4 μυστικά για μόνιμη απώλεια βάρους

Η απώλεια βάρους δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όταν θέλουμε μόνιμα αποτελέσματα. Όλοι δοκιμάζουμε στρατηγικές και μεθόδους που δεν καταλήγουν πάντα εκεί που θέλουμε. Ας δούμε λοιπόν κάποιες προσεγγίσεις για δίαιτα που έχουν αποτέλεσμα και κάποιες που δεν έχουν.

Ας αρχίσουμε με τα 4 μυστικά που πρέπει να ξέρει όποιος προσπαθεί να χάσει βάρος.

  1. Δεν είναι παραγωγικό το να είμαστε εμμονικοί με την απώλεια βάρους

Το να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας την απώλεια βάρους, προκαλεί άγχος στον οργανισμό. Σκεφτόμαστε όλη την ημέρα την δίαιτά μας και το σώμα μας και όσο και αν φαίνεται ότι απασχολούμε μόνο το μυαλό μας, η αλήθεια είναι ότι στρεσάρουμε γενικότερα τον οργανισμό μας και αυτό έχει αντίκτυπο στο σώμα μας.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα επιβάλλει την παρουσία του σε καταστάσεις άγχους και υποδεικνύει στο σώμα να αποθηκεύσει βάρος και να μην χτίσει μύες. Όλες οι ορμόνες του άγχους : κορτιζόλη, ινσουλίνη, αδρεναλίνη δουλεύουν με σκοπό να μας παχύνουν. Για το σώμα μας μια τέτοια κατάσταση σημαίνει συναγερμό. Ο οργανισμός αισθάνεται σαν να δέχεται επίθεση. Ακόμη και ο εγκέφαλος, μέσω της χημείας του, προκαλεί στρες στον οργανισμό και φυσικά τα αποτελέσματα δεν θα είναι βοηθητικά για την απώλεια βάρους.

Υπάρχουν και άτομα που πιστεύουν ότι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να αγχώσουν και να πρεσάρουν τον εαυτό τους. Κάποιοι χρησιμοποιούν τον φόβο, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και την επίθεση στον ίδιο τους τον εαυτό για να χάσουν βάρος. Η τελική έκβαση δεν είναι καλή και αν κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο, καταλήγουν να ζουν συνεχώς με το άγχος μήπως η απώλεια του βάρους δεν είναι μόνιμη.

Δεν είναι όμως καλύτερα να μπούμε στην διαδικασία της απώλειας βάρους με ευχάριστη διάθεση, αγαπώντας τον εαυτό μας και όχι μισώντας τον;

 

 

  1. Οι γρήγορες και εύκολες λύσεις δεν έχουν μόνιμα αποτελέσματα

Όπως και στα περισσότερα πράγματα, έτσι και στις δίαιτες το γρήγορα δεν είναι και καλό. Πρέπει να υπάρξουν γερές βάσεις, σωστές αποφάσεις και χρόνος για να μην αποτύχουμε μακροπρόθεσμα.

Στο παιχνίδι της απώλειας βάρους μπαίνουν καθημερινά πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι από αυτούς θα επηρεαστούν από την ευκολία που προσφέρουν  χάπια αδυνατίσματος, νέες δίαιτες, καινοτόμες επεμβάσεις και πολλά άλλα. Ας σκεφτούμε όμως απλά πως αν κάτι από όλα αυτά ήταν η λύση, όλοι θα το μάθαιναν και θα το ακολουθούσαν και τώρα δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για αυτό.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι αν ακολουθήσουμε τον εύκολο δρόμο και καταλήξουμε στο πουθενά, έπειτα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξαναρχίσουμε και να είμαστε αισιόδοξοι.

Η πραγματικότητα τελικά είναι πως όσο πιο φυσικά ζούμε τόσο πιο φυσικά θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε το επιθυμητό βάρος. Αυτό θα γίνει όταν μάθουμε να τρώμε σωστά, να περπατάμε, να βγαίνουμε στον καθαρό αέρα και τον ήλιο και να φροντίζουμε τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα μας.

Μη ακολουθείτε τον γρήγορο και εύκολο τρόπο. Η σχέση μας με το σώμα μας και την διατροφή μας είναι συνεχής και για να έχουμε σωστά αποτελέσματα πρέπει να βαδίζουμε αργά και σταθερά.

  1. Οι αυστηρά περιοριστικές δίαιτες και τα πισωγυρίσματα

Πολλές φορές για να πετύχουμε την απώλεια βάρους υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε στερητικές δίαιτες, οι οποίες τον πρώτο καιρό μπορεί να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την στέρηση του φαγητού και δυσανασχετεί. Η ανάγκη για τροφή υπερισχύει και ο εγκέφαλός μας θα αναλάβει να στείλει σημάδια πείνας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εγκέφαλός μας θεωρεί ότι υπάρχει κάποια κατάσταση ασιτίας και ξυπνάει την επιθυμία μας για φαγητό. Αυτή είναι η ανταπόκριση του οργανισμού μας στην ακραία δίαιτα και πολλές φορές την συγχέουμε με αδυναμία θέλησης από μέρους μας.

Οι αυστηρά περιοριστικές δίαιτες λοιπόν, δεν λειτουργούν. Το καλύτερο είναι να τρώμε υγιεινά, τακτικά,, μικρά γεύματα με καλής ποιότητας τρόφιμα.

  1. Ας ξεκινήσουμε με το να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι

Καλό θα ήταν σε όλη αυτή την διαδικασία της απώλειας βάρους να σταθούμε λίγο και να σκεφτούμε ότι το βάρος μας δεν μας καθορίζει ως άτομα. Πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας ανεξάρτητα από το βάρος μας. Το σύνηθες είναι να μην αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας όπως είναι και να προσδοκούμε να το αλλάξουμε για να το αγαπήσουμε. Κι όμως για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε οποιονδήποτε τομέα, η αγάπη είναι αυτή που βοηθάει. Όταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας οδηγούμαστε στην δυστυχία και στην αποτυχία σε ο,τιδήποτε κάνουμε, ακόμα και στις δίαιτες.

Ο άνθρωπος θέλει να αγαπάει και να αγαπιέται. Δεν είναι κρίμα να βάζουμε όρους και προϋποθέσεις για να αξίζουμε την αγάπη και αυτοί να έχουν να κάνουν με το βάρος μας;

Τώρα είναι η ώρα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας χωρίς δεύτερες σκέψεις και να μας εμπιστευτούμε. Το σώμα μας θα αντιληφθεί αυτή την εμπιστοσύνη και χωρίς να το υποβάλλουμε σε στερήσεις και τιμωρίες ας προσπαθήσουμε να χάσουμε το βάρος που επιθυμούμε.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες για μόνιμη απώλεια βάρους, έχουν την αιτία τους ή στις ίδιες τις τροφές που καταναλώνουμε, ή στον ίδιο μας τον εαυτό. Η σωστή διατροφή χρειάζεται την ταυτόχρονη συμμετοχή του μυαλού, του σώματος και της ψυχής μας. Τότε θα δούμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top