Belladonna

Belladona

 Υπάρχουν πολλά φυτικά φάρμακα και λύσεις που χρησιμοποιούνται στη τέχνη της ομοιοπαθητικής. Όλα έχουν τον ρόλο τους στον οργανισμό μας, ωστόσο από πού προέρχονται και ποια είναι η ιστορία τους; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις λίγα πράγματα για τη Belladona.

Η Belladona ή αλλιώς deadly nightshade, προέρχεται από το φυτό ‘’Atropa belladona’’.

Belladona,  σημαίνει ‘’ωραία γυναίκα’’ διότι στη παλιά εποχή χρησιμοποιούνταν ως συστατικό ομορφιάς των γυναικών εκείνης της εποχής.

Στη σημερινή εποχή χρησιμοποιείται στον τομέα της ομοιοπαθητικής θεραπείας και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται από τον ειδικό ομοιοπαθητικό σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποια οξεία κατάσταση, όπως πυρετός ή κάποια λοίμωξη. Είναι πολύ ευεργετικό σε πληθωρικά άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Επίσης, αντιμετωπίζει τη ξηρότητα των βλεννογόνων, όπως και την ηλίαση αλλά και τις καταστάσεις έντονης υπεραιμίας.

Η Atropa Belladona ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών φυτών που περιλαμβάνει μία σειρά δηλητηριωδών φυτών αλλά επίσης και κάποιον φαγώσιμων, όπως είναι η ντομάτα, η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά, η πατάτα αλλά και το φυτό που δημιουργείται ο καπνός.

Αυτό το φυτό βρίσκεται στη Κεντρική και Νότια Ευρώπη και συγκεκριμένα μπορεί να βρεθεί σε ασβετολιθικά εδάφη. Σύμφωνα με παλιές έρευνες, μοιάζει πολύ με τη Calcarea carbonica. Πολλοί χαρακτηρίζουν τη Belladona ως τον ‘’κρυμμένο, μοναχικό ταξιδιώτη’’ μιας και προτιμάει να ευδοκιμεί σε μέρη που δεν υπάρχουν άνθρωποι. Σε μέρη απόμερα, ανάμεσα σε βουνά και βράχια, σε σκουπίδια και κυρίως σε επικίνδυνες περιοχές που δεν θα σκεφτείς να πατήσεις ποτέ εκεί και για κανέναν λόγο.

Το ύψος της φτάνει τα 2 και μέτρα και είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα φυτά που γνωρίζουμε. Ενώ τα υπόλοιπα δηλητηριώδη φυτά που ξέρουμε, χρειάζονται ήλιο για ν’ αναπτύξουν τα επίπεδα δηλητηρίου που χρειάζονται, η Belladona προτιμάει τα σκιερά και παγωμένα μέρη για ν’ αναπτυχθεί. 

Παρόλο που είναι αρκετά δηλητηριώδης, το περισσότερο δηλητήριο βρίσκεται στο λουλούδι (πέταλα) και όχι στον κορμό του. Συνήθως ανθίζει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Τα πέταλα του έχουν ένα σκούρο, μωβ χρώμα με λίγο πράσινο τελείωμα. Θυμίζει μία ανάμειξη μίας σκοτεινής θεότητας και της πιο ‘’αθώας’’ αδερφής της που συναγωνίζονται καθημερινά για το κοινό καλό.

Ωστόσο, αν βρεις κάποιο φυτό Belladona σε κάποιο σημείο που έχει ήλιο, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν έχει μεγάλο ποσοστό δηλητηρίου. Όπως και να έχει δεν συνιστάται να μαζεύουμε τέτοια φυτά. Μόνο ο ειδικός ομοιοπαθητικός μπορεί να σε βοηθήσει και να σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Η ιστορία του φυτού και ο ρόλος της φύσης

Η ονομασία  Belladona πήρε το όνομα της από τις γυναίκες της Ιταλίας που εκείνη την εποχή, έριχναν το ζουμί του φυτού στα μάτια τους για να δείχνουν πιο γεμάτα και ‘’ξύπνια’’. Ωστόσο, η λατινική ονομασία της, ‘’Atropa’’ προέρχεται από την Άτροπο, μία από τις 3 μοίρες της ελληνικής μυθολογίας που σύμφωνα με τον μύθο έκοβε το νόημα της ζωής.

Λέγεται ότι η φύση έφτιαξε αυτό το φυτό, γιατί ήθελε να μάθει στον άνθρωπο να μην εξαρτάται από τα υλικά αγαθά και να μην κρίνει τους άλλους από την εξωτερική εμφάνιση. Έτσι, και η Belladona μπορεί να είναι δηλητηριώδης αλλά με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να σε θεραπεύσει.

Η Belladona, είναι αρκετά τοξική για τον άνθρωπο (αν έρθει σε απευθείας επαφή μαζί της), αλλά όχι και τόσο στα ζώα. Τα μικρά θηλαστικά και τρωκτικά δεν επηρεάζονται από το δηλητήριο της, ενώ τα σαρκοφάγα επηρεάζονται ελάχιστα έως και καθόλου.

Είναι ένα φυτό πολύ μυστηριώδες και παράξενο αλλά ωστόσο όμορφο και ευεργετικό. Αν ξέρεις τον τρόπο να του φερθείς, θα σε γιατρέψει. Αν όχι, θα σε δηλητηριάσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, ένας ειδικός ομοιοπαθητικός  θα σε βοηθήσει και θα σε μάθει όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μην προβείς σε κάποια ενέργεια χωρίς να ρωτήσεις κάποιον ομοιοπαθητικό. Και εμείς σου έχουμε τον καλύτερο.

Καλέστε μας τώρα για να συζητήσουμε για το θέμα που σας απασχολεί.

Scroll to Top