Αναιμία

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία εμφανίζεται, όταν στο αίμα υπάρχει μειωμένος αριθμός ερυθρών κυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την μεταφορά οξυγόνου στου ιστούς.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αναιμίας και το καθένα από αυτά παρουσιάζει τα δικά του συμπτώματα. Τα κύρια συμπτώματα της είναι το αίσθημα κόπωσης και η εξάντληση. Ωστόσο, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται επίσης η γενική αδυναμία, το χλωμό δέρμα, ο πονοκέφαλος, η αδυναμία σκέψης και συγκέντρωσης, το μούδιασμα στα άκρα, οι αρρυθμίες, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και οι ζαλάδες.  

Το αίμα είναι ένας εξειδικευμένος τύπος συνδετικού ιστού που αποτελείται από πολλά είδη κυττάρων, τα οποία επιπλέουν μέσα σε ένα υγρό, το πλάσμα. Ένας τύπος κυττάρων είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους άλλους ιστούς του σώματος με την βοήθεια της αιμοσφαιρίνης.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη η οποία δίνει και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο αίμα. Αυτή βοηθά τα ερυθρά κύτταρα να μεταφέρουν το οξυγόνο σε άλλους ιστούς του σώματος, ενώ παράλληλα λαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς και το μεταφέρει στους πνεύμονες για να αποβληθεί.

Συγκεκριμένα, η αναιμία αναπτύσσεται, είτε όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα είναι πολύ χαμηλός, είτε όταν ο αριθμός της αιμοσφαιρίνης εντός των κυττάρων είναι χαμηλός.

Ένας από τους τύπους αναιμίας και ο πιο συνηθισμένος είναι η ανεπάρκεια σιδήρου, όπου δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος για τον μυελό των οστών ώστε να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη. Υπάρχει επίσης και η ανεπάρκεια βιταμινών, λόγω έλλειψης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό. Παρόλα αυτά, αυτή η κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και από διάφορα φάρμακα.

Επιπλέον, η κακή διατροφή, η εμμηνόρροια, η εγκυμοσύνη, οι εντερικές διαταραχές καθώς και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες, οι οποίοι είναι σε θέση να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης της αναιμίας.

Η θεραπεία της δυτικής ιατρικής κατά της αναιμίας, καθορίζεται κυρίως από τον τύπο της και από τις αιτίες εμφάνισης της. Περιλαμβάνει την αλλαγή διατροφής, την λήψη συμπληρωμάτων και την αλλαγή φαρμάκων.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η αναιμία ονομάζεται ανεπάρκεια του αίματος.  Σύμφωνα με αυτήν, είναι αρκετές οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια, όπως για παράδειγμα η υπερβολική απώλεια αίματος και η αδυναμία του οργανισμού να το αντικαταστήσει ξανά, η έλλειψη των δομικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για την δημιουργία αίματος, δεδομένου ότι η σπλήνα και το στομάχι δεν λειτουργούν σωστά.

Και τέλος, η στασιμότητα του αίματος, εξαιτίας της οποίας ο οργανισμός δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο αίμα, επειδή είναι ανίκανος να απαλλαγεί από το παλιό αίμα, το οποίο είναι παγιδευμένο και υποτονικό.

Τα σύνδρομα της ανεπάρκειας του αίματος μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα όργανα, αναπτύσσοντας διαφορετικά συμπτώματα για κάθε όργανο.  Συγκεκριμένα, η ανεπάρκεια αίματος του ήπατος εμφανίζει κυρίως μούδιασμα στα άκρα, τικ, ζαλάδες, θολή όραση και ξηρά αδύναμα νύχια.

Η ανεπάρκεια αίματος της καρδιάς μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα ανησυχίας, ενοχλητικά όνειρα, αϋπνία, αίσθημα ταχυκαρδιών και χλωμά χείλη. Όμως, ο συνδυασμός ανεπάρκειας αίματος της σπλήνας και της καρδιάς είναι πιθανόν να παρουσιάσει δυσκολίες στον ύπνο, φτωχή μνήμη, αίσθημα κόπωσης και ταχυκαρδιών, κακή όρεξη και άγχος.

Η αποτελεσματικότερη επιλογή θεραπείας κατά της αναιμίας είναι ο βελονισμός, γιατί  με την βοήθεια του, ο οργανισμός μας αναζωογονείται καθώς γεμίζει από ενέργεια και ενισχύει το σώμα, ώστε να μπορεί να θρέψει το αίμα με την διέγερση σημείων για τον σπλήνα και το στομάχι, καθώς και για κάθε άλλο όργανο που υπολειτουργεί.

Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλλει στην επαναφορά των επιπέδων ενέργειας, στην βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, καθώς και στην ανακούφιση από το άγχος. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το σώμα και οργανισμός είναι σε θέση να παράγει την ποσότητα αίματος που είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του.

Όμως, για την δραστική αντιμετώπιση της αναιμίας χρειάζεται παράλληλα αλλαγή στον τρόπο ζωής. Σημαντικοί παράγοντες αυτής της επιτυχίας είναι η σωστή διατροφή και η μείωση του στρες. 

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή