Νεφροί

Νεφροί

Οι νεφροί είναι η πηγή του γιν και του γιανγκ. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η ισορροπία είναι ο στόχος, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Όταν η υγεία του οργανισμού είναι σε άριστη κατάσταση η υγεία νεφρών και επινεφριδίων είναι σε απόλυτη ισορροπία.

Ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες των νεφρών κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι οι παρακάτω:

  • Αποθηκεύουν την προγονική ενέργεια Jing (το dna)
  • Είναι υπεύθυνοι για την αναπαραγωγή
  • Παράγουν μυελό
  • Γεμίζουν τον εγκέφαλο
  • Ελέγχουν τα οστά κ.α.

Η προγονική ενέργεια Jing είναι η ουσία που είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ίδια τη ζωή, καθώς είναι η βάση για την αναπαραγωγή. Είναι η βάση της σεξουαλικής ζωής και η βάση για το σχηματισμό του σπέρματος και των αυγών.  Γι αυτό το λόγο οι νεφροί χαρακτηρίζονται ως η «ρίζα της ζωής». Η προγονική ενέργεια αυτή, διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Την Προγεννητική ενέργεια Jing (dna), δηλαδή αυτά τα στοιχεία που κληρονομήθηκαν από τους γονείς και την,
  • Μεταγεννητική ενέργεια Jing, αυτή η εκλεπτυσμένη ουσία που εξάγεται από την τροφή σε συνεργασία με τα άλλα εσωτερικά όργανα, ιδιαίτερα το σπλήνα.

Στη δυτική ιατρική, το συκώτι θεωρείται το όργανο που ενισχύει την υγεία μέσω της ρύθμισης του μεταβολισμού και της αποτοξίνωσης. Στην κινεζική ιατρική, ωστόσο, οι νεφροί είναι θεμελιωδώς πιο σημαντικοί, δεδομένου ότι θεωρείται ως το σύστημα οργάνων-μεσημβρινών που διέπει η δομική ακεραιότητα και η λειτουργία όχι μόνο των νεφρών, αλλά και των επινεφριδίων, των ωοθηκών, των όρχεων, του εγκεφάλου του νωτιαίου μυελού, της σκελετικής δομής (ιδιαίτερα της περιοχής των νεφρών), τα δοντιών, του πρωκτού, της ουρήθρας και το εσωτερικό του αυτιού.

Το σύστημα των νεφρών ρυθμίζει επίσης τα υγρά του σώματος, τους ιστούς (συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών), ορμόνες και άλλες ουσίες που παράγονται από τα νεφρά, τα επινεφρίδια, καθώς και την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και την ικανότητα της δύναμη της θέλησης. Οι νεφροί λειτουργούν σαν τις μπαταρίες του σώματος, καθώς όταν υπάρχει ανισορροπία της ενέργειας σε κάποιο από τα άλλα zang fu όργανα, τότε αυτά τραβούν ενέργεια από νεφρούς.

Όλοι οι τομείς που διέπονται από το σύστημα των νεφρών επηρεάζονται ουσιαστικά από τη διαδικασία της γήρανσης, όπως για παράδειγμα η μείωση της ενέργεια, μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών, αυξάνονται οι διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, η αδυναμία των οστών, η απώλεια ακοής, τα χαλαρά δόντια, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η ακράτεια, όπως επίσης και η μείωση της δύναμης της θέλησης.

Ανισορροπία της ενέργειας των νεφρών μπορεί να προκληθεί από πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι κακή ποιότητα προγονικού jing κατά τη γέννησή του ατόμου και ακολουθούν η σταδιακή εξάντληση λόγω γήρανσης (για τους περισσότερους από την ηλικία των 40), η υπερκόπωση, ο σκληρός τρόπος ζωής, οι πολύδυμες κυήσεις και οι χρόνιες ασθένειες.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, υπάρχουν θεραπείες αλλά πολλά φαρμακευτικά βότανα για την εξισορρόπηση της ενέργειας των νεφρών, την αναπλήρωσή της και την ενίσχυση των ζωτικών λειτουργειών του σώματος, προκειμένου να διατηρηθεί η καλή υγεία και η πρόληψη των διαφόρων νόσων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top