4 τρόποι που το άγχος επηρεάζει το πεπτικό μας σύστημα

Είναι αλήθεια πως ενοχοποιούμε το άγχος για πολλά προβλήματα υγείας όπως το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος. Άλλο ένα σύστημα του οργανισμού μας που βάλλεται από το στρες είναι το πεπτικό. Ακόμα και οι πιο μικροί, καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες είναι ικανοί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό μας σύστημα. 

Μας φαίνεται ίσως υπερβολικό, αλλά ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να εκτελέσει την διαδικασία της πέψης και να διαχειριστεί και το άγχος ταυτόχρονα. Υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό και δεν είναι τυχαίο.

Το άγχος αναμοχλεύει τον μηχανισμό επιβίωσης του οργανισμού μας. Το σώμα μας αισθάνεται ότι έχει έναν εχθρό που πρέπει να πολεμήσει, οπότε δεν ασχολείται με τίποτα άλλο, άρα η διαδικασία της πέψης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αν δε, το άγχος είναι μεγάλο μπορεί να μην μεταβολίσει καν την τροφή που έχει προσληφθεί.

Όταν υπάρχει μέτριου βαθμού άγχος ή κάποιοι ήπια στρεσογόνοι παράγοντες για το σώμα μας, όπως η έλλειψη ύπνου, φτωχή διατροφή, ορισμένα φάρμακα, αρνητικές σκέψεις ή προβλήματα στην εργασία, είναι αναμενόμενο να επηρεαστεί το πεπτικό μας σύστημα. Αυτό μπορεί  να σημαίνει ότι υπολειτουργεί ή ότι προκαλεί διάφορες ενοχλήσεις.

Ας δούμε 4 τρόπους με τους οποίους το άγχος μπορεί να επηρεάσει την πέψη μας.

Το άγχος επηρεάζει την περίσταλση του εντέρου

Μετά το γεύμα μας το φαγητό πρέπει να μένει για αρκετή ώρα στο στομάχι προκειμένου να λειτουργήσει η διαδικασία της πέψης. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός θα απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και θα αποβάλλει ό,τι είναι περιττό και άχρηστο. Αν όμως μας κυριεύει το άγχος, όπως προείπαμε, η πέψη δεν λειτουργεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, η οποία δεν βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Έτσι ξεκινάει μια αλυσίδα προβλημάτων, όπως φούσκωμα, αέρια, στομαχόπονο και πρόσληψη βάρους.

Επίσης, το άγχος μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και να προωθήσει το φαγητό πολύ γρήγορα στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε.

Μην ξεχνάμε ότι το πεπτικό μας σύστημα είναι το βαρόμετρο του σώματός μας. Αντικατοπτρίζει τον τρόπο ζωής μας. Έτσι για να αντιμετωπίσουμε ας πούμε την δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να βρούμε την αιτία της. Αυτή μπορεί να βρίσκεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως παραδείγματος χάριν στο να μην μπορούμε να αφεθούμε ελεύθεροι λες και κάτι μας κρατάει.

Το άγχος προκαλεί καούρες

Οι καούρες αφορούν το 20% του πληθυσμού και είναι η πρώτη αιτία για την οποία καταφεύγουμε σε σκευάσματα φαρμακείου για βοήθεια. Αυτό μας δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από δυσπεψία.

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον σφιγκτήρα που διαχωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα υγρά του στομάχου να ανεβαίνουν προς τον         οισοφάγο και να καίνε το εσωτερικό του. Αυτό προκαλεί πόνο, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα για τις καούρες, τα οποία μειώνουν ή σταματούν τα οξέα του στομάχου. Αυτή η λύση όμως είναι  προσωρινή γιατί όταν σταματήσει η αγωγή, τα συμπτώματα επανέρχονται.

Για πολλούς η αιτία για τις καούρες μπορεί να βρίσκεται στην φτωχή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, αλλά και οι φρενήρεις  ρυθμοί της καθημερινότητας ή οι αρνητικές σκέψεις σίγουρα ευθύνονται σε ένα ποσοστό.

Από ψυχολογικής άποψης θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που μας ¨καίει¨, αν φοβόμαστε κάτι, ή αν κρατάμε κακία.

Αυτό είναι το συναισθηματικό άγχος που μας ¨τρώει¨ εσωτερικά και προκαλεί σωματική δυσφορία. Μπορούμε να σκεφτούμε πώς όταν θυμώνουμε ο σφυγμός μας αυξάνεται, έτσι και οι αρνητικές σκέψεις μας επηρεάζουν το σώμα και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και δυσπεψία. Για να βρούμε ισορροπία και να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό μας σύστημα, καλό θα ήταν να κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας και να επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Το άγχος επηρεάζει την ανοσία του εντέρου

Το πεπτικό μας σύστημα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο ανοσίας του οργανισμού. Σχεδόν 60-80% της ανοσίας του οργανισμού μας φιλοξενείται σε αυτό. Και είναι φυσιολογικό εφόσον αν απλώναμε ό,τι αποτελεί το πεπτικό μας, θα καλύπταμε σε επιφάνεια ένα γήπεδο τένις.

Στα έντερά μας φιλοξενούμε χιλιάδες βακτήρια, καλά και κακά. Τα καλά βακτήρια βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών, στην πέψη του φαγητού και παράγουν χημικές αντιδράσεις που χρειάζονται για το σώμα και τον εγκέφαλο. Αυτά τα βακτήρια είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το άγχος προκαλεί χημικές αντιδράσεις στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, οι οποίες εξολοθρεύουν  τα καλά βακτήρια. Αυτό αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές.

Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας λοιπόν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προβιοτικά, να καταναλώνουμε κεφίρ και γιαούρτι και να περιορίσουμε την ζάχαρη. Η ζάχαρη ¨τρέφει ¨τα κακά βακτήρια στο έντερο, και έχει ως αποτέλεσμα χαμηλό ανοσοποιητικό, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κακή διάθεση, διαταραχές στην πέψη, πρόσληψη βάρους κ.α.

 

Το άγχος μπορεί να εξασθενήσει τον μεταβολισμό της πέψης

 

Όταν αγχωνόμαστε, η ροή του αίματος πηγαίνει στον εγκέφαλο και τα άκρα γιατί το σώμα αντιλαμβάνεται ότι δεχόμαστε επίθεση και αυτά τα μέρη χρειάζονται για να σκεφτούμε και να αμυνθούμε. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ροή στο υπόλοιπο σώμα για να λειτουργήσει σωστά και το πεπτικό μας σύστημα.

Επίσης μπορεί να επιβραδύνουμε τον μεταβολισμό μας αν τρώμε πολύ γρήγορα, αν είμαστε αγχωμένοι την ώρα που τρώμε ή τρώμε υπερβολική ποσότητα.

Επίσης όταν αγχωνόμαστε εκλύονται οι ορμόνες κορτιζόλη και ινσουλίνη και υποδεικνύουν στον οργανισμό να αποθηκεύσει βάρος, λίπος και να μην χτίσει μυϊκό ιστό. Ένας ακόμη λόγος για να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, να πάρουμε βαθιές ανάσες και να προσπαθήσουμε να διώξουμε ό,τι μας αγχώνει.

Όταν παρατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα να παρουσιάζει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, καούρα ή να έχετε πάρει βάρος, θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές για να ανακτήσετε ένα σωστό πεπτικό σύστημα. Αν πάλι επιμένουν τα συμπτώματα και θέλετε βοήθεια, στραφείτε στον βελονισμό για να βρείτε τις ισορροπίες που χρειάζεστε και πιθανόν έχουν πληγεί.

 

 

Scroll to Top