στρες

Αντιμετώπιση του στρες με ομοιοπαθητική

Αντιμετώπιση του στρες με ομοιοπαθητική

Το στρες απασχολεί στις μέρες μας την πλειοψηφία των ανθρώπων, λόγω των γρήγορων ρυθμών και των απαιτήσεων της εποχής. Τι ορίζουμε όμως ως στρες; Είναι η προσπάθεια του σώματός μας να αντιδράσει όταν υπόκειται σε διάφορες πιέσεις από το περιβάλλον. Είναι με άλλα λόγια η παθολογία εκείνη που μπορεί να οριστεί και σαν σύνδρομο προσαρμογής.

 

Το σημείο που επικεντρώνεται η επήρεια του στρες είναι ο εγκέφαλος. Η συνέπεια είναι η αύξηση της κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόλη είναι η ουσία εκείνη που θα επηρεάσει με την σειρά της τον εγκεφαλικό φλοιό και τον ιππόκαμπο. Τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας; Στον εγκεφαλικό φλοιό γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας και η διαχείριση του στρες. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος να δράσει κατά της υπερφόρτισης του στρες, ώστε να αποτρέψει τα αγχωτικά ερεθίσματα.

Αν τώρα τα επινεφρίδια, κατόπιν εντολής του εγκεφάλου, παράγουν μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης, ο ιππόκαμπος ¨βραχυκυκλώνει¨ και δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του. Αποτέλεσμα είναι το στρες να υπερχειλίσει και να κατακλύσει τον εγκέφαλό μας.

 

Το τελικό στάδιο όλων αυτών των διεργασιών, είναι η εμφάνιση νευρικών αντιδράσεων και συναισθηματικής υπερφόρτωσης, μιας και η επιρροή τους έχει φτάσει στην αμυγδαλή, την προμετωπικό και τον πρόσθιο φλοιό του εγκεφάλου και τον ιππόκαμπο.

 

Συμπτώματα 

Τα συμπτώματα του στρες ποικίλουν και μπορεί να είναι διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά γενική ομολογία όμως χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά. Ας τα δούμε ένα-ένα.

  1. Σωματικά συμπτώματα: είναι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα του στρες. Τα χαρακτηριστικά τους είναι η κόπωση, η αϋπνία, ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα, η έλλειψη όρεξης, η ένταση στους μύες και η δύσπνοια.
  2. Διανοητικά συμπτώματα: τέτοια είναι η δυσκολία στην λήψη αποφάσεων, η δυσκολία στην ανάκληση μνήμης, η έλλειψη προσοχής και η έλλειψη συγκέντρωσης.
  3. Συναισθηματικά συμπτώματα: είναι και τα πιο εμφανή σε άτομα που υποφέρουν από στρες. Χαρακτηρίζονται από ευερεθιστότητα, ανησυχία, χαμηλή libido, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συνήθως είναι λιγομίλητοι.
  4. Συμπεριφορικά συμπτώματα: τα άτομα με στρες παρουσιάζουν έλλειψη οργάνωσης, αφηρημάδα, απαισιοδοξία και τάση να απομονώνονται από τους άλλους. Αυτό τους οδηγεί σε κοινωνικά προβλήματα αλλά και σε υπερβολές στην κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, ουσιών και τσιγάρου.

 

Αντιμετωπίζοντας το χρόνιο στρες

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει το χρόνιο στρες και είναι αποτελεσματική στην θεραπεία της. Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσουμε από πού προέρχεται το στρες, να βρούμε την πηγή του, την αιτία που μας αγχώνει. Κατόπιν επικεντρωνόμαστε στα συμπτώματα και ανάλογα με αυτά επιλέγουμε τα σκευάσματα που θα μας ανακουφίσουν. Άλλα αν έχουμε γαστρεντερικές διαταραχές, άλλα αν έχουμε νευρικότητα, άλλα αν παρουσιάζουμε υπερκινητικότητα ή κούραση κ.ο.κ.

 

Αντιμετωπίζοντας το παροδικό στρες

Το στρες δεν είναι μόνο συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας ή το περιβάλλον μας. Ένα ασυνήθιστο γεγονός, μια ξαφνική κατάσταση μπορεί να είναι αρκετά για να πυροδοτήσουν ένα συναισθηματικό σοκ. Μπορεί να είναι ένα διαζύγιο, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι εξετάσεις του σχολείου κ.λπ.

 

Η ομοιοπαθητική έχει σκευάσματα για παρόμοιες περιπτώσεις, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά. Κάθε θεραπεία επιλέγεται βάση της πηγής του προβλήματος και προσαρμόζεται στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. Αυτή είναι και η επιτυχία της θεραπείας.Είναι μια κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως ψυχικές διαταραχές. Καλό είναι να λαμβάνουμε τα μέτρα μας για να μην δημιουργήσουμε μελλοντικά δυσεπίλυτες καταστάσεις.

Ο ειδικός θεραπευτής μας θα σας δώσει συμβουλές και μαζί θα αντιμετωπίσετε το όποιο πρόβλημα σας απασχολεί και θα βρείτε την λύση. Καλέστε μας στα τηλέφωνα επικοινωνίας: +302169001940 +306947010565 για να κλείσετε ένα ραντεβού άμεσα.

 

 

Scroll to Top