Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ φαγητού και διάθεσης

Όλοι έχουμε παρατηρήσει το πώς η διάθεσή μας αλλάζει σε σχέση με το αν έχουμε φάει, με το τι έχουμε φάει και το πότε το έχουμε φάει. Υπάρχει όντως μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην διάθεσή μας και το φαγητό μας.

Αφού καταλήξουμε και αποδεχτούμε αυτό το γεγονός, το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε σε ποιο βαθμό οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την συναισθηματική μας ευεξία σε βάθος χρόνου.

Παίζει σπουδαίο ρόλο σε αυτό, τόσο η ποιότητα της τροφής αλλά και η συχνότητα και η συνέπεια των γευμάτων. Αυτά έχουν άμεσες συνέπειες στην θρέψη του σώματος και του συναισθήματός μας. Παρακάτω θα δούμε 6 συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε το φαγητό για να ενισχύσουμε την διάθεσή μας.

Τέρμα στην μέτρηση θερμίδων

Είναι γνωστό πως όταν τρώμε υπερβολικά, αμέσως μετά δεν αισθανόμαστε καλά, μπορεί να είμαστε υποτονικοί και φουσκωμένοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το να φάμε λιγότερο από το κανονικό θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα.

Όταν στερήσουμε τον οργανισμό μας από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, οι διάφορες λειτουργίες του στρεσάρονται και αποσυντονίζονται. Το ζάχαρο στον οργανισμό πέφτει και το ίδιο και τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

Τα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια μας δεν είναι πλέον λαμπερά. Άρα και τα δυο άκρα στην διατροφή δεν βοηθάνε στο σώμα και την διάθεσή μας.

Μην φοβάστε τα λιπαρά

Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα λιπαρά είναι αυτά που ευθύνονται για την πρόσληψη βάρους. Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Τα καλά λιπαρά έχουν οφέλη για τον οργανισμό και είναι απαραίτητα, για παράδειγμα βοηθούν στην απορρόφηση κάποιων βιταμινών.

Αν ελαχιστοποιήσουμε την πρόσληψη λιπαρών, θα έχουμε επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του οργανισμού μας. Αν πάλι καταφύγουμε στην λύση των χαμηλών σε λιπαρά τροφίμων, πέφτουμε στην παγίδα της επεξεργασμένης τροφής.

Αυτό σημαίνει ότι για να ανταποδώσουν την γεύση και την υφή της ενίοτε τροφής από την έλλειψη του λίπους, βλαβερά πρόσθετα μπαίνουν στην θέση του. Τέτοια συνθετικά συστατικά μπορούν να επιφέρουν βλάβες στον οργανισμό και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μειώστε την ζάχαρη

Η κατανάλωση της ζάχαρης για τον οργανισμό και την διάθεση είναι μια τραμπάλα. Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, για μια-δυο ώρες τα επίπεδα της ενέργειάς μας αυξάνονται και το ίδιο και η διάθεσή μας. Όταν όμως τα επίπεδα αρχίζουν να πέφτουν, τότε ακολουθεί και η ενέργεια και η διάθεσή μας. Άρα αυτό που είναι ιδανικό, είναι να ακολουθούμε μια διατροφή που να μας δίνει σταθερά την ενέργεια και την καλή διάθεση που χρειαζόμαστε.

Σοφή χρήση πρωτεϊνών

Για τις πρωτεΐνες ακούμε πάντα-και όχι αδίκως-καλά λόγια. Είναι εκείνες που χτίζουν μύες, οστά, χόνδρους και μας δίνουν γερά μαλλιά και νύχια. Για την ενέργεια και την διάθεση στον οργανισμό μας δεν γίνεται συχνά κουβέντα.

Κι όμως, οι πρωτεΐνες μπορεί να μην δρουν τόσο γρήγορα αλλά κρατούν σταθερά επίπεδα ενέργειας. Με αυτές μπορούμε να αποφύγουμε τα σκαμπανεβάσματα της ενέργειας που μας προκαλεί η ζάχαρη και τις μεταβολές στην διάθεσή μας.

Δώστε σημασία στην ποιότητα του φαγητού

Τελικά το σημαντικό στην διατροφή μας είναι να τρώμε καλής ποιότητας τροφές. Μιλήσαμε για το λίπος, την ζάχαρη, τις πρωτεΐνες και καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τροφές που να μας δίνουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Με αυτά θα αισθανόμαστε καλύτερα σωματικά και κατά συνέπεια και ψυχολογικά.

Το να υποσιτιζόμαστε και να στερούμε από τον οργανισμό μας τα απαραίτητα, θα μας κάνει να νοιώθουμε στερημένοι και συναισθηματικά. Από την άλλη, το να οδηγηθούμε στην υπερφαγία θα μας κάνει νωθρούς. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που αποτελούνται συνήθως από κενές θερμίδες και βλαβερά πρόσθετα και καταναλώστε θρεπτικές τροφές που θα χορτάσουν τον οργανισμό σας.

 

Αφουγκραστείτε το σώμα σας

Το σώμα μας συνεχώς μάς δίνει σημάδια για το ο,τιδήποτε συμβαίνει σε αυτό. Εμείς πρέπει να μάθουμε να τα αποκωδικοποιούμε για να το βοηθήσουμε να βρει την ευεξία. Σε αυτό συμβάλλουν και οι τροφές.

Δώστε σημασία στο πώς αισθάνεστε όταν καταναλώνετε μια τροφή και τις συνέπειες  που έχει στο σώμα σας. Αν κάποιο τρόφιμο σας προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες όταν το καταναλώνετε, σταματήστε. Αν κάποιο άλλο σας κάνει να αισθάνεστε καλά και σας δίνει ενέργεια και καλή διάθεση, εντάξτε το στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας.

Όλα τα παραπάνω είναι μικρές συμβουλές που μπορεί όμως να φέρουν σημαντικά οφέλη στην ζωή μας. Μπορούμε να δοκιμάσουμε κάποια αλλαγή και να δώσουμε λίγο χρόνο στο σώμα μας για να δούμε τις αντιδράσεις του. Έτσι θα επιλέξουμε τι ταιριάζει σε εμάς για να φέρουμε ισορροπία στην διάθεσή μας και την διατροφή μας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top