Ρινοεπιπεφυκίτιδα

Ρινοεπιπεφυκίτιδα: θεραπεία με την ομοιοπαθητική

Η ρινοεπιπεφυκίτιδα ή αλλιώς αλλεργική ρινίτιδα, είναι η φλεγμονή λόγω αλλεργίας της μεμβράνης της μύτης μας ταυτόχρονα με τον επιπεφυκότα του ματιού μας (η μεμβράνη που καλύπτει το λευκό μέρος στο μάτι). Είναι αλλεργικής προέλευσης και σε κάθε άτομο που προσβάλλει μπορεί να είναι υπαίτιο ένα διαφορετικό αλλεργιογόνο. Το πιο κοινό βέβαια είναι η γύρη, για αυτό και συμβαίνει ως επί το πλείστον σε περιόδους ανθοφορίας, δηλαδή την άνοιξη. Μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες πηγές αλλεργιών, όπως η σκόνη, η μούχλα, τα ακάρεα, οι τρίχες των κατοικίδιων, κάποια αρώματα, ο καπνός.

 Ρινοεπιπεφυκίτιδα: συμπτώματα

Η ρινοεπιπεφυκίτιδα ως χαρακτηριστικό σύμπτωμα έχει την ερυθρότητα του ματιού και το οίδημα, μαζί με δακρύρροια και αίσθημα κνησμού. Παρουσιάζεται συχνό φτέρνισμα και μπούκωμα στην μύτη. Η κατάσταση μπορεί να είναι χρόνια και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται άμεσα με την έκθεσή μας στο αλλεργιογόνο που μας επηρεάζει, ή και μετά από ένα διάστημα από την έκθεσή μας σε αυτό.

Άλλες επιπλοκές λόγω της κατάστασης, μπορεί να είναι η αϋπνία, μειωμένη γεύση και όσφρηση, καθώς και μειωμένη όραση.

Προληπτικά μέτρα για την ρινοεπιπεφυκίτιδα

Η ρινοεπιπεφυκίτιδα μπορεί να αποτελέσει ενοχλητική και επίμονη κατάσταση για τον πάσχοντα. Για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστεί, θα πρέπει να αποφεύγουμε ό,τι γνωρίζουμε ότι μας προκαλεί αλλεργία. Αν είναι η γύρη, θα πρέπει να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε έξω σε περιόδους ανθοφορίας. Μέσα στο σπίτι θα πρέπει να αερίζουμε και να καθαρίζουμε τακτικά, ώστε να αποφύγουμε την σκόνη και τα ακάρεα. Επίσης να καθαρίζουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών. Είναι λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, αλλά ίσως βοηθήσουν.

Θεραπεία με ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική θεραπεία για την ρινοεπιπεφυκίτιδα είναι εξατομικευμένη. Με ομοιοπαθητικά φάρμακα στοχευμένα για κάθε σύμπτωμα που παρουσιάζει ο ασθενής, καταφέρνει με τον πιο φυσικό τρόπο, χωρίς παρενέργειες να ανακουφίσει από τα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά περίπτωση. Με μακροχρόνια θεραπεία, πετυχαίνουμε μόνιμη ίαση από τα συμπτώματα.

Η ρινοεπιπεφυκίτιδα δεν είναι μια νόσος που απειλεί την ζωή του ανθρώπου. Επηρεάζει όμως αρνητικά την ποιότητα της ζωής του, την απόδοση του στην εργασία ή το σχολείο, την κοινωνική και προσωπική του ζωή. Είναι μια ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην επιφέρει χειρότερες καταστάσεις και χρόνιες δυσεπίλυτες παθήσεις, όπως το άσθμα.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top