αίσθηση του βελονισμού

Ποια είναι η αίσθηση του βελονισμού

 

Ο κοινός φόβος μεταξύ των ανθρώπων είναι η αίσθηση του βελονισμού, την αίσθηση δηλαδή που δημιουργούν οι βελόνες όταν τοποθετηθούν και αφαιρεθούν από τα σημεία πιέσεως του σώματος. Φόβος που τους αποτρέπει από την δοκιμή θεραπείας με βελονισμό, καθώς στο μυαλό τους έχουν συνδυάσει τις βελόνες με το αίσθημα του πόνου. Για αυτόν τον λόγο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η θεραπεία βελονισμού είναι επώδυνη.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα της διαδικασίας του βελονισμού, όπου οι βελόνες τοποθετούνται στα σημεία πιέσεως, χωρίς ο ασθενής να τις νιώσει. Αυτή η αίσθηση του βελονισμού είναι ιδιαίτερα κοινή κυρίως στον Ιαπωνικό βελονισμό, όπου χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές βελόνες.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συνεδρίας, ο βελονισμός παράγει κάποια αίσθηση, εκτός του πόνου, σε σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι βελόνες. Για παράδειγμα, νιώθουμε την ροή της ενέργειας και αυτό συμβαίνει γιατί το σημείο ενεργοποιήθηκε με την βελόνα και ξεκινά η αλλαγή στον οργανισμό μας.

Στην πραγματικότητα κατά την διάρκεια των συνεδριών αναγνωρίζουμε μια ιδιαίτερη αίσθηση του βελονισμού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν καθίσταται επώδυνη.

Καθένας από τους ασθενής αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αίσθηση που δημιουργεί ο βελονισμός και έχει την δικιά του εμπειρία να μοιραστεί. Ποτέ όμως δεν κάνουν λόγο για αίσθηση του πόνου.

Παρόλα αυτά, εάν αισθανθείτε κάποια ενόχληση την στιγμή της τοποθέτησης της βελόνας στο σημείο πίεσης, ενημερώστε τον θεραπευτή σας. Το σημείο αυτό μπορεί να είναι περισσότερο ευαίσθητο σε εσάς.

Καταλήγουμε λοιπόν, στο συμπέρασμα, ότι ο βελονισμός προκαλεί μια αίσθηση και όχι επώδυνη. Με τι μπορεί να μοιάζει όμως αυτή και πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας; Υπάρχουν πέντε κοινές περιγραφές για την αίσθηση του βελονισμού, όπως η αίσθηση του βάρους, άλγους, ηλεκτρισμού, τσιμπήματος και θερμότητας.

Αίσθηση βάρους

Η τοποθέτηση της βελόνας σε ένα σημείο βελονισμού, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση βάρους. Μερικές φορές το αίσθημα αυτό επεκτείνεται και σε περιοχές γύρω από το σημείο πιέσεως, διαδίδοντας το σε ολόκληρο το σώμα. Η αίσθηση αυτή είναι περισσότερο χαλαρωτική, παρά ανησυχητική.

Αίσθηση άλγους

Μαζί με την αίσθηση βαρύτητας, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και μια αίσθηση άλγους στο σημείο πιέσεως, όπου έχει τοποθετηθεί η βελόνα. Συνήθως, αυτή η αίσθηση εξαφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

 Είναι φυσιολογική και πολλές φορές ίσως γίνει έντονη, κυρίως στα σημεία πιέσεως που βρίσκονται στα χέρια και στα πόδια, τα οποία παρουσιάζουν περισσότερη ευαισθησία από το υπόλοιπο σώμα. Εάν αισθανθείτε έντονο άλγος όπου επιμένει, ενημερώστε τον θεραπευτή σας για να ρυθμίσει την βελόνα.

Αίσθηση ηλεκτρισμού

Ο βελονισμός σε ορισμένα σημεία πιέσεως μπορεί να εμφανίσει μια αίσθηση ηλεκτρισμού, η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό σοκ. Ένα ξαφνικό τράνταγμα το οποίο εξαφανίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα. Το πιο κοινό σημείο πιέσεως, το οποίο δοκιμάζει αυτήν την αίσθηση βελονισμού είναι το περικάρδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάτω από το σημείο αυτό περνάει άμεσα το μεσαίο νεύρο.

Αίσθηση τσιμπήματος

Σε πολλά σημεία πιέσεως, η αίσθηση βελονισμού μοιάζει με τσίμπημα. Πολλοί ασθενείς το παρομοιάζουν με το τσίμπημα από τις βελόνες ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Η αίσθηση αυτή γίνεται αναγνωρίσιμη αμέσως μετά την εισχώρηση της βελόνας σε σημείο πιέσεως. Τα σημεία αυτά προκαλούν αμυδρό τσούξιμο για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αίσθηση θερμότητας

Άλλη μια κοινή αίσθηση βελονισμού μεταξύ των ασθενών, είναι η αίσθηση της θερμότητας στα σημεία πιέσεως. Η αίσθηση αυτή εμφανίζεται συνήθως ένα ή δύο λεπτά αφότου παρεμβάλλεται η βελόνα στο σημείο αυτό. Είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα όπως αυτό που δημιουργούν τα θερμαινόμενα μαξιλάρια στα μέλη του σώματος μας.

Αυτές είναι οι πέντε πιο κοινές αισθήσεις βελονισμού που μπορείτε να αισθανθείτε κατά την διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό. Είναι τελείως ακίνδυνες, ανώδυνες και διαρκούν ελάχιστα.

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top