Πολλές φορές κάποιοι από εμάς απελπιζόμαστε σκεπτόμενοι την σχέση μας με το φαγητό. Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε συνεχή πόλεμο, ότι είμαστε σε αδιέξοδο παλεύοντας μια ζωή με το βάρος, την όρεξή μας και το σώμα μας.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Είναι ναι μεν δύσκολο και μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά με υπομονή και επιμονή μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να χτίσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Ας δούμε παρακάτω 4 συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.
- Δώστε προσοχή στα σημάδια του σώματος
Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και σε επαφή με το σώμα μας συνεχώς. Ο οργανισμός μας ξέρει τον τρόπο να μας δείχνει πότε πεινάει ή πότε έχει χορτάσει. Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να το αντιληφθούμε και να ακολουθήσουμε. Οι κακές συνήθειες σε σχέση με το φαγητό προέρχονται ασυνείδητα. Η εγρήγορση και η συνειδητότητα είναι εκείνες που θα μας σταματήσουν από το να φάμε αλόγιστα και χωρίς να πεινάμε πραγματικά.
Όπως λοιπόν πρέπει να είμαστε παρόντες και σε πλήρη επαφή με το φαγητό, το ίδιο πρέπει να γίνει και με τα συναισθήματά μας. Οφείλουμε να τους δώσουμε την πρέπουσα προσοχή, για να μην τα καταπιέσουμε και οδηγηθούμε σε διατροφικές διαταραχές. Δεν είναι εύκολο, αλλά με λίγη προσπάθεια είναι εφικτό να δημιουργήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό και τον συναισθηματικό μας κόσμο με αυτόν τον τρόπο.
- Επικοινωνήστε με το σώμα σας
Το σώμα μας μπορεί να μην μιλάει αλλά έχει τρόπο να επικοινωνεί μαζί μας. Πρέπει να μάθουμε την γλώσσα του για το δικό μας καλό. Πώς γίνεται αυτό; Με παρατηρητικότητα. Προσέχοντας τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας όταν καταναλώνουμε μια τροφή. Αν, για παράδειγμα, αισθανόμαστε φούσκωμα όταν τρώμε τυρί, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα δυσπεψίας με τα γαλακτοκομικά. Αν δώσουμε έγκαιρα σημασία, θα προλάβουμε μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
Το σώμα μας επιδιώκει με τα σημάδια που μας δίνει την επικοινωνία με μας. Και αυτή η επικοινωνία είναι τόσο βασική, όσο και ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Χτίζουμε με αυτή μια υγιή σχέση με το σώμα μας και με το φαγητό. Έτσι δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης και το κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής γίνεται πιο ομαλό.
Το ίδιο πρέπει να παρακολουθούμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας για προσοχή, στοργή και οικειότητα. Δεν πρέπει να συγχέουμε την συναισθηματική μας πείνα, με την πραγματική πείνα για φαγητό.
- Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο φαγητό σας
Για μια καλή σχέση με το φαγητό, χρειάζεται να το κατανοήσουμε και να το αγαπήσουμε. Η τροφή μας ζητάει τον σεβασμό μας. Σκεφτείτε την διαδρομή που χρειάζεται η τροφή για να φτάσει από τον κήπο , για παράδειγμα, ως το τραπέζι μας. Πόσος χρόνος, πόση προσπάθεια και πόση προετοιμασία απαιτείται.
Επίσης επιβάλλεται να αποκτήσουμε πιο στενή σχέση με το φαγητό μας, προετοιμάζοντάς το οι ίδιοι. Ζώντας στην εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας, δεν μαγειρεύουμε οι ίδιοι το γεύμα μας. Καλό θα ήταν να το επιδιώξουμε, για να δημιουργήσουμε όλη την τελετουργία της προετοιμασίας και της κατανάλωσης ενός γεύματος. Αυτό πρέπει να είναι η καθημερινή μας διατροφή, ένα τελετουργικό αγάπης, προσφοράς, ευγνωμοσύνης και δημιουργία στενής σχέσης με το σώμα μας και το φαγητό.
- Δικαιολογήστε το φαγητό και τον εαυτό σας
Όποια και να ήταν η σχέση σας με το φαγητό μέχρι τώρα, ξεχάστε την. Ό,τι έγινε, έγινε. Δικαιολογήστε και συγχωρήστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε από την αρχή. Κανείς δεν είναι τέλειος.
Με το να αυτομαστιγωνόμαστε για την κακή σχέση μας με το φαγητό, δεν καταφέρνουμε τίποτα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις κακές συνήθειες και να κάνουμε νέα αρχή. Για ό,τι μας έφερε ως εδώ,σίγουρα υπήρξε κάποιος λόγος, που συνήθως δεν είναι το ίδιο το φαγητό.
Για να δημιουργήσουμε μια καλή σχέση με το φαγητό, πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση το να έχουμε σκαμπανεβάσματα την διάθεση και τα συναισθήματά μας. Πολλές φορές το φαγητό γίνεται το υποκατάστατο για την έλλειψη αγάπης, αυτοεκτίμησης και παρηγοριά για ό,τι δεν μας πάει καλά. Προσπαθώντας να βελτιώσουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας και τα συναισθήματά μας, θα βελτιώσουμε και την σχέση μας με το φαγητό.