Αθλητικοί τραυματισμοί

Αθλητικοί τραυματισμοί

Οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε όλο και πιο συχνά, αφού το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται συνεχώς. 

Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο τη μερίδα εκείνων που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, αλλά το βλέπουμε και σε ερασιτέχνες αθλητές αλλά και σε απλό κόσμο που απλά θέλει να αθληθεί σε κάποιο γυμναστήριο ή έξω στη φύση όπως με το τρέξιμο.

Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνονται και τα ποσοστά των αθλητικών τραυματισμων. Μώλωπες, μυϊκοί σπασμοί και κράμπες, αιματώματα μυών, θλάσεις, κακώσεις γόνατος, σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδες κ.α.

Τις περισσότερες φορές δεν δίνεται η δυνατότητα να επουλωθεί πλήρως το τραύμα. Αντιμετωπίζεται με πάγο, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία έχουν ως σκοπό να ανακουφίσουν τον πόνο και να μειώσουν τις φλεγμονές.
Αυτό όμως δεν παύει να είναι μία προσωρινή λύση κυρίως από την ανάγκη του αθλητή να συνεχίσει τις προπονήσεις. Τα συμπτώματα της δυσκαμψίας, του οιδήματος ή του πόνου ενδέχεται να είναι οι πρώτες ενδείξεις ενός πιο σοβαρού προβλήματος και στην περίπτωση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής μιας ενεργειακής ανισορροπίας.

Ο βελονισμός έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και ανακούφιση αλλά και πολλά μακροχρόνια οφέλη. Επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης, εξάλειψη της κύριας αιτίας  και την πρόληψη για την αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μέσω των θεραπειών του βελονισμού, της μόξας, τη χρήση βεντουζών, κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εκτίμηση αθλητών και αθλητικών ομάδων, όπως είδαμε και στου φετινούς ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Υπάρχουν δύο επίπεδα θεραπείας που λειτουργούν οι θεραπείες της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Στο πρώτο επίπεδο δουλεύει στην περιοχή του τραυματισμού όπου, αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος,  προκειμένου να μεταφερθεί στην περιοχή περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ουσίες δηλαδή που περιέχονται στο αίμα. Η τοπική αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του πόνου, του χρόνου επούλωσης, αλλά και του πρηξίματος

Το δεύτερο επίπεδο, λειτουργεί σε ολόκληρο το σώμα για τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών αλλά και για την αύξηση των επιδόσεων. Προκαλεί το νευρικό σύστημα του σώματος, προκειμένου να απελευθερώσει μια ποικιλία χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, σεροτονίνης και νευροδιαβιβαστών, τα οποία βοηθούν στην διαδικασία επούλωσης της μείωση του πόνου αλλά και την προώθηση της χαλάρωσης.
Το υπεύθυνο όργανο για τους υγιείς μύες στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι ο σπλήνας. Ως χαρακτηριστικό του έχει τη μεταφορά και τη μετατροπή των θρεπτικών ουσιών. Εάν ο σπλήνας ενεργειακά δεν είναι σε ισορροπία, αυτή η λειτουργία αποτυγχάνει με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολα μώλωπες και οιδήματα. Επειδή είναι το όργανο που κυβερνά τους μύες, ένας ενεργειακά ισορροπημένος σπλήνας σημαίνει και δυνατούς και υγιείς μύες και άκρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητικοί τραυματισμοί θα είναι λιγότεροι και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμοι.

Τα οφέλη μίας θεραπείας της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής είναι πολλαπλά και ενδεικτικά σας αναφέρουμε ορισμένα παρακάτω:

  • Γρήγορη ανάρρωση
  • Μείωση του άγχους και του στρες για την αποδοτικότητα είναι τα αποτελέσματα της χαλάρωσης που επιφέρει.
  • Καλύτερη διάθεση λόγο της μείωσης του πόνου
  • Καλύτερη φυσική κατάσταση
  • Μεγαλύτερη αντοχή
  • Δυνατοί και υγιείς μύες που συγκρατούν το σώμα, αποφεύγοντας τους αθλητικούς τραυματισμούς.
Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top