Κρίσεις Πανικού

Κρίσεις Πανικού

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε την αδιάσπαστη ενότητα ψυχής και σώματος. Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι οι κρίσεις πανικού, που καταλήγουν σε ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Οι κρίσεις πανικού είναι μια ξαφνική έκρηξη φόβου και ανησυχίας, όπου το άτομο πιστεύει ότι πεθαίνει, καθώς ανεβάζει ραγδαία παλμούς, έχει εφίδρωση, ενδέχεται μούδιασμα στο σώμα και στα άκρα, θολή όραση, αισθάνεται να του κόβεται η ανάσα. 

Εκείνη τη στιγμή ενδέχεται επίσης να νιώθει ότι τελειώνει ο αέρας γύρω του, να αισθάνεται ρίγος, εξάψεις, ναυτία, πόνο στην κοιλιά, λιποθυμική τάση, σφίξιμο στον λαιμό, δυσκολία και άγχος στην κατάποση.

Πρόκειται για μια πολύ τρομακτική εμπειρία, η οποία άπαξ και συμβεί, έπειτα λειτουργεί ως φαύλος κύκλος. Το άτομο, από φόβο μήπως του ξανασυμβεί, μήπως πάθει κάτι τελικά, πυροδοτεί από μόνο του τις κρίσεις πανικού. Ένα άσχημο επίσης σύμπτωμα των κρίσεων πανικού είναι ο αποπροσανατολισμός του νου, ή αλλιώς νοητική σύγχυση. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να νομίζει ότι δεν περπατά ενώ περπατά, ότι δεν αναπνέει ενώ αναπνέει, ότι δεν βλέπει, ενώ βλέπει, να του φαίνεται το περιβάλλον ξένο, περίεργο. Αυτή η σύγχυση είναι αποτέλεσμα του πανικού, του μεγάλου τρόμου που βιώνει.

Αιτίες στις κρίσεις πανικού μπορεί να είναι κληρονομική προδιάθεση, υπερβολικό στρες ή μακροχρόνια στρες, κατάθλιψη, ευαισθησία του χαρακτήρα σε αγχωτικές καταστάσεις, πιο σπάνια αλλαγές σε μέρη του εγκεφάλου.

Οι κρίσεις πανικού, ενώ αυτές καθαυτές δεν είναι επικίνδυνες για το άτομο, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να έχουν επιπλοκές. Κάποιες από αυτές είναι:  φοβίες σε συγκεκριμένες καταστάσεις (αγοραφοβία π.χ.), ιδέες αυτοκτονίας, κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, προβλήματα συγκέντρωσης και διεκπεραίωσης υποθέσεων, οικονομικά προβλήματα.

Επειδή οι κρίσεις πανικού είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καθώς το άτομο καθίσταται όμηρος του ίδιου του του εαυτού οφείλουν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Είθισται να πιστεύεται ότι τα άτομα τα οποία εμπίπτουν σε κρίσεις πανικού είναι αδύναμα. Ίσα ίσα, τα άτομα αυτά είναι εξαιρετικά δυνατά και έχουν σωρεύσει αρνητικά αισθήματα, κυρίως φόβο, ενοχές, θυμό, θλίψη, για αρκετό καιρό, ώστε ο οργανισμός κρούει τον κώδωνα της αφύπνισης. Το άτομο οφείλει να αποφασίσει ότι πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό του, να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία ώστε να ελαφρύνει το ψυχικό του φορτίο και όσα έχουν καταχωνιαστεί στο υποσυνείδητο, να αλλάξει τρόπο ζωής, να γυμνάζεται και να ξεκουράζεται αρκετά.

[bctt tweet=”Πρόκειται για μια πολύ τρομακτική εμπειρία, η οποία άπαξ και συμβεί, έπειτα λειτουργεί ως φαύλος κύκλος. Το άτομο, από φόβο μήπως του ξανασυμβεί, μήπως πάθει κάτι τελικά, πυροδοτεί από μόνο του τις κρίσεις πανικού.” username=”healthpath”]

Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος που ενεργοποιεί τις κρίσεις πανικού. Καθώς έχει αποδειχτεί ότι ο βελονισμός επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου, δημιουργεί μια κατάσταση ηρεμίας στον οργανισμό, μια γλυκιά χαλάρωση, επιτρέποντας στο άτομο να ασχοληθεί και να καταπραΰνει το Ζεν του. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα που είναι Κι η υπαίτια για τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται στον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Ο βελονισμός εξομαλύνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ουσιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο φυσικό, βοηθώντας τη ζωτική ενέργεια, qi, να κυκλοφορήσει ομαλά.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top