Διατροφικά λάθη και Θυροειδής

Διατροφικά λάθη και Θυροειδής: Ποια λάθη μπορούν να βλάψουν τον θυροειδή σας και ποιες είναι οι λύσεις τους

Κυριολεκτικά η υγεία μας εξαρτάται από τη σωστή λειτουργία του θυροειδή μας.

Ο θυροειδής μας είναι υπεύθυνος για τη καλή λειτουργία του μεταβολισμού, της ενέργειας μας, της ορμονικής μας λειτουργίας, όσο και της ψυχολογικής μας κατάστασης.

Αν ο θυροειδής μας υπολειτουργεί, τότε ο οργανισμός μας θα εμφανίσει διάφορα προβλήματα. Μπορεί αυτά τα προβλήματα να εμφανιστούν διαχρονικά και χωρίς κάποιο σημάδι που να μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Διατροφικά λάθη θυροειδή και λύσεις:

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διατροφικά λάθη που κάνουμε και δεν το καταλαβαίνουμε, που μπορούμε να τα αποφύγουμε και να καλυτερεύσει η κατάσταση του θυροειδή μας. Με το να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά, θα τα αποφεύγουμε και δεν θα επιβαρύνουμε παραπάνω τον θυροειδή και γενικά τον οργανισμό μας. Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά και πως μπορούμε να τα λύσουμε.

Καταναλώνουμε τροφές που μας ενοχλούν

  Υπάρχουν πολλές τροφές που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό σου. Συγκεκριμένα είναι όσες περιέχουν γλουτένη, οι επεξεργασμένες τροφές, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, το αλεύρι, όπως και πολλές άλλες ανάλογα τον οργανισμό. Σίγουρα έχεις προσέξει ότι όταν καταναλώνεις κάποιες τροφές νιώθεις μια δυσφορία που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, την εμφάνιση φλεγμονών αλλά και τη δημιουργία μεταβολών στον θυροειδή σου.

  Λύση: Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα, είναι να μειώσεις τη κατανάλωση αυτών των τροφών και να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σε βοηθήσει κατάλληλα.

  Θαλασσινά με μεγάλη περιεκτικότητα υδραργύρου

   Ο υδράργυρος είναι βλαβερός για την υγεία μας και κυρίως για τον θυροειδή μας, μιας και εμποδίζει τη παραγωγή της θυροειδικής ορμόνης.

   Λύση: Τα ψάρια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδραργύρου είναι ο ξιφίας, ο τόνος αλλά και η γλώσσα. Προτίμησε τον σολομό και τις σαρδέλες που έχουν χαμηλή ποσότητα υδραργύρου και απέφυγε τα ψάρια που αναφέραμε πιο πάνω.

   Μεγάλη κατανάλωση λαχανικών

   Υπάρχουν κάποια λαχανικά που επιβραδύνουν τη σωστή λειτουργία του θυροειδή. Αυτά τα λαχανικά είναι το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών αλλά και το λάχανο.

   Λύση: Τα συγκεκριμένα λαχανικά όταν είναι βρασμένα δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στον θυροειδή. Φρόντισε να τα τρως βραστά και να μειώσεις τη κατανάλωση τους όσο είναι ωμά.

   Το ιώδιο και η σημασία του

   Κάτι που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι ότι το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό για τη καλή λειτουργία του θυροειδή μας.

   Λύση: Αν θεωρείς ότι τα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό σου είναι χαμηλά, πρέπει να κάνεις εξετάσεις για να βεβαιωθείς. Ωστόσο, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, μπορείς να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα ή να αρχίσεις να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ιώδιο. Κάποιες από αυτές τις τροφές είναι το θαλασσινό αλάτι (εκτός κι αν δεν πρέπει να καταναλώνεις αλάτι), τα γαλακτοκομικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, το γάλα σόγιας, αλλά και τα οστρακοειδή.

   Μην παραλείπεις γεύματα

   Ο εγκέφαλος μας δίνει διάφορα σήματα στα όργανα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη δραστηριότητα μας. Αν για παράδειγμα παραλείπεις γεύματα ή κάνεις μία διατροφή χαμηλή σε θερμίδες αλλά και υδατάνθρακες, τότε ο εγκέφαλος σου θα δώσει σήμα στον θυροειδή σου για να αποθηκεύσει θερμίδες για να μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθηκεύεις περιττό λίπος και να μην χάνεις γρήγορα κιλά.

   Λύση: Φρόντισε να κάνεις μία διατροφή που θα στην έχει δώσει ένας ειδικός, ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του οργανισμού σου. Η αφαγία, μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

   Προσοχή στα γλυκαντικα

    Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Πολλές φορές και μεγαλύτερες από τη ζάχαρη. Επηρεάζουν άμεσα τον θυροειδή μας και καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε.

    Λύση: Αν θέλεις να γευτείς κάτι γλυκό, θα ήταν καλύτερο να προτιμήσεις πιο φυσικές λύσεις, όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου αλλά και την ακατέργαστη ζάχαρη.

    Αυτά ήταν κάποια διατροφικά λάθη που κάνουμε και επηρεάζουν τον θυροειδή μας. Ποια από τα παρακάτω κάνεις και εσύ;

    Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
    Scroll to Top