σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διατροφή

Διατροφή και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – Οδηγός από διαιτολόγο

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία λειτουργική διαταραχή του πεπτικού συστήματος που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια και κοιλιακό πόνο. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην καθημερινή διαχείριση του συνδρόμου.


Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ασθένεια αλλά μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί δυσφορία στο γαστρεντερικό. Δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στον εντερικό ιστό ή κάποια φλεγμονή, αλλά οι εντερικές κινήσεις είναι πιο ευαίσθητες από το φυσιολογικό.


Πώς επηρεάζει η διατροφή το ΣΕΕ;

Η σύνδεση ανάμεσα στο έντερο και τη διατροφή είναι ισχυρή. Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες να βοηθήσουν στην ηρεμία του εντέρου. Η διατροφική προσέγγιση δεν είναι ίδια για όλους. Ο διαιτολόγος εξατομικεύει τις συστάσεις ανάλογα με τη μορφή του συνδρόμου (δυσκοιλιότητα, διάρροια, μικτός τύπος).


Οι πιο κοινές τροφές που επιδεινώνουν το ΣΕΕ

  • Γαλακτοκομικά (σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Όσπρια και λαχανικά που παράγουν αέρια (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι)
  • Καφεΐνη, αλκοόλ και αναψυκτικά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Τεχνητά γλυκαντικά (σορβιτόλη, μαννιτόλη)

Τι να προτιμήσεις στη διατροφή σου;

  • Εύπεπτες πηγές πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, αβγό)
  • Λαχανικά χαμηλά σε FODMAP (π.χ. κολοκύθι, καρότο, σπανάκι)
  • Φρούτα χωρίς φλούδα (π.χ. μπανάνα, ακτινίδιο)
  • Σαφής ενυδάτωση (νερό, χαμομήλι)
  • Προβιοτικά τρόφιμα (κεφίρ, γιαούρτι, ξινολάχανο)

Η δίαιτα FODMAP: Μια εξειδικευμένη στρατηγική

Η δίαιτα FODMAP περιλαμβάνει τον περιορισμό συγκεκριμένων υδατανθράκων που ζυμώνονται εύκολα στο έντερο και προκαλούν συμπτώματα. Γίνεται σε τρεις φάσεις (περιορισμός, επαναεισαγωγή, σταθεροποίηση) υπό καθοδήγηση διαιτολόγου. Δεν ενδείκνυται για όλους και χρειάζεται εξατομίκευση.


Ρόλος του διαιτολόγου

Ένας καταρτισμένος διαιτολόγος:

  • Εντοπίζει τα προσωπικά διατροφικά ερεθίσματα.
  • Προτείνει ισορροπημένα μενού με βάση το ιστορικό.
  • Ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου μέσω στοχευμένων επιλογών.
  • Συνεργάζεται με γαστρεντερολόγο αν χρειάζεται.

Επιπλέον συμβουλές

  • Κράτησε ημερολόγιο διατροφής και συμπτωμάτων.
  • Απόφυγε μεγάλα γεύματα και τρώγε αργά.
  • Διαχειρίσου το άγχος – συχνά συνδέεται με την έξαρση των συμπτωμάτων.
  • Μην απομονώνεις κατηγορίες τροφών χωρίς επιστημονικό λόγο.

Συμπέρασμα

Η διατροφή αποτελεί βασικό σύμμαχο στη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι ουσιαστικός, καθώς προσαρμόζει τις διατροφικές επιλογές στις ιδιαίτερες ανάγκες σου, βοηθώντας να ελέγξεις τα συμπτώματα και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.


Διαβάστε περισσότερα:

Αδυνάτισμα με Βελονισμό

Διαιτολόγος: Ρόλος & Καθοδήγηση

Διατροφή για Δυσκοιλιότητα (αν υπάρχει)