Τα πολύτιμα οφέλη της κολύμβησης

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Στην σημερινή εποχή οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή και η εργασία μας μπορεί επίσης να μην εμπεριέχει κίνηση. Οι ειδικοί όμως συμβουλεύουν πως η γυμναστική είναι σε πολλές περιπτώσεις φάρμακο και την συστήνουν αντί κάποιας άλλης θεραπείας για κάποιες παθήσεις.

Το καλύτερο είδος γυμναστικής, συμφωνούν όλοι πως είναι η κολύμβηση. Κι αυτό γιατί δεν καταπονεί το σώμα και τις αρθρώσεις και έτσι ενδείκνυται για αυτούς που έχουν μυοσκελετικά ή αρθριτικά θέματα. Τέλος η επαφή με το νερό μόνο θετικές ιδιότητες φέρνει στον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε τα οφέλη είναι διπλά.
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πολύτιμα οφέλη της κολύμβησης.
• Η κολύμβηση δεν καταπονεί τις αρθρώσεις. Αυτός είναι ένας λόγος που την προτιμούν όσοι είναι τραυματισμένοι αλλά πρέπει να γυμναστούν, αλλά και οι υπερήλικες.
• Βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και την σωστή λειτουργία της καρδιάς, μιας και με την αναπνοή μαθαίνουμε να εισπνέουμε περισσότερο οξυγόνο και να εκπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
• Είναι μια καλή αερόβια άσκηση, γιατί μας θέλει σε διαρκή κίνηση για να επιπλέουμε. Είναι όμως και καλή άσκηση για τους μύες μας, μιας και η αντίσταση στο νερό είναι πολλαπλάσια από αυτήν στον αέρα.
• Για όσους πάσχουν από χρόνιο άγχος, η επαφή με το νερό είναι ευεργετική. Μας προσφέρει ευεξία και είναι η καλύτερη διέξοδος από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί.
• Γυμνάζει πολλές ομάδες μυών ταυτόχρονα. Γλουτοί, ώμοι, κοιλιά, χέρια, πόδια είναι όλα σε λειτουργία και συγχρονισμό. Και παράλληλα αυξάνει την αντοχή μας.
• Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην μπορεί ή να αντενδείκνυται να κολυμπήσει. Μικροί, μεγάλοι, έγκυοι, τραυματισμένοι μπορούν να ασκηθούν μέσω της κολύμβησης, μιας και ο καθένας κολυμπάει με τον ρυθμό του και για όσο θέλει.
• Η κολύμβηση μας κάνει πιο έξυπνους. Αυτό συμβαίνει γιατί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 14%.
• Η κολύμβηση μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και το νευρικό μας σύστημα και χτίζει μύες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τακτικοί κολυμβητές θεωρούνται κατά 20 χρόνια μικρότεροι από όσο πραγματικά είναι.
• Αν μιλάμε δε για κολύμβηση σε φυσικό περιβάλλον, δηλαδή στην θάλασσα, αυτόματα προσθέτουμε στα οφέλη και την γαλήνη και ηρεμία που μας προσφέρει η επαφή με την φύση. Μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα παρεμφερή είδη άσκησης όπως καταδύσεις, ψαροντούφεκο, σέρφινγκ κ.α.
Όποιος λοιπόν έχει την δυνατότητα να βάλει την κολύμβηση στο πρόγραμμά του, δεν θα χρειαστεί περισσότερα επιχειρήματα να τον πείσουν. Τα πολύτιμα οφέλη της κολύμβησης θα τον αποζημιώσουν για την επιλογή του.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top