Η ολιστική διατροφή και η σημασία της

Στην σημερινή εποχή οι πληροφορίες σχετικά με την διατροφή μας απέχουν όσο το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή μας. Η εποχή που η γνώση ήταν στα χέρια μόνο των ειδικών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για το ποια δίαιτα να ακολουθήσουμε και τι πρέπει να φάμε για να αδυνατίσουμε. 

Διατροφικές πληροφορίες βρίσκονται συνέχεια μπροστά μας. Για παράδειγμα στις ετικέτες των τροφίμων, σε περιοδικά, στο διαδίκτυο. Μας κάνουν γνωστά τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τις απειλές που κρύβουν οι τροφές. Είναι το αποτέλεσμα των ερευνών των 20 τελευταίων χρόνων, οι οποίες μας λένε ότι η διατροφή μας έχει άμεση επίπτωση στην υγεία και την ευεξία μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τρώγοντας τροφές υψηλής ποιότητας, ολιστικές, αισθανόμαστε καλύτερα. Όλοι μας λίγο – πολύ ξέρουμε τι σημαίνει να τρώμε υγιεινά. Παρόλα αυτά, ενώ έχουμε πρόσβαση στην γνώση και η γνώση, ως γνωστόν είναι δύναμη, γιατί δεν είμαστε πιο υγιείς;

Γιατί αυτή η υπερ-ενέργεια που αναζητούμε, μας ξεφεύγει;

Τελικά φαίνεται ότι η πρόσβαση στην γνώση για την επιλογή της τροφής μας, δεν αρκεί. Αν έφτανε μόνο αυτή, δεν θα είχαμε τέτοια κρίση στην υγεία μας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, οι Αμερικανοί ζουν περισσότερο, αλλά αντιμετωπίζουν περισσότερες χρόνιες ασθένειες. Αυτό υποδεικνύει ότι ενώ μεγάλωσε το προσδόκιμο ζωής, η ποιότητά της μειονεκτεί. Η μακροβιότητα στην Αμερική είναι αποτέλεσμα καλής ποιότητας ιατρικής φροντίδας, τεχνολογίας και φαρμάκων. Όταν όμως στην διάρκεια της ζωής ξεπροβάλουν χρόνιες ασθένειες, η ποιότητά της επιβαρύνεται σημαντικά.

Τελικά οι διατροφικές πληροφορίες από μόνες τους δεν κάνουν την διαφορά στην διατροφή μας. Χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη ματιά από το να μετράμε θρεπτικά στοιχεία ή θερμίδες. Μην ξεχνάμε ότι τα ζώα τρώνε, εμείς τρεφόμαστε…

Είναι η ώρα να βελτιώσουμε όχι μόνο την ποσότητα των χρόνων μας, αλλά και την ποιότητα της ζωής μας. Για αυτόν τον λόγο θα χρειαστούμε μια ολιστική προσέγγιση της διατροφής μας.

Ο άνθρωπος είναι ίσως το πιο πολύπλοκο πλάσμα τον πλανήτη μας, με πνευματικές και συναισθηματικές ανάγκες, που έχει ανάγκη την σχέση με τους άλλους και χρειάζεται την τροφή για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του. Πρέπει να τον δούμε λοιπόν στην ολότητά του και να τον θρέψουμε. Για αυτό χρειαζόμαστε την ολιστική διατροφή.

Ο καθένας  μας είναι ¨πεινασμένος¨ για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή

Για να έχουμε μια γεμάτη ενεργητικότητα ζωή χρειάζεται η θρέψη να έρχεται και από άλλους τομείς της καθημερινότητας, εκτός από το φαγητό στο τραπέζι μας.

Ας δούμε μαζί 7 διαφορετικές διαστάσεις της ζωής, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις μας για ολιστική θρέψη:

  1. Αγάπη στην ζωή μας – οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες που μας υποστηρίζουν
  2. Πνευματικότητα – η σύνδεσή μας με αυτό που είναι μεγαλύτερο από εμάς
  3. Φύση – η σχέση μας με τον φυσικό κόσμο
  4. Ανάπτυξη και μάθηση – είμαστε συνεχώς εξελισσόμενα όντα
  5. Κίνηση – να ζούμε πλήρως στο σώμα μας
  6. Αυτοέκφραση – η εργασία και οι δημιουργικές μας δραστηριότητες
  7. Ευχαρίστηση – αισθησιασμός, σεξουαλικότητα, καθαρή απόλαυση

Όταν έχουμε καλυμμένες όλες αυτές τις πτυχές της ζωής μας, βιώνουμε Ολιστική υγεία. Η Ολιστική διατροφή ξεπερνά την μέτρηση των θερμίδων και τις διατροφικές πληροφορίες. Απευθύνεται στην ¨πείνα¨ που έχουμε για μια ζωή γεμάτη ικανοποιητικές εμπειρίες.

 

Η Ολιστική διατροφή μας αντιμετωπίζει συνολικά ως ¨τρώγοντες¨

Εξετάζει τις καταστάσεις της ζωής που επηρεάζουν την σχέση μας με το φαγητό, το σώμα και την διατροφή  μας. Παρομοίως και η Διατροφή Σώματος-Πνεύματος προσεγγίζει την διατροφή μας με θετικό τρόπο.

Προχωράει πέρα από τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που βάζαμε επειδή είχαμε πρόβλημα με το βάρος μας, αλλά αντίθετα μας οδηγεί σε μια πιο ευέλικτη και λειτουργική πραγματικότητα. Αυτή υποστηρίζει ότι είναι δεδομένη η σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας, η οποία όμως χρειάζεται αγάπη, υποστήριξη και φροντίδα από μας για να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη.

Η ολιστική διατροφή υποστηρίζει ότι τα ντροπιαστικά μηνύματα όπως: ¨δεν προσπαθώ αρκετά¨, ¨δεν το κάνω σωστά¨, ¨δεν μου αξίζει να είμαι υγιής¨, δεν μας ¨θρέφουν¨.

Οι διατροφικές πληροφορίες και η πρόσβαση σε γρήγορες δίαιτες κάνουν κάποια διαφορά, η οποία όμως δεν διαρκεί γιατί μένει μόνο στην επιφάνεια των θεμάτων υγείας.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την συζήτηση για την υγεία πιο διεξοδικά. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι σε σχέση με τον άνθρωπο ως ένα πλάσμα πολύπλοκο, ευφυές και όχι σαν ένα ρομπότ που έχει βλάβη στην καλωδίωσή του.

Για ένα μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, πρέπει να δούμε την διατροφή μας από μια ολιστική άποψη σώματος-μυαλού-πνεύματος.

Πρέπει να εξετάσουμε:

  1. Ποιόν – ποιόν τρέφουμε
  2. Γιατί – γιατί τρώμε
  3. Πώς – πώς τρώμε

Με τον καιρό θα βρούμε το δικό μας μονοπάτι που θα μας οδηγήσει σε μια υγιή , θετική σχέση με το φαγητό και το σώμα μας.

Επειδή λοιπόν ο καθένας μας είναι μοναδικός, με προσωπική οντότητα και σχέση με το περιβάλλον του, είναι λογικό να ξέρουμε εμείς τι είναι το καλύτερο για μας τους ίδιους.

Scroll to Top