Παράσιτα

Η μόλυνση από παράσιτα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ως παράσιτα αναφέρονται όλοι οι οργανισμοί οι οποίοι εισβάλλουν και ζουν μέσα σε ένα άλλο οργανισμό.  Αναλόγως το είδος του παράσιτου, το μέγεθός τους διαφέρει.  Η ολιστική ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την θεραπεία των παρασιτικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. 

Χωρίς να υπολογίζουμε τις χιλιάδες των παρασιτικών μικροβίων, τους μύκητες, τους ιούς και άλλα μικρόβια, επιστημονικές πηγές αναφέρουν ένα κατάλογο με περίπου 3000 ποικιλίες παρασίτων, τις οποίες εντάσσουν σε 4 μεγάλες κατηγορίες:

Τα πρωτόζωα: Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ταξιδεύουν μέσα από τη ροή του αίματος και μολύνουν όλα τα μέρη του σώματος.

Τα τρηματώδη παράσιτα: Έχουν μήκος περίπου 1-2,5 εκατοστά και τα βρίσκουμε στο αίμα, στο συκώτι, στους πνεύμονες, στο έντερο, τους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη.

Τα κεστώδη παράσιτα: Είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος καθώς μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 12 μέτρα. Τα συναντάμε στο έντερο των ζώων, των ανθρώπων και των ψαριών.

Κοιλιακοί πόνοι και διάρροια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα τα οποία μας υποδηλώνουν την ύπαρξη παρασίτων.  Αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία, η πάθηση γίνεται χρόνια και συνοδεύεται από μία λίστα σοβαρών συμπτωμάτων:

πεπτικού συστήματος: αέρια, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, , σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, βλέννα στα κόπρανα, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, λαχτάρα για γλυκά, καούρες.

ανοσοποιητικού συστήματος: χρόνια κόπωση, αδυναμία, συχνά κρυολογήματα και τη γρίπη.

νευρικού και του μυϊκού συστήματος: προβλήματα μνήμης, διαταραχές του ύπνου, αϋπνία, τρίξιμο των δοντιών, απώλεια ακοής, διαταραχές της όρασης, μυϊκούς πόνους.

δέρμα: αλλεργίες, δερματικά εξανθήματα, κνίδωση, εκζέματα, φαγούρα, φαγούρα στον πρωκτό,  φαγούρα στα  αυτιά.

ψυχικό επίπεδο: απάθεια, κατάθλιψη, νευρικότητα, άγχος, ανησυχία, υπερκινητικότητα σε παιδιά.

[bctt tweet=”Η κακή διατροφή,η πολυφαρμακία και η κακή υγιηνή είναι η αιτία των παρασιτικών ασθενειών” username=””]

Η μετάδοση των παρασίτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το νερό της πισίνας, τη δημόσια ύδρευση, τη σεξουαλική επαφή, τα ζώα, ωμά τρόφιμα. Επίσης η κατάχρηση των αντιβιοτικών, τα οποία, παρεμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία του εντέρου όπου και επιτρέπει την ανάπτυξη των παρασίτων.

Η μεγαλύτερη άμυνα και προστασία από παρασιτικές ασθένειες είναι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.  Αυτό θα το πετύχουμε με τη σωστή διατροφή, την άσκηση αλλά και τη μη κατανάλωση φαρμάκων και αντιβιοτικών. Τα παράσιτα όταν προσβάλλουν τον οργανισμό μας ζητούν να τραφούν.  Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών (κυρίως junk food) αλλά και  γλυκών ευνοεί τον πολλαπλασιασμό τους. Η αιτία που πολλές φορές εθιζόμαστε σε αυτές τις γεύσεις, είναι εξαιτίας των παρασίτων. Με την αλλαγή της διατροφής μπορούμε σιγά σιγά να τα εξαλείψουμε από τον οργανισμό μας.

Scroll to Top