Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ψυχολογία μας παίζει μεγάλο ρόλο στην σχέση που έχουμε με το φαγητό. Υπάρχουν στιγμές που τρώμε επειδή είμαστε θλιμμένοι ή αγχωμένοι. Συνήθως μετά κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή το κάναμε. Σε ιδανικές συνθήκες θα πρέπει να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορταίνουμε.
Αυτό λοιπόν δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά είναι απόλυτα εφικτό, αρκεί να ακούσουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας και να κάνουμε σωστές επιλογές όσον αφορά στο φαγητό.
Υπάρχει μια φιλοσοφία όσον αφορά το φαγητό, γνωστή ως διαισθητική διατροφή. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η εμπιστοσύνη. Και όταν λέμε εμπιστοσύνη, εννοούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στις ενδείξεις του σώματός μας σχετικά με την πείνα και το αίσθημα κορεσμού. Έτσι θα καταφέρουμε να νικήσουμε την συναισθηματική πείνα και σε βάθος χρόνου θα διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος αλλά και την υγεία μας μέσω του φαγητού.
Η προσέγγιση που ακολουθεί η διαισθητική διατροφή απέχει από τα συνηθισμένα. Δεν απαιτεί περιορισμό θερμίδων, εξαντλητικές δίαιτες, κοπιαστική γυμναστική. Πρεσβεύει ότι μπορούμε να έχουμε απώλεια βάρους αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής και ενέργειας ακούγοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Παρακάτω θα βρείτε 4 βασικές ιδέες για την επιστήμη και την ψυχολογία της διαισθητικής διατροφής και το πώς αυτή λειτουργεί.
- Έχετε ένα μυαλό στο στομάχι σας
Ακούγεται αστείο αλλά είναι πραγματικότητα. Και έχει επιστημονική εξήγηση. Στο σώμα μας υπάρχει ένα σύστημα εντερικό νευρικό που μας δίνει σημάδια, γνωστό ως ¨εντερικός εγκέφαλος¨. Όλοι έχουμε νοιώσει κάτι να μην πηγαίνει καλά χωρίς να μπορούμε να το εξηγήσουμε, ή αυτό που λέμε ¨πεταλούδες στο στομάχι¨ ή μια δυσφορία στο στομάχι όταν αντιμετωπίζουμε κάτι δυσάρεστο.
Αυτός είναι ο εντερικός μας εγκέφαλος, ο οποίος είναι βέβαια διαφορετικός από τον εγκέφαλό στο κεφάλι μας. Ο πρώτος βρίσκεται κάτω από την επένδυση του βλεννογόνου και μεταξύ των μυών του οισοφάγου, του στομάχου και του λεπτού και παχέος εντέρου. Διαθέτει ένα περίπλοκο δίκτυο νευρώνων και νευροχημικών, που τον βοηθάει να αισθάνεται και να ελέγχει καταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος, ακόμα και στον εγκέφαλό μας.
Από έρευνες γνωρίζουμε ότι το εντερικό νευρικό σύστημα παρέχει συνέχεια πληροφορίες στον εγκέφαλό μας σχετικά με τις διατροφικές μας ανάγκες. Αυτές τις πληροφορίες πρέπει να αναγνωρίσουμε και να ακολουθήσουμε για να τρώμε σωστά και όχι εξωτερικά μηνύματα, όπως από τους φίλους μας, την τηλεόραση κλπ.
- Το σώμα σας ξέρει πότε πεινάει και πότε είναι χορτάτο.
Για να μάθετε να καταλαβαίνετε τα σημάδια του σώματός σας σχετικά με την πείνα και τον κορεσμό, πρέπει να μπείτε στην διαδικασία να μάθετε να εμπιστεύεστε τον ¨εντερικό σας εγκέφαλο¨ και το σώμα σας.
Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας μας ¨αποσυνδέουν¨ από τα μηνύματα που στέλνει ο οργανισμός μας. Τρέχουμε για την δουλειά μας, παραλείπουμε γεύματα και τρώμε υπερβολικά το βράδυ. Όλο αυτό προκαλεί χάος στον μεταβολισμό μας.
Παρατηρήστε τα σημάδια του σώματός σας, θα σας δείξει με το να αισθανθείτε γεμάτοι ενέργεια ή κουρασμένοι ή να δυσκολεύεστε να χωνέψετε. Όλα αυτά θα σας δείξουν πότε πεινάτε και πότε είστε χορτάτοι.
Πώς αισθανόμαστε όταν πεινάμε; Το στομάχι μας είναι άδειο και γουργουρίζει; Μπορεί να έχουμε ακόμα και ελαφρύ πονοκέφαλο. Όταν χορτάσουμε; Αισθανόμαστε πιο χαλαροί και αναπνέουμε με ευκολία.
Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και τα σημάδια μπορεί να ποικίλουν. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και συντονιστείτε με το σώμα σας για να ακολουθήσετε την διαισθητική διατροφή.
- Όταν εμπιστεύεστε το σώμα σας ωφελείται και η υγεία σας
Τα οφέλη της διαισθητικής διατροφής είναι εμφανή σε πολλά σημεία που αφορούν την υγεία του οργανισμού μας στο σύνολό του.
Είναι γνωστό πως το άγχος είναι βλαβερό για την υγεία μας. Οι ορμόνες που εκλύονται όταν είμαστε αγχωμένοι δεν μας βοηθούν στην απώλεια βάρους και στο χτίσιμο ενός γερού και υγιούς σώματος. Προκαλούν κόπωση και ρίχνουν το ανοσοποιητικό. Χτίζοντας μια υγιή σχέση με το φαγητό, ακούγοντας τις ανάγκες του οργανισμού μας και δείχνοντάς του εμπιστοσύνη, μειώνουμε το άγχος, τρώμε σωστά και έχουμε δύναμη και υγεία.
Όταν μάθουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, αισθανόμαστε πιο σίγουροι και δυνατοί απέναντι στον κόσμο. Σταματήστε την αυτοκριτική σχετικά με το φαγητό, μην γίνεστε σκληροί με τον εαυτό σας και τους άλλους.
- Η διαισθητική διατροφή είναι τρόπος ζωής
Το να μάθετε αν ακούτε και να σέβεστε το σώμα σας, δεν αποτελεί μόδα στην διατροφική προσέγγιση που θα περάσει. Η διαισθητική διατροφή πρέπει να γίνει κομμάτι της ζωής σας. Η ουσία της είναι απλή αλλά πολύ δυνατή όταν εφαρμοστεί.
Η διαισθητική διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι ένα πρόγραμμα δίαιτας που πρέπει να ακολουθήσουμε. Για αυτό μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες μέρες να την τηρήσουμε. Γιατί κάποιες φορές μπορεί να μην καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας. Χρειάζεται καθημερινή επαγρύπνηση και εξάσκηση για να το πετύχουμε. Τα οφέλη θα είναι αισθητά στην αυτογνωσία, την ηρεμία του πνεύματος και την βελτίωση της υγείας, περισσότερο από το να ακολουθήσετε οποιαδήποτε δίαιτα για απώλεια βάρους.