λεπτίνη

Φταίει η αντίσταση στην λεπτίνη για το βάρος και την κούρασή μας;

Στην σημερινή εποχή κατακλυζόμαστε από πληροφορίες σχετικά με την απώλεια βάρους και το χτίσιμο ενός ωραίου σώματος. Η τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα βιβλιοπωλεία φροντίζουν για αυτό. Μήπως όμως μας έχουν γίνει εμμονή η απώλεια βάρους και οι δίαιτες; Και γιατί τότε είμαστε η πιο υπέρβαρη και επιρρεπής στις ασθένειες γενιά; Όσον αφορά στην απώλεια βάρους κάτι κάνουμε λάθος!

Η  ιατρική θα μας διαφωτίσει: το να κερδίζεις βάρος είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία των προβλημάτων υγείας. Επικρατεί λοιπόν η παρανόηση ότι πρέπει να αδυνατήσουμε για να είμαστε υγιείς, ενώ η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε υγιείς για να αδυνατίσουμε. Αν δούμε ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια υποβόσκουσα αιτία και με το να κάνουμε μια ακόμη δίαιτα του συρμού δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υγείας πρώτα και μετά θα μας είναι πιο εύκολο να καταφέρουμε να χάσουμε τα κιλά που μας βαραίνουν. Η απώλεια βάρους λοιπόν θα προκύψει εύκολα σαν αποτέλεσμα της καλής μας υγείας.

Τι είναι η αντίσταση λεπτίνης

Μια κοινή αιτία εξαιτίας της οποίας πολλοί από εμάς δεν καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος είναι η αντίσταση λεπτίνης. Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή που μπλοκάρει την απώλεια βάρους και αν δεν την αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι εύκολο να  καταφέρουμε να χάσουμε κιλά. Η λεπτίνη λοιπόν, είναι η ορμόνη εκείνη που παράγεται στα λιποκύτταρα. Τα λιποκύτταρα με την σειρά τους, είναι ένα εφυέστατο μέρος του ορμονικού μας συστήματος. Η διαταραχή στην ισορροπία αυτής της ορμόνης, της λεπτίνης δηλαδή, ονομάζεται αντίσταση λεπτίνης.

Η χρησιμότητα της λεπίνης για το σώμα μας είναι να του επισημαίνει να χρησιμοποιεί τις αποθήκες του λίπους του για ενέργεια. Όταν ο υποθάλαμος στον εγκέφαλό μας δεν αναγνωρίζει την λεπτίνη, λέμε ότι υπάρχει αντίσταση στην λεπτίνη. Αυτό οδηγεί το σώμα να νομίζει ότι υποσιτίζεται και το οδηγεί στο να αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Έτσι λειτουργεί η αντίσταση λεπτίνης. Αυτή η ορμονική διαταραχή είναι από τις πιο κοινές αιτίες που οδηγούν στο να παίρνουμε βάρος. Αν λοιπόν κάποιος προσέχει πολύ την διατροφή του και γυμνάζεται τακτικά αλλά ωστόσο δεν μπορεί να χάσει βάρος, καλό θα ήταν να αποκλείσει την περίπτωση να έχει αντίσταση στην λεπτίνη.

Σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει η αντίσταση λεπτίνης

Ποια είναι λοιπόν η αιτία που κάνει τα κύτταρα του εγκεφάλου να παρουσιάζουν αντίσταση στην λεπτίνη; Όπως για πολλά άλλα προβλήματα και εδώ η αιτία βρίσκεται στην χρόνια φλεγμονή. Αυτή ευθύνεται μιας και αυτή οδηγεί το σώμα να παράγει περισότερη λεπτίνη με αποτέλεσμα να δίνει λανθασμένα σημάδια στον εγκέφαλο ώστε να κρατήσει τα λιποκύτταρα και να μην τα αποβάλλει. Όλα αυτά προκαλούνται λοιπόν από μια λάθος συνεννόηση και οδηγούν  στην αντίδραση λεπτίνης. Και φυσικά δεν είναι μόνο το πρόβλημα του να χάνεις βάρος και να το ξαναπαίρνεις, παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα καθώς η λεπτίνη σχετίζεται με κόπωση και δυσανεξία στην ισταμίνη.

Τεστ αντίστασης λεπτίνης

Αν απαντήσετε ¨ναι¨ σε περισσότερες από μια ερωτήσεις, καλό θα ήταν να εξετάσετε αν παρουσιάζετε αντίσταση στην λεπτίνη.

  • Χάνετε δύσκολα βάρος;
  • ‘Όταν χάσετε κάποια κιλά, εξακολουθείτε να δείχνετε παχουλοί;
  • Δεν μπορείτε να χάσετε το πάχος γύρω από τη μέση σας όσο κι αν προσπαθείτε;
  • Έχετε δυσκολία στο να συντηρήσετε τα κιλά που χάσατε;
  • Πεινάτε συνέχεια;
  • Έχετε λιγούρες για τροφές που περιέχουν ζάχαρη;
  • Είστε αγχώδεις;
  • Έχετε υψηλά τριγλυκερίδια;
  • Έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Τι να κάνετε για να ανατρέψετε την αντίσταση λεπτίνης

  • Κοιμηθείτε σωστά.

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται σωστά έχουν σαν αποτέλεσμα να χαλάνε το βιολογικό τους ρολόι και να αυξάνουν τα επίπεδα της αντίστασης λεπτίνης. Κλείστε λοιπόν την τηλεόραση, τα κινητά και ό,τι άλλο σας αποσπά την προσοχή και κοιμηθείτε καλά.

  • Μην τρώτε πολύ αργά το βράδυ.

Πρέπει να αποφεύγουμε τα νυχτερινά τσιμπολογήματα για καλύτερη ισορροπία στην λεπτίνη. Έχει αποδειχθεί ότι όταν τρώμε μετά τις 8 το βράδυ αυξάνονται τα επίπεδα της λεπτίνης και παίρνουμε βάρος.

 

  • Κάντε μια ήρεμη ζωή.

Άλλος ένας παράγοντας που αυξάνει τα επίπεδα της λεπτίνης είναι το άγχος και η αυξημένη κορτιζόλη. Άλλος ένας λόγος να προσέξουμε λίγο τον εαυτό μας.

  • Προσέξτε τα ωμέγα λιπαρά

Για ισορροπημένα επίπεδα λεπτίνης χρειαζόμαστε πρόσληψη ωμέγα λιπαρών από ψάρι. Αντίθετα τα ωμέγα λιπαρά από φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος, είναι μεν ευεργετικά για τον οργανισμό αλλά η βιοδιαθεσιμότητά τους δεν ωφελεί τόσο στην αντίδραση λεπτίνης.

  • Μειώστε τις φλεγμονές.

Προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή  αντιφλεγμονώδεις τροφές για να ισορροπήσετε την αντίσταση στην λεπτίνη.

  • Ξεκινήστε αδυνάτισμα με βελονισμό

Ο βελονισμός θα σας βοηθήσει να αδυνατίσετε ισορροπώντας τις ορμόνες του σώματος.Έτσι θα μπορέσετε με ηλεκτροβελονισμό να κάνετε και λιποδιάλυση για να χάσετε τα περιττά κιλά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top