Η άποψη των ανδρών για το σώμα τους

Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι διαφημίσεις. Το τελευταίο διάστημα οι επαγγελματίες υγείας και τα μέσα καταγγέλλουν τα παλιά αρνητικά πρότυπα και προάγουν διαφημίσεις που δείχνουν πραγματικές γυναίκες χωρίς ρετούς. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι να αγαπάμε το σώμα μας. 

Έτσι θα πρέπει να είναι για όλες τις γυναίκες, αλλά τι γίνεται με τους άνδρες; Τα πρότυπα ομορφιάς συχνά δημιουργούν θέματα και στους άνδρες σχετικά με την εικόνα τους.

Τι σημαίνει η εικόνα του σώματος;

Στην διατροφική ψυχολογία, εικόνα του σώματος ορίζεται το ¨πώς φανταζόμαστε το σώμα μας¨. Υπάρχουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σώματος όπως το βάρος, το ύψος, η κατατομή κ.α. Και υπάρχει και η εσωτερική πλευρά,  η προσωπική άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και την εμφάνισή μας. Έτσι λέμε: ¨είμαι κοντός¨, ¨΄έχω ωραίους κοιλιακούς¨, ¨τα μαλλιά μου είναι σγουρά¨, ¨το δέρμα μου είναι χλωμό¨ κ.α.

Η προσωπική μας γνώμη μπορεί να είναι θετική, αρνητική, ουδέτερη ή και όλα τα παραπάνω. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η γνώμη μας για τον εαυτό μας και το σώμα μας είναι ακραία αρνητική. Αυτό μπορεί να επιφέρει ψυχικά και σωματικά προβλήματα και να μας οδηγήσει σε διαταραχές της όρεξης.

Τι το διαφορετικό συμβαίνει με τους άνδρες

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν συχνά αρνητική γνώμη για την εικόνα τους. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στους άνδρες, μόνο που εκείνοι εστιάζουν σε άλλα χαρακτηριστικά όπως η δύναμη και η μυϊκή μάζα και όχι η ομορφιά, το βάρος ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Από έρευνες προκύπτει ότι το 80% των ανδρών σχολιάζουν αρνητικά, είτε δικά τους είτε άλλων ανδρών,  τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης. Επικεντρώνουν δε συνήθως στην απώλεια μαλλιών, την κοιλίτσα ή την γυναικομαστία.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχει αυξηθεί κατά 300%  η αρνητική εικόνα των ανδρών για την εμφάνισή τους, σύμφωνα με έρευνα. Δυστυχώς και στους άνδρες όπως και στις γυναίκες, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να προωθούν μια όχι τόσο ρεαλιστική εικόνα και οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα την ανδρική ψυχολογία.

Οι άνδρες πρέπει να ψηλοί και όμορφοι με πυκνά μαλλιά, γραμμωμένους κοιλιακούς και ένα σμιλευμένο σώμα. Και ενώ οι γυναίκες φοβούνται την πρόσληψη βάρους και το λίπος, οι άνδρες πολλές φορές θεωρούν ότι είναι λιπόσαρκοι και υστερούν σε μύες.

Σε δείγμα νεαρών ανδρών, το 43% ενώ είχαν κανονικό βάρος, δήλωναν ότι θεωρούσαν τον εαυτό τους αδύνατο και επιθυμούσαν να αποκτήσουν περισσότερη μυϊκή μάζα μέσω της άσκησης. Και ενώ είναι θεμιτό να επιθυμούμε ένα σώμα πιο υγιές, είναι εξίσου σημαντικό να ξεχωρίζουμε πότε η αρνητική εικόνα του εαυτού μας θα μας προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική μας υγεία και στην καθημερινότητά μας.

Τα σημάδια του προβλήματος

Για τους άνδρες είναι δύσκολο να πει κανείς πότε έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Συχνά περνούν ώρες στο γυμναστήριο ή ξεκινάνε τρέξιμο και άλλων ειδών σπορ και αυτό θεωρείται αποδεκτό. Στην διατροφή τους δοκιμάζουν πρωτεϊνικά σκευάσματα ή απέχουν από το φαγητό για 16-24 ώρες κάποιες φορές την εβδομάδα.

Αυτή η προσήλωση στην αυστηρή διατροφή, την μέτρηση θερμίδων και την υπερβολική άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε εμμονή. Ένα μυώδες σώμα είναι δύσκολο να το αποκτήσεις και δυσκολότερο να το συντηρήσεις.

Οι νεαροί άνδρες λαμβάνοντας υπόψιν τους αθλητές και του ηθοποιούς που υποδύονται σούπερ ήρωες, θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με την εμφάνισή τους. Εδώ  είναι που οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα πρότυπα χρειάζονται ώρες άσκησης και στην τελική πολύ ρετουσάρισμα στις φωτογραφίες. Δεν είναι λίγες οι φορές που διάσημοι κριτικάρονται για την εμφάνισή τους στα ΜΜΕ.

Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να περνάς τον χρόνο σου στο γυμναστήριο από το να καλλιεργείς τις σχέσεις με τους γύρω σου. Όμως η σωστή ισορροπία  είναι το ζητούμενο, ώστε να ζήσουμε την ζωή μας στο μάξιμουμ, να βρούμε τον σκοπό της ύπαρξής μας. Τότε μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, την δουλειά μας, το σώμα μας και του άλλους γύρω μας.

Αν έχετε αρνητική εικόνα για το σώμα σας και εξαντλείστε στην δίαιτα ή την γυμναστική, κάντε ένα διάλλειμα και ξανασκεφτείτε το.

Πώς να φέρετε την αλλαγή

Ίσως η αρνητική εικόνα του σώματος των ανδρών να είναι μια κραυγή για αποδοχή και συμπάθεια του ίδιου μας του εαυτού. Κι αυτό γιατί υπερισχύει η πεποίθηση ότι οι άνδρες πρέπει να είναι σκληροί. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με την σωματική τους δύναμη.

Για τους άνδρες λοιπόν που επικεντρώνουν στην άσκηση και την εμφάνισή τους, μια διαφορετική άποψη θα ήταν να δοκιμάσουν την γιόγκα ή το περπάτημα στην φύση και να μην θυσιάζουν τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους για το γυμναστήριο. Φυσικά να βρούμε χρόνο για άσκηση, αλλά να μην τον στερήσουμε από την δουλειά, το σχολείο ή τις σχέσεις μας.

Ας δοκιμάσουμε να καταναλώνουμε πραγματικές τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και να αποφύγουμε τα πρωτεϊνικά συμπληρώματα. Οι γονείς αγοριών νεαρής ηλικίας οφείλουν να δουν τα σημάδια και να τα συζητήσουν με τα παιδιά τους. Να τους προτείνουν υγιεινούς τρόπους διατροφής και να τους μάθουν να δέχονται και να σέβονται το σώμα τους.

Η ¨εικόνα¨ μας είναι αυτό που εμείς βλέπουμε στον εαυτό μας και μπορούμε να το αλλάξουμε με θετικές σκέψεις και αγάπη.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top