανίου.
Το έσω αυτί ονομάζεται και λαβύρινθος. Μέσα του κυκλοφορεί η λέμφος, ένα πολύ σημαντικό υγρό για την υγεία μας. Τα βασικά του τμήματα είναι ο κοχλίας, η αίθουσα και οι τρεις ημικύκλιοι σωλήνες.. O κοχλίας είναι ένας ελικοειδής σωλήνας και μέσα σε αυτόν βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της ακοής. Από το έσω αυτί ξεκινά το ακουστικό νεύρο που καταλήγει στα αντίστοιχα εγκεφαλικά κέντρα του ακουστικού φλοιού του εγκεφάλου.
Το ακουστικό νεύρο είναι υπεύθυνο για την ισορροπία του σώματος σε συνεργασία με άλλα όργανα π.χ. μάτια, παρεγκεφαλίδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ωτοβελονισμός στηρίζεται στην έννοια του μικροσυστήματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε περιοχή του σώματος καθρεφτίζεται μέσω ανακλαστικών μηχανισμών στο αυτί. Μιλάμε λοιπόν για έναν ωτικό χάρτη που αναπαριστά το σύνολο της σωματικής δομής και λειτουργίας και χρησιμοποιείται για να διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς.
Επομένως, όταν υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό, τότε παρουσιάζεται ευαισθησία στο σημείο εκείνο του αυτιού που συνδέεται με το σημείο στο σώμα μας που νοσεί. Ο λόγος είναι ότι στο αυτί υπάρχουν περιοχές που συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι η διέγερση του αυτιού οδηγεί και στην αύξηση των ενδορφινών, ουσίες παρόμοιες με τη μορφίνη, που έχουν ως σκοπό τη μείωση του στρες, την αναλγησία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η θεωρία του ωτοβελονισμού
Σύμφωνα με τη θεωρία των μεσημβρινών, το αυτί σχετίζεται με δώδεκα μεσημβρινούς. Ο ωτοβελονισμός λοιπόν συνδέεται με το γεγονός ότι κάποιοι μεσημβρινοί συγχωνεύονται στο αυτί.
Ο ωτοβελονισμός βασίζεται στη θεωρία του Γιν-Γιανγκ και στη θεωρία των πέντε στοιχείων, αλλά οι περισσότερες ωτικές θεραπείες περιλαμβάνουν διέγερση με βελόνες των τεσσάρων άκρων του αυτιού καθώς και του λοβού, κεντρίζοντας έτσι ενδοκρινικές περιοχές που συνδέονται με το πνευμογαστρικό νεύρο. Όσον αφορά την εφαρμογή του ωτοβελονισμού στην αρχαία Κίνα, οι παραδοσιακές μέθοδοί τους δεν τοποθετούνται απλά σε ένα θεωρητικό πλαίσιο αλλά έχουν δοκιμαστεί εμπράκτως ως θεραπεία μέσα στα σπίτια.
Η αποτελεσματικότητα του ωτοβελονισμού
Ο τρόπος που νευρώνεται το αυτί αποτελεί και το υπόβαθρο της ανακλαστικής θεραπείας. Εφόσον υπεράριθμες νευρικές απολήξεις και υποδοχείς συγχωνεύονται στο αυτί και συνδέονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (πιο συγκεκριμένα με το πνευμογαστρικό νεύρο, το ωτιαίο νεύρο που αποτελεί τμήμα του αυχενικού συμπλέγματος και το κροταφικό νεύρο) η σχέση του με το Αυτόνομο Νευρικό σύστημα και το εγκεφαλονωτιαίο σύστημα είναι ουσιαστική.
Η διέγερση λοιπόν ορισμένων σημείων είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως αδυνάτισμα, διακοπή καπνίσματος, πόνους στο σώμα αλλά και για αισθητικούς λόγους. Ακριβώς επειδή έχει ανακαλυφθεί ότι ο χάρτης του αυτιού μοιάζει με ανάποδο βρέφος, το αυτί αποτελεί ένα μικροσύστημα στο οποίο αντιπροσωπεύονται όλα τα όργανα και οι λειτουργίες τους.
Όταν λοιπόν ένα όργανο ή μια περιοχή του σώματος πάσχει, τότε το αντίστοιχο σημείο στο αυτί παρουσιάζει ευαισθησία κατά την πίεση. Εάν λοιπόν υποφέρετε χρόνια από μυοσκελετικούς πόνους, προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, ή να αδυνατίσετε με την μέθοδο του βελονισμού.
Επίσης άν έχετε ιλίγγους, νευραλγίες, μυαλγίες, βιώνετε καταστάσεις έντονου στρες, διαταραχές πανικού, αϋπνία, αλλά και πλήθος άλλων σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων τότε ο ωτοβελονισμός αποτελεί την ιδανική λύση για εσάς.
Στον ηλεκτρονικό περιοδικο science direct θα βρείτε πολλές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του ωτοβελονισμού
Είναι ο ωτοβελονισμός δύσκολος η επίπονος;
Πρόκειται για μια διαδικασία ανώδυνη, ανακουφιστική, και με μικρό κόστος καθώς χρειάζονται λίγες μόνο θεραπευτικές συνεδρίες για να αρχίσετε να βιώνετε τα οφέλη του. Τέλος είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ωτοβελονισμός μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά ψυχοφθόρες καταστάσεις όπως είναι η κατάθλιψη, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες όπως η σπαστική κολίτιδα, η γαστρίτιδα, ο πονοκέφαλος, η κνίδωση, οι εμμηνορυσιακές διαταραχές, το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.
Μπορώ να συνδυάσω τον ωτοβελονισμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες;
Τέλος, για μια πιο ολιστική προσέγγιση, θα μπορούσατε να συνδυάσετε τον ωτοβελονισμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συνδυάσετε τον ωτοβελονισμό με βελονισμό, με ρεφλεξολογία για να αποτοξινώσετε και καλμάρετε τον οργανισμό σας, με νευρογλωσσικό προγραμματισμό για να επανεκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας και να πάψετε τις αρνητικές σας σκέψεις, με τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα και ρέικι, αλλά κυρίως με βοτανοθεραπεία, προκειμένου να ενισχύσετε μέσω των θαυματουργών ιδιοτήτων των βοτάνων τον οργανισμό σας και να τον δυναμώσετε.
Για όποιο λόγο και αν επιλέξετε τον ωτοβελονισμό, είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσετε ολιστικά τη σωματική και ψυχολογική σας κατάσταση.
Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού