Το βιολογικό μας ρολόι είναι εκείνο που δίνει τον ρυθμό σε όλο μας το σώμα για να εκτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες. Αυτός ο ρυθμός είναι χημικός και ορμονικός και η σωστή του λειτουργία είναι καθοριστική για την υγεία και την ευεξία μας. Κάθε μας κύτταρο δονείται και πάλλεται, σαν να χορεύει στην μουσική κάποιας συμφωνίας. Ο χτύπος της καρδιάς είναι ρυθμός.
Οι πνεύμονες που εισπνέουν και εκπνέουν έχουν ρυθμό. Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός του εγκεφάλου μας είναι ρυθμός. Το ίδιο ισχύει και για τον εμμηνορυσιακό κύκλο, τον κύκλο του ύπνου, του πεπτικού μας συστήματος καθώς και τις συστολές και διαστολές κάθε αγγείου, κυττάρου ή οργάνου του σώματός μας. Αν αυτός ο ρυθμός διαταραχθεί, οι συνέπειες θα φανούν στην υγεία μας.
Κυριεύστε στον ρυθμό και θα κυριεύσετε και στον μεταβολισμό
Είναι αλήθεια ότι τους περισσότερους μας απασχολεί η διατροφή μας. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόσληψη βάρους, την κόπωση, τις πεπτικές διαταραχές, την υπερφαγία κ.α. Σε αυτά θα μας βοηθήσει ο συγχρονισμός με τους φυσικούς μας ρυθμούς. Ας δούμε πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να κυριεύσουμε την μεταβολική μας ισχύ.
Για να μετρήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό, συνήθως, χρησιμοποιούμε την μέθοδο της θερμομέτρησης. Όσο πιο ζεστοί είμαστε, τόσο πιο καλός και ο μεταβολισμός μας. Όλοι έχουμε ακούσει για το ¨ηλιακό πλέγμα¨, για το οποίο η λατινική ονομασία είναι ¨μέρος για να μαζέψουμε ήλιο¨. Αυτό δείχνει από πόσο παλιά ξέραμε την σημαντικότητα της ηλιακής ενέργειας για το σώμα μας. Όταν χρησιμοποιούμε σωστά την θερμότητα που μας παρέχει ο ήλιος, έχουμε καλύτερη πέψη και καύση θερμίδων.
Δεν είναι τυχαίες και οι μεταφορές που χρησιμοποιούμε σε σχέση με την θερμότητα. Για παράδειγμα λέμε κάποιον έξυπνο ¨σπίρτο¨, κάποιον που μας ελκύει ¨καυτό¨, ενώ κάποιον καλοκάγαθο ¨ζεστό άνθρωπο¨ και κάποιον που δεν μας αρέσει ¨κρύο¨.
Η θερμοκρασία του σώματός μας έχει τον δικό της συνεπή και προβλέψιμο ρυθμό. Αυτός μπορεί να μας αποκαλύψει δεδομένα για τον μεταβολισμό μας, σύμφωνα με τις καθημερινές του διακυμάνσεις. Η θερμοκρασία μας πέφτει κατά το απόγευμα και τις πρώτες πρωϊνές ώρες του ύπνου.
Είναι λογικό και αναμενόμενο, γιατί εκείνες τις ώρες δεν χρειαζόμαστε ενέργεια για κάποια κοπιαστική δραστηριότητα, οπότε το σώμα είναι πιο δροσερό. Οι μύες μας δεν έχουν και πολλά να κάνουν, το σώμα ξεκουράζεται και μπαίνει σε κατάσταση αυτοίασης. Ακόμη και τότε, καίμε θερμίδες, αλλά όχι τόσες όσες τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι και δραστήριοι.
Με το πρωϊνό ξύπνημα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος.
Ο μεταβολισμός μας ξυπνάει όταν ξυπνάμε κι εμείς. Έχει ανατείλει ο ήλιος και είναι ώρα για δράση. Να δουλέψουμε, να συναναστραφούμε κόσμο και να κάνουμε ό,τι κάθε μέρα. Αλλά ακόμη κι αν δεν κάνουμε τίποτα και μείνουμε στο κρεββάτι, η θερμοκρασία μας θα ανέβει γιατί συγχρονιζόμαστε με τους ρυθμούς του ήλιου.
Αφού η θερμοκρασία και ο μεταβολισμός μας είναι σε άνοδο το πρωϊ, είναι και η καταλληλότερη ώρα για να φάμε και να κάψουμε τις θερμίδες. Τώρα ο μεταβολικός μας ρυθμός θα εκτοξευθεί αν του δώσουμε καύσιμα. Γιατί το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί σαν ένας φούρνος που θέλει καύσιμο για να δουλέψει.
Σε αυτόν τον κανόνα βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως είθισται. Έτσι κάποιοι δεν θέλουν ένα πλήρες πρωϊνό και αρκούνται σε ένα φρούτο. Ή τρώνε ανάλογα με το κρύο ή την ζέστη. Ή άλλοι δεν τρώνε καθόλου πρωϊνό και το πρώτο τους γεύμα είναι το μεσημεριανό.
Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος, συνεχίζει για να φτάσει στην κορύφωσή της το μεσημέρι, που ο ήλιος θα φτάσει στο ψηλότερο σημείο στον ουρανό. Ίσως αυτό να αποτελεί και μια απόδειξη της στενής σχέσης του ανθρώπου με το σύμπαν… Το μεσημέρι λοιπόν είναι και η ώρα που έχουμε την καλύτερη πέψη. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχουμε το μεγαλύτερό μας γεύμα το μεσημέρι, τότε που ο μεταβολισμός μας δουλεύει στο μέγιστο.
Από το μεσημέρι και έπειτα, η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να πέφτει. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό ανάμεσα στις 2:00 – 5:00 μμ να αισθανόμαστε υπνηλία. Είναι εξαιτίας του ανθρώπινου ρυθμού που νοιώθουμε κούραση εκείνη την ώρα. Εξάλλου έχουμε συνήθως τελειώσει τις δουλειές μας, έχουμε φάει, οπότε είναι η ώρα για ξεκούραση…την δικαιούμαστε!