Γιν Γιανγκ

 

Η θεωρία του γιν γιανγκ στηρίζεται στην ένωση δύο αντίθετων ενεργειών. Είναι η ισορροπία μεταξύ των ενεργειών προκειμένου να υπάρχει αρμονία στο σύμπαν και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η καλή υγεία και η ζωτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το Yin, η ύλη δηλαδή, πρέπει να εξισορροπείται με το Yang δηλαδή την ενέργεια, τα όργανα πρέπει να λειτουργούν αρμονικά από κοινού, και το Shen (πνεύμα) πρέπει να είναι σε ηρεμία. 

Η θεωρία του Γιν Γιανγκ έχει τις ρίζες της στον Ταοϊσμό. Ο ταοϊσμός έδωσε τη φιλοσοφική βάση σε πολλές θρησκευτικές αλλά και φιλοσοφικές διακλαδώσεις όπως ο κομφουκιανισμός και ο βουδισμός. Το Τάο περιγράφει πώς λειτουργούν τα πράγματα στο σύμπαν και κατ επέκταση πώς λειτουργούν τα πράγματα στο σώμα μας. 

Yin είναι ύλη όπως για παράδειγμα είναι το ξύλο σε μια πυρκαγιά. Αν υπάρχει ξύλο τότε η φωτιά (yang δηλ ενέργεια) είναι μεγάλη και δυνατή. Αν δεν υπάρχει η ύλη τότε η ενέργεια χάνεται. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. Αυτό άλλωστε αντικατοπτρίζει και το σύμβολο του γιν γιανγκ.

Το ίδιο πράγμα ακριβώς συμβαίνει και στο σώμα μας. Έχουμε για παράδειγμα ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο και δημιουργείται φλεγμονή. Η γιανγκ κατάσταση αυτή μετατρέπεται σε γιν, το οίδημα αρχίζει και υποχωρεί μέχρι να φτάσει στην αρχική του κατάσταση. Όλες οι μορφές νόσου θα περάσουν μέσα από τις φάσεις Γιν και Γιανγκ μέχρι να επέλθει η ίαση.

[bctt tweet=”Η ανισορροπία των ενεργειών του Γιν και του Γιανγκ επιφέρει τις ασθένειες.” username=””]

Οποιαδήποτε ανισορροπία αυτών των ενεργειών επιφέρει ασθένεια. Yin είναι το αίμα, τα όργανα, τα υγρά του σώματος. Yang είναι η κίνηση, το Qi, η θερμότητα του σώματος. Σκοπός της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής είναι να ισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ αλλά και να το ανοικοδομήσει στον οργανισμό όταν είναι ελλιπής.

Σχέσεις Γιν Γιανγκ:

ΓΙΝΓΙΑΝΓΚ
ΚρύοΖεστό
ΘάνατοςΓέννηση
ΣτασιμότηταΚίνηση
ΕσωτερικόΕξωτερικό
ΝύχταΜέρα
ΧειμώναςΚαλοκαίρι
ΘηλυκόΑρσενικό
ΓηΟυρανός
ΔομήΛειτουργία

Τα όργανα του σώματος σύμφωνα με τη θεωρία Γιν Γιανγκ

ΓΙΝΓΙΑΝΓΚ
ΣυκώτιΧοληδόχος Κύστη
ΝεφράΟυροδόχος Κύστη
ΣπλήναςΣτόμαχος
ΠνεύμοναςΠαχύ έντερο
ΚαρδιάΛεπτό έντερο
ΠερικάρδιοΤριπλός Θερμαστής

Ενώ η δυτική ιατρική δίνει έμφαση στη δομή των οργάνων διαχωρίζοντάς τα ως «μεμονωμένες μηχανές», η κινέζικη ιατρική δίνει έμφαση στη λειτουργία αυτών και βλέπει το ανθρώπινο σώμα ως ένα σύνολο, όπου κυριαρχεί η αλληλεξάρτηση του ενός οργάνου με το άλλο για την ομαλή λειτουργία. Για παράδειγμα:

Μία ανεπάρκεια του qi (ενέργεια) του σπλήνα σημαίνει ότι οι λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνο το όργανο (ενδεικτικά: κρατά το αίμα στα αγγεία, ελέγχει τη ροή της ενέργειας προς τα πάνω, ελέγχει το σάλιο, κρατάει τα όργανα στη θέση τους) γίνονται με μειωμένη δύναμη.

Κλινικά συμπτώματα: δυσπεψία, τυμπανισμός, απώλειες αίματος στα κόπρανα και στα ούρα, αιμορροΐδες κ.α.

Αν υπάρχει φτωχή πέψη αυτόματα μειώνεται και η ποσότητα αίματος του συκωτιού οπότε και έχουμε συμπτώματα θολής όρασης, ξηροφθαλμία, αίσθημα αδυναμίας κ.α.

Με αυτό το μικρό παράδειγμα καταλαβαίνουμε ότι η θεωρία Υιν Γιανγκ είναι τόσο απαραίτητη στη χρήση της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, όπου δεν υπάρχει διάγνωση και θεραπεία χωρίς αυτή.

Scroll to Top