Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Η διακοπή καπνίσματος με βελονισμό είναι μια φυσική μεθοδος για την απεξάρτηση απο το κάπνισμα.Το κάπνισμα προσφέρει τη φαινομενική ανακούφιση από το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Ωστόσο ο βελονισμός είναι αρκετά αποτελεσματικός όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος καθώς ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άγχους, ηρεμεί τον νου και καταστέλλει τα αισθήματα κατάθλιψης.

Μελέτες του Π.Ο.Υ για το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 1 στους 2 καπνιστές πεθαίνει από τις συνέπειες του καπνίσματος, ενώ πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί καπνίζουν.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι αριθμοί είναι ακόμη υψηλότεροι σε άλλα μέρη του πλανήτη, με παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ένας στους τρεις ανθρώπους ηλικίας άνω των 18 ετών είναι καπνιστής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, επίσης, ότι η χρήση καπνού προκαλεί το θάνατο περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως παγκοσμίως. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια από αυτούς τους θανάτους συνδέονται άμεσα με τη χρήση καπνού, ενώ περίπου 0,9 εκατομμύρια εμφανίζονται σε μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα.

Η χρήση καπνού είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι πνευμονικές παθήσεις και οι καρδιαγγειακές παθήσεις

Πώς βοηθάει ο βελονισμός στην διακοπή καπνίσματος;

Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό
.

Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή κινεζική θεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται λεπτές βελόνες που εισέρχονται μέσω του δέρματος σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ο σκοπός αυτών των θεραπειών είναι να μειώσουν τα συμπτώματα στέρησης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διακόψουν το κάπνισμα.

Ο βελονισμός είναι μια φυσική μέθοδος απεξάρτησης από την νικοτίνη, ενώ καταγράφονται εντυπωσιακά αποτελέσματα στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος έχοντας μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό καπνιστών σε μόνιμους μη καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά τους πνεύμονες και αναγεννηθούν  και να αυτοθεραπευθουν Αν καπνίζετε για καιρό ή σχεδόν για όλη σας τη ζωή, η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει δραματικά την υγεία σας.

Κατά την διάρκεια της θεραπείας λαμβάνονται υπόψη όλα τα συμπτώματα του ασθενή στοχεύοντας στην εξισορρόπηση της ενέργειας μέσα στο σώμα για τη βελτιστοποίηση της υγείας.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας, διαπιστώθηκε ότι ο βελονισμός μειώνει σημαντικά την επιθυμία για κάπνισμα μέχρι και πέντε χρόνια μετά την αρχική θεραπεία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν, επίσης, ότι ο βελονισμός μείωσε σημαντικά την επιθυμία για κάπνισμα μέχρι και ότι τα τσιγάρα είχαν χειρότερη γεύση από ό,τι πριν από τη θεραπεία.

Ποια είναι η διαδικασία της διακοπής καπνίσματος με βελονισμό;

Είναι πολύ σημαντικό ο καπνιστής να μην έχει καπνίσει το προηγούμενο 24ωρο και κυρίως από το πρωί την ημέρα του βελονισμού. Έτσι, διευκολύνεται ο βελονιστής και τα αποτελέσματα είναι πιο θετικά ήδη από την πρώτη θεραπεία.

Αρχικά, θα ζητηθεί το ιστορικό του ασθενούς, καθώς και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει έως τότε προκειμένου να διακόψει το κάπνισμα και του εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

To στάδιο της διαδικασίας της τοποθέτηση των μικρών βελόνων

Διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό

Πιο συγκεκριμένα, στη διακοπή του καπνίσματος με βελονισμό τοποθετούνται 10-20 βελόνες στο αυτί, στο πρόσωπο και στα χέρια. Μπορούν να συμπεριληφθούν ωστόσο κι άλλα σημεία προκειμένου να τεθεί η όρεξη για φαγητό υπό έλεγχο, να ανακουφιστεί ο ενδιαφερόμενος πιο γρήγορα, να θεραπεύσει όργανά του και να μειώσει το φαγητό και την ανάγκη για νικοτίνη.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο βελονιστής κρίνει πότε καθίσταται αναγκαία η επανάληψη της διαδικασίας και πόσες συνεδρίες ενδέχεται να χρειαστούν συνολικά και αν θα χρειαστεί ηλεκτροβελονισμός ή ωτοβελονισμός.

Οι βελόνες παραμένουν στο δέρμα για είκοσι περίπου λεπτά και στην συνέχεια αφαιρούνται. Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά λίγες ώρες μετά τη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καπνιστής αρχίζει να μειώνει την επιθυμία του για τσιγάρο, αρχίζει να ελέγχει την ανάγκη του για κάπνισμα και σιγά-σιγά να την καταπολεμά.

Η  διακοπή καπνίσματος με βελονισμό σε νευρολογικό επίπεδο σύμφωνα με την Δυτική ιατρική

Εφόσον καταλάβετε πώς λειτουργεί ένας άνθρωπος υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα συνειδητοποιήσετε ότι η διαδικασία προκειμένου να αποβάλλετε τον εθισμό σας, ουσιαστικά λέγεται υπαναχώρηση. Η υπαναχώρηση συνοδεύεται από αρκετά δυσάρεστα αισθήματα. Ένα από τα συμπτώματα αυτά είναι να αναζητάτε επίμονα το τσιγάρο καθώς η διαδικασία του καπνίσματος περιλαμβάνει ολόκληρο το νευρικό σύστημα.

Όλα τα νεύρα του σώματος έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Τα κύτταρα ενός νεύρου είναι πολλά και όλα αυτά μαζί δημιουργούν  ένα μακρύ καλώδιο. Μεταφέρει ένα ηλεκτρικό σήμα το οποίο περνά από το ένα κύτταρο στο άλλο. Αν μια καυτή πέτρα αγγίξει το  δάχτυλό μου, τότε ξεκινά το σήμα αυτό. Το σήμα διατρέχει όλο μου το χέρι μέχρι να φτάσει στο τέλος του κυττάρου.

Στο τέλος του κυττάρου  υπάρχει ένα μικρό κενό που χωρίζει το ένα κυτταρο  από το άλλο. Η ιατρική του ονομασία είναι σύναψη. Μέσα στη σύναψη, τα νεύρα δεν επικοινωνούν με ηλεκτρικά σήματα αλλά με χημικές ουσίες, οι οποίες λέγονται νευροδιαβιβαστές.

Οι νευροδιαβιβαστές βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ τους. Όταν λοιπόν το ηλεκτρικό σήμα φτάσει στο τέλος του κυττάρου τότε νευροδιαβιβαστές ελευθερώνονται μέσα στη σύναψη.

Αν αρκετοί από αυτούς συνδέονται με τους υποδοχείς του επόμενου κυττάρου τότε το σήμα συνεχίζει να ταξιδεύει, αλλιώς το σήμα σταματά εκεί. Στο περιφερειακό νευρικό σύστημα τα αποτελέσματα των ναρκωτικών είναι λιγότερο εμφανή από ό,τι στον εγκέφαλο.

Η νικοτίνη είναι διεγερτική και εθιστική

Δεν γίνεται να καπνίσεις αρκετά τσιγάρα για να νιώσεις κάτι ζεστό ως καυτό. Η νικοτίνη είναι διεγερτική. Ένα διεγερτικό αυξάνει την πιθανότητα ένα ηλεκτρικό σήμα να διαδοθεί γρηγορότερα. Τα διεγερτικά είναι χημικά όπως εκείνα στη σύναψη. Όταν οι ουσίες αυτές ελευθερώνονται, τότε κυκλοφορούν σε αφθονία στη σύναψη.

Ένα διεγερτικό που εκκρίνεται στη σύναψη των νεύρων στο περιφερειακό νευρικό σύστημα δεν θα αυξήσει την ένταση των συναισθημάτων ή των αισθήσεων. Συνήθως δεν είναι αρκετά ισχυρά για να καταφέρουν κάτι τέτοιο.

Στον εγκέφαλο είναι που συμβαίνουν τέτοιες επιδράσεις. Ακόμα και μικρές ποσότητες διεγερτικών στον εγκέφαλο είναι ικανές να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε καθώς αυξάνουν όσα αντιλαμβανόμαστε μέσω των νεύρων.

Αντιθέτως, οι καταθλιπτικές χημικές ουσίες  εμποδίζουν τη μετάδοση τέτοιων σημάτων, καθώς μειώνουν την πιθανότητα το ένα νεύρο να επικοινωνεί με το άλλο. Ένας μεθυσμένος θα κρατήσει το χέρι του στη φωτιά μέχρι να καεί. Αυτές οι ουσίες στον εγκέφαλο εμποδίζουν να βιωθεί ο πόνος.

Η νικοτίνη είναι τοξική αλλα αποβάλλεται γρήγορα

Είτε λοιπόν πρόκειται για διεγερτικό είτε για κατασταλτικό, χημική θεωρείται η ουσία που εισέρχεται στη σύναψη και επηρεάζει τη λειτουργία του νεύρου. Τα ναρκωτικά έχουν προσωρινή επίδραση στο νευρικό σύστημα.

Αντιθέτως, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά τοξική αλλά ο οργανισμός θα την αποβάλλει πολύ γρήγορα. Τα ναρκωτικά όμως που μεταβολίζονται γρήγορα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν εθισμό.

Όταν η ναρκωτική ουσία παραμείνει για καιρό στην κυκλοφορία του αίματος, τότε το νευρικό σύστημα συνηθίζει την ύπαρξή της. Μόλις ο ασθενής επιχειρήσει να μειώσει το ναρκωτικό, το νευρικό σύστημα αναπτύσσει την αίσθηση υποβολής σε βασανιστήριο.

Αυτό συμβαίνει διότι οι νευροδιαβιβαστές τίθενται εκτός ισορροπίας. Καθώς ο εγκέφαλος αυτό το εκλαμβάνει ως υπαναχώρηση, ο ασθενής ζητά όλο και πιο επίμονα νικοτίνη, δηλαδή να καπνίσει. Αν η ανάγκη αυτή αντικατασταθεί με τσίχλα ή τσιρότο νικοτίνης, σταδιακά θα μειωθεί η λαχτάρα για τσιγάρο.

Οι άνθρωποι βέβαια βιώνουν τα συμπτώματα της εξάρτησης εντελώς διαφορετικά. Πρώτα εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Κάποιοι ασθενείς λένε ότι βίωναν την ανάγκη να λαχταρούν τσιγάρο για πολλά χρόνια. Άλλο σύμπτωμα είναι η αύξηση βάρους.

Είναι σχεδόν αδύνατο να απεξαρτητοποιηθεί κανείς από ένα διεγερτικό και να μη βάλει βάρος. Ένα διεγερτικό έχει την ιδιότητα να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να μειώνει την όρεξη για φαγητό. Όλα τα διεγερτικά είναι επιβλαβή για τον οργανισμό και μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού για να αποτοξινωθεί.

 

Η διακοπή καπνίσματος σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική

 

Διακοπή καπνίσματος με βελονισμό

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας. Όταν το σώμα βρίσκεται σε ισορροπία, ο ασθενής είναι υγιής και νιώθει υπέροχα. Εάν το σώμα βρεθεί εκτός ισορροπίας, τότε ξεκινούν και τα ανάλογα συμπτώματα.

Στην περίπτωση που κάποιος προσλαμβάνει συνεχώς ένα ναρκωτικό, ενθαρρύνει το νευρικό του σύστημα να βρει νέες ισορροπίες. Μόλις το άτομο σταματήσει ξαφνικά την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ισορροπία που έχει δημιουργηθεί.

Ο διακοπή καπνίσματος με βελονισμό, είναι ο τρόπος της κινέζικης  ιατρικής προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία του οργανισμού. Ο βελονισμός κάνει άμεσα το άτομο να νιώσει καλά, κι ας πρόκειται για μια προσωρινή αίσθηση.

Με τον καιρό το σώμα θα δημιουργήσει νέους νευροδιαβιβαστές στις κατάλληλες ποσότητες. Στο τέλος τα δυσάρεστα συμπτώματα θα μειωθούν και θα παύσουν. Ο κίνδυνος για ύφεση είναι έντονος την περίοδο της απεξάρτησης.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική επικεντρώνεται στα αισθήματα και θεωρεί σωτήριο το αίσθημα της αισιοδοξίας. Ο λόγος είναι ότι κάποιος ο οποίος είναι αισιόδοξος, ατενίζει τη ζωή με λαχτάρα, επιθυμεί να ζήσει στο μέγιστο δυνατό, επομένως δεν θέλει να κάνει τίποτα που ζημιώνει την υγεία του και καταπονεί τον οργανισμό του. Ένας αισιόδοξος άνθρωπος δεν θέλει να καπνίζει για σημαντικούς λόγους υγείας.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία όπου ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς, τηρούμε μια στάση απαισιοδοξίας, πασχίζουμε να αποκτάμε όλο και περισσότερα αγαθά, ενώ συνάνθρωποί μας πεθαίνουν γιατί τους λείπουν τα απολύτως αναγκαία. Για να σταματήσετε λοιπόν το κάπνισμα, θα πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι μόνο καλό θα κάνετε στον εαυτό σας.

Η διαδικασία της διακοπής καπνίσματος με βελονισμό είναι αποτελεσματική

Εάν έχετε αποφασίσει να διακόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να ζητήσετε την συμβουλή ενός ειδικού για να δείτε πώς ο βελονισμός μπορεί να σας δώσει τη δύναμη να ξεκινήσετε μια νέα ζωή, χωρίς καπνό!

Πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει τον βελονισμό ως  τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να σταματήσουν το κάπνισμα.Ο εθισμός στο κάπνισμα μπορεί να σταματήσει κάνοντας την θεραπεία της διακοπής του καπνίσματος με την μέθοδο του βελονισμό.

Το επιστημονικό περιοδικο National Library of Medicine περιγράφει με σαφή τρόπο την έρευνα για την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για περισότερα δείτε εδώ

Κέντρο διακοπής καπνίσματος στην Αθήνα

Αν είστε έτοιμοι να το σταματήσετε για πάντα, ο βελονισμός  είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος προκύπτει πρώτα απ’ όλα από την πραγματική δική σας επιθυμία να το εγκαταλείψετε.

Η απόφαση είναι δική σας. Άραγε αυτή η χρονία θα είναι τελικά η χρονιά που θα εγκαταλείψετε το κάπνισμα;Αν είστε έτοιμοι τότε οι έμπειροι θεραπευτές της Health path θα σας προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία για να πετύχετε τον στόχο σας

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Scroll to Top