4 τρόποι για να περιορίσετε την κατανάλωση φαγητού το βράδι

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε αισθανθεί την επιθυμία για φαγητό μόλις έρχεται το βράδυ; Αυτές οι βραδινές λιγούρες δεν μας κάνουν υπερήφανους και μπορεί να οφείλονται σε συναισθηματικές και ψυχολογικές αιτίες, αλλά δεν είναι και τόσο δύσκολο να τις αντιμετωπίσουμε τελικά.

Η λύση είναι να αλλάξουμε μικρά πράγματα στον τρόπο ζωής και διατροφής μας. Ας δούμε μαζί 4 μυστικά που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την κατανάλωση φαγητού το βράδι. 

Φάτε

Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι θα χάσουν βάρος αν παραλείψουν γεύματα ή αν φάνε λιγότερο. Αυτό όμως δεν θα τους αδυνατίσει αλλά θα τους οδηγήσει σε βραδινές λιγούρες. Για να αποφύγουμε λοιπόν την κατανάλωση φαγητού το βράδυ, πρέπει να τρώμε σωστά και τακτικά την ημέρα. Και κυρίως δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωϊνό. 

Αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας και έτσι δεν θα αισθανόμαστε λιγούρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Καταναλώστε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά για να σας κρατήσουν χορτάτους χωρίς να σας φουσκώνουν. Το μυστικό λοιπόν κρύβεται στο σωστό πρωϊνό για να μην καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού το βράδυ.

Αφουγκραστείτε το σώμα σας

Για να αποκτήσουμε συνέπεια στον ρυθμό της κατανάλωσης φαγητού που ταιριάζει στις μεταβολικές μας ανάγκες, χρήσιμο είναι να ακούμε το σώμα μας , το οποίο μας ειδοποιεί για το πότε πεινάει ή είναι χορτάτο.

Είναι λεπτή η διαχωριστική γραμμή που μας δείχνει πότε αρχίζουμε να χορταίνουμε και πότε πεινάμε ελαφρά. Προσπαθώντας να βρούμε την διαφορά, θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ. 

Το να αναβάλουμε τα γεύματά μας ή να αγνοούμε τα σημάδια της πείνας, δεν θα μας βοηθήσουν, αντιθέτως θα μας οδηγήσουν εκεί που δεν θέλουμε στην βραδινή υπερφαγία. Ο λόγος φυσικά θα είναι ότι δεν έχουμε φάει σωστά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα σημάδια της πείνας μπορεί να ποικίλουν. Άλλοι αισθάνονται ένα γουργουρητό στο στομάχι, άλλοι ένα κενό ή ακόμη ένα βάρος στο κεφάλι. Τα σημάδια είναι μοναδικά για τον καθένα μας. 

Ας προσπαθήσουμε να τα αναγνωρίσουμε για να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα σωστής σίτισης κατά την διάρκεια της ημέρας και έτσι θα αποφύγουμε τις βραδινές λιγούρες.

Το να φάμε τόσο όσο να χορτάσουμε χωρίς να υπερβάλουμε, θα μας κάνει να αισθανθούμε γεμάτοι και με ελαφρύ στομάχι, γεμάτοι ενέργεια αλλά όχι φουσκωμένοι και βαρείς.

Καταναλώστε λιπαρά

Όταν όμως λέμε λιπαρά, εννοούμε μόνο τα καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το αβοκάντο. Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά. Έτσι θα είμαστε χορτάτοι κατά την διάρκεια της μέρας μέχρι το βράδυ.

Αν αποκλείσουμε τελείως τα λιπαρά από την διατροφή μας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε λιγούρες και να δυσκολευτούμε να μην καταναλώσουμε φαγητό το βράδι.

Η ελάχιστη ή μη κατανάλωση λιπαρών μπορεί να συμβάλει σε ανεπιθύμητα συμπτώματα για την υγεία μας. Χρησιμοποιήστε έλαια υψηλής ποιότητας για το φαγητό και τις σαλάτες σας, καθώς και έλαια από ξηρούς καρπούς. Προσθέστε λιναρόσπορο ή σπόρους τσία στα δημητριακά ή την σαλάτα. 

Έτσι θα αισθάνεστε γεμάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτός αυτού θα βοηθήσετε την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σας, αλλά και το έντερό σας.

Ελαττώστε την ταχύτητα

Μην βιάζεστε όταν τρώτε. Απολαύστε το φαγητό σας. Φάτε αργά και προσπαθήστε να είστε σε επαφή με τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας. Χαλαρώστε και βρείτε την φυσική σας όρεξη. Θα σας βοηθήσει στο να αποφύγετε την υπερφαγία.

Είναι αναμενόμενο ότι με τους φρενήρεις ρυθμούς της ημέρας, δεν ακούμε το σώμα μας, είμαστε αγχωμένοι και αυτό απορυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης και σακχάρου στο αίμα. Και φτάνουμε στο βράδυ που προσπαθούμε να ηρεμήσουμε και τότε τρώμε ακατάστατα. 

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, κλείστε την τηλεόραση, στρώστε ένα ωραίο τραπέζι για σας και κάποιον αγαπημένο σας, ανάψτε λίγα κεριά και απολαύστε το φαγητό σας.

Παρακολουθήστε την επίδραση που έχει στην όρεξή σας μια βαθιά αναπνοή. Είναι πιθανό να μην παρουσιαστούν λιγούρες μετά από ένα ικανοποιητικό βραδινό.

Είναι αναμενόμενο η ένταση, τα συσσωρευμένα συναισθήματα και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας να μας ωθούν στην υπερκατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ. Είναι οι κακές διατροφικές μας συνήθειες και οι προκλήσεις της ζωής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να έχουμε επιτυχία στους διατροφικούς μας στόχους. 

Με λίγη προσπάθεια από τον εαυτό μας αλλά και την βοήθεια π.χ του βελονισμού που συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Scroll to Top