Προσπαθείτε πραγματικά σκληρά να χάσετε βάρος, τρώγοντας τις σωστές τροφές και κάνοντας γυμναστική συστηματικά, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.
Ό,τι και να κάνετε, όποια δίαιτα κι αν ακολουθήσετε, όσο κι αν γυμναστείτε, όσο κι αν πεινάσετε δεν μπορείτε να χάσετε τα κιλά που σας βαραίνουν. Είναι αναμενόμενο να ρωτάτε το γιατί. Εσείς καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά δεν βλέπετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η αντίσταση στην απώλεια βάρους σας απογοητεύει.
Η επιτυχία για την απώλεια βάρους δεν στηρίζεται 100% στο τι τρώμε. Ας δούμε λοιπόν, 7 λόγους εξαιτίας των οποίων μπορεί να παρουσιάζετε αντίσταση στην απώλεια βάρους.
Υποσιτίζεστε και ο οργανισμός σας τίθεται σε κατάσταση επιβίωσης.
Κι όμως, συμβαίνει. Όταν καταναλώνουμε πολύ λιγότερες θερμίδες, το σώμα μας θεωρεί ότι πρέπει να προστατευτεί από την ασιτία και δεν καίει θερμίδες.
Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, είναι στρεσογόνα για τον οργανισμό. Και ως γνωστόν όταν στρεσαριζόμαστε ανεβαίνουν τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες καθοδηγούν τον οργανισμό μας να επιβραδύνει τους ρυθμούς καύσης των θερμίδων. Συμπέρασμα, το άγχος επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας.
Η λύση λοιπόν, είναι να τρώμε όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν χορτάσουμε. Να μην παραλείπουμε γεύματα για χάρη της δίαιτας, αλλά να ακούμε τον οργανισμό μας όταν μας δείχνει ότι πεινάει.
Υπερβάλετε με την γυμναστική και στρεσάρετε το σώμα σας.
Όπως είπαμε και παραπάνω, το σώμα όταν στρεσάρεται δεν χάνει βάρος. Όπως και με τον υποσιτισμό, το ίδιο συμβαίνει και με την υπερβολική άσκηση, η οποία αυξάνει τις ορμόνες του άγχους.
Η άσκηση για τον καθένα μας πρέπει να είναι εξατομικευμένη. Πρέπει να βασίζεται στο σώμα και τις ικανότητες του καθενός. Ό,τι λειτουργεί για έναν δεν λειτουργεί για όλους.
Προσπαθείστε να αφουγκραστείτε το σώμα σας. Γυμναστείτε μέχρι του σημείου που θα σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια, συγκεντρωμένοι, με καθαρό μυαλό. Αν δείτε ότι το σώμα σας δεν αντέχει, αλλάξτε τον ρυθμό ή τον τύπο της γυμναστικής που ακολουθείτε.
Αν αισθάνεστε συνεχώς υπερκόπωση διαλέξτε τονωτικές ασκήσεις και όχι έντονη γυμναστική. Περπατήστε, κάντε γιόγκα, τάι τσι ή κολύμπι. Εσείς θα βρείτε το σωστό ρυθμό για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας αντί να στρεσάρετε τον οργανισμό σας και να μην χάνει βάρος.
Σας λείπουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας, για να λειτουργήσει σωστά. Αποκλείοντάς το τελείως μπορεί να έχουμε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, είναι αυτά που έχουμε ανάγκη για να είμαστε υγιείς και λειτουργικοί. Πηγές τους είναι ο σολωμός, η ρέγγα και το σκουμπρί και από τα λαχανικά τα σκούρα φυλλώδη, το λινάρι , η κάνναβη, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο.
Όταν αυτά λείψουν, ο οργανισμός θα αποθηκεύσει βάρος και θα αντισταθεί στην απώλεια. Αποφεύγοντας αυτά τα λιπαρά, μπλοκάρουμε πολλές ορμόνες στο σώμα μας και δυσκολεύουμε τον μεταβολισμό μας. Άρα, και τα πολλά αλλά και τα λίγα λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην απώλεια βάρους.
Η δίαιτά σας δεν σας χαροποιεί.
Πρέπει να βρείτε τρόπο να παίρνετε ευχαρίστηση από τα γεύματά σας. Αν είσαστε αρνητικά προκατειλημμένοι με το φαγητό, το σώμα σας στρεσάρεται και δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να ευχαριστηθεί το φαγητό για να αισθανθεί την πληρότητα. Αλλιώς θα έχετε λιγούρες και θα είστε μονίμως πεινασμένοι.
Απολαύστε το φαγητό σας για να αποφύγετε τις υπερβολές και να καταφέρετε να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε.
Μην μετατρέπετε την διαδικασία του γεύματος σε μάχη με το φαγητό. Χαλαρώστε και περάστε στο σώμα σας το μήνυμα του σεβασμού και της αγάπης για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας. Θα σας είναι ευκολότερο να χάσετε βάρος αν ευχαριστηθείτε το γεύμα σας και την σχέση σας με το φαγητό.
Δεν έχετε ισορροπία στο εντερικό σύστημα.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα προβιοτικά και την υγεία του εντέρου. Αυτό παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες όπως τις αυτοάνοσες. Αλλά δεν επιδρά μόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα, παίζει μεγάλο ρόλο και στο βάρος μας.
Το έντερό μας θεωρείτε το ¨δεύτερο μυαλό μας. Ονομάζεται και Εντερικό Νευρικό Σύστημα και ¨φιλοξενείται¨ στον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό και παχύ έντερο. Είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο νευρώνων που ελέγχει διαδικασίες του σώματος αλλά και του εγκεφάλου.
Για να έχουμε ένα υγιές εντερικό σύστημα πρέπει τα καλά βακτήρια να υπερτερούν των κακών. Για να συμβαίνει αυτό, πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με παράγοντες ζύμωσης, όπως γιαούρτι, κεφίρ ή προβιοτικά.
Αν έχουμε ένα μη υγιές εντερικό σύστημα, μπορεί να αισθανόμαστε χωρίς ενέργεια και κακοδιάθετοι. Κατά συνέπεια δεν θα έχουμε διάθεση για άσκηση και θα μας είναι δύσκολο να αποφύγουμε διατροφικούς πειρασμούς.
Τέλος, το υγιές έντερο μας βοηθά να αφομοιώνουμε τα θρεπτικά συστατικά και να χωνεύουμε τις τροφές. Κατά συνέπεια βοηθάει στον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.
Μισείτε τον εαυτό σας για να φτιάξετε το σώμα που θέλετε.
Με το να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας δεν βοηθάτε την απώλεια βάρους, αλλά καθυστερείτε την διαδικασία.
Κριτικάροντας και προσβάλλοντας τον εαυτό σας προκαλείτε στρες στον οργανισμό σας και αυτό, όπως προείπαμε δεν βοηθάει να χάσουμε βάρος. Προσπαθήστε αντίθετα να κρατήσετε πιο θετική στάση και κάντε έναν εσωτερικό διάλογο.
Μπορεί να μην αγαπάτε το σώμα σας με τα περιττά του κιλά, αλλά προσπαθήστε να είστε ευγνώμονες γιατί με αυτό πορεύεστε μέχρι τώρα.
Το σώμα σας απλά δεν χρειάζεται να χάσει βάρος.
Συμβαίνει να νομίζουμε κάποιες φορές ότι έχουμε περιττά κιλά να χάσουμε, σύμφωνα με τα πρότυπα που κατά καιρούς προβάλλονται, αλλά αν η ζυγαριά δεν ¨πέφτει¨ ίσως σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αδυνατίσουμε αλλά έχουμε το σωστό βάρος.
Δεχτείτε το σώμα σας όπως είναι, επικεντρωθείτε στα θετικά του στοιχεία και ξεχάστε τις δίαιτες. Θα αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας και τους γύρω σας.