Η επικονδυλίτιδα είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός, ο οποίος επηρεάζει την περιοχή όπου συνδέονται οι τένοντες των μυών του αντιβραχίου με το οστεώδες τμήμα του εξωτερικού τμήματος του αγκώνα.
Αυτή η πάθηση έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στον αγκώνα, ο οποίος αντανακλάται συχνά στον πήχη και στον βραχίονα.
Αρκετές φορές, αυτός εμφανίζεται, όταν ο καρπός επεκτείνεται ή κατά την διάρκεια ποικίλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι το γύρισμα ενός πόμολου, το κούνημα των χεριών ή το κράτημα μιας κούπας. Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να προκαλέσει αδυναμία στο αντιβράχιο.
Η επικονδυλίτιδα αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο εξαιτίας της επανειλημμένης συστολής των μυών του αντιβραχίου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το σήκωμα του χεριού και του καρπού.
Υπάρχουν συνηθισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με την άρση χεριού και καρπού, όπως είναι η χρήση υδραυλικών εργαλείων, η γυμναστική, διάφορα αθλήματα, η χρήση υπολογιστών, καθώς και η ζωγραφική και η υφαντική.
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η πίεση σε αυτό το σημείο του χεριού, μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία φλεγμονών ή μικροσκοπικών κρυστάλλων στους τένοντες, οι οποίοι με την σειρά τους προσκολλούνται στους μυς του αντιβραχίου οστού.
Η γνωστή θεραπεία για την πάθηση της επικονδυλίτιδας είναι η ξεκούραση. Ωστόσο, εάν αυτός ο τραυματισμός δεν έχει θεραπευτεί σωστά και ολοκληρωτικά, τότε μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πόνους. Η έντονη και συνεχής χρήση του βραχίονα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στους τένοντες και να αποτρέψει την επούλωση τους.
Χρειάζεται, επίσης, αλλαγή στις συνήθειες κίνησης ενός ατόμου για να μειωθεί η πίεση στον αγκώνα. Επιπλέον, οι ασκήσεις για ενδυνάμωση και ζέσταμα των μυών του αντιβραχίου μπορούν να βοηθήσουν στη αποκατάσταση της βλάβης και να αποτρέψουν μελλοντικούς τραυματισμούς.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, κάθε μυοσκελετική διαταραχή σχετίζεται με κάποια ανισορροπία του οργανισμού. Για αυτό τον λόγο, η γενική εικόνα της υγείας ενός ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο στον βελονισμό, καθώς υποδεικνύει τις εσωτερικές ανισορροπίες που συμβάλουν στον εκάστοτε τραυματισμό. Ο βελονισμός ίσως είναι η καταλληλότερη μορφή θεραπείας για την αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας.
Σε όλους τους τύπους μυοσκελετικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της επικονδυλίτιδας, ο πόνος εμφανίζεται εξαιτίας της στασιμότητας της ενέργειας qi και του αίματος.
Η θεραπεία του βελονισμού επικεντρώνεται κυρίως στην απομάκρυνση των εμποδίων, τα οποία ευθύνονται για αυτή την στασιμότητα και ρυθμίζει εκ νέου την ροή ενέργειας και αίματος. Ο απώτερος στόχος της είναι να εξαλειφθεί το σύμπτωμα του πόνου και να επιλύσει το πρόβλημα του τραυματισμού.
Για την αποτελεσματικότερη θεραπεία αυτού του είδους μυοσκελετικών διαταραχών, συνεξετάζονται οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν την υγεία του ατόμου και αποδυνάμωσαν τον αγκώνα του, κάνοντας τον επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Οι αιτίες μπορεί να είναι είτε εξωτερικές( χτύπημα στην περιοχή, εξωτερικό τραύμα ή έκθεση σε διάφορα στοιχεία), είτε εσωτερικές(στασιμότητα ενέργειας και αίματος).
Ο βελονισμός εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τους βασικούς παράγοντες ενισχύει την τραυματισμένη περιοχή, βελτιώνει καθολικά την υγεία του ατόμου και τον προφυλάσσει από μελλοντική επανεμφάνιση αυτής της κατάστασης.
Συγκεκριμένα, ο βελονισμός είναι ικανός, όχι μόνο να ανακουφίσει τους ασθενείς από τα άμεσα συμπτώματα, αλλά παράλληλα να καταπολεμήσει την αρχική αιτία του προβλήματος και να το εξαλείψει.