Στις μέρες μας κατακλυζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τις δίαιτες. Ο καθένας μας έχει πρόσβαση σε προγράμματα διατροφής που ποικίλουν και προκαλούν σύγχυση τελικά με την διαφορετικότητά τους. Πώς κανείς να διαλέξει ποια δίαιτα είναι η κατάλληλη για αυτόν;
Ακολουθούμε δίαιτες που προτείνουν ειδικοί και δεν είναι κατάλληλες για όλους μας. Μετράμε θερμίδες, αποφεύγουμε ομάδες τροφίμων και ελπίζουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η διαισθητική διατροφή έγκειται στην ικανότητά μας να διαισθανόμαστε κάτι αμέσως, χωρίς να το εκλογικεύουμε και να το αναλύουμε. Προέρχεται από το ένστικτό μας και την εσωτερική μας αλήθεια. Δεν χρειάζεται γνώση, αν και μετράει την πληροφορία, για να επιλέξει το σωστό. Είναι η εσωτερική φωνή που αντιτίθεται στην λογική και το μυαλό. Μας μιλάει στα όνειρα, με σύμβολα και την διαίσθησή μας.
Η διαισθητική διατροφή ως οδηγός για να επιλέξουμε σωστά τις τροφές
Η διαισθητική διατροφή δεν θα μας συμβουλεύσει να τρώμε ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε. Ούτε να αλλάζουμε την μια δίαιτα μετά την άλλη. Μας λέει ότι ¨αυτή η τροφή μπορεί να είναι νόστιμη, αλλά θα το μετανιώσω αργότερα γιατί θα μου φέρει δυσπεψία¨. Και αυτό θα μας το δείξει με κάποια καούρα στο στήθος ή κάποια κίνηση του εντέρου. Η διαίσθησή μας μάς μιλάει συνεχώς, αρκεί να σταθούμε λίγο και να την αφουγκραστούμε.
Η διαισθητική διατροφή συμβουλεύει να ακούμε τα σημάδια του οργανισμού μας, ο οποίος μας ειδοποιεί για το πότε πεινάει και το πότε έχει χορτάσει. Το ίδιο μας το σώμα θα μας πει πότε να φάμε κάτι γλυκό ή αλμυρό και το τι είναι καλό να φάμε την συγκεκριμένη ώρα. Είναι η σοφία που βρίσκεται μέσα μας και όχι σε εξωτερικές πηγές. Η διαισθητική διατροφή ωστόσο, δεν ενδείκνυται σε άτομα με διατροφικές διαταραχές γιατί δεν θα λειτουργήσει σωστά.
Πώς να χρησιμοποιήσετε την διαισθητική διατροφή
Παρατήρηση. Παρατηρήστε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας όταν πεινάτε. Σφίγγεται το στομάχι σας ή γουργουρίζει; Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε; Δεν έχετε ενέργεια; Θέλετε ένα κανονικό γεύμα ή ένα σνακ; Μήπως απλά βαριέστε ή νοιώθετε μόνοι; Ξεκαθαρίστε τι από όλα ισχύει και αν όντως πεινάτε, φάτε.
Συντονιστείτε. Ρωτήστε την διαίσθησή σας τι είναι αυτό που λαχταρά. Είναι κάτι θρεπτικό ή βλαβερό για τον οργανισμό σας; Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε ξεκάθαρα, σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν αν το τρώγατε και φανταστείτε τις αντιδράσεις του σώματός σας. Θα σας έκανε χαρούμενους, θα σας άγχωνε, θα σας πείραζε στο στομάχι;
Τιμήστε το σώμα σας. Επιλέξτε τροφές που είναι θρεπτικές για τον οργανισμό σας. Ίσως στην αρχή να το βρίσκετε δύσκολο, αλλά θα μάθετε να ακούτε τα σημάδια και να εμπιστεύεστε την διαίσθησή σας. Θα καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα σας και να ξεχωρίζετε πότε πεινάτε.
Σταματήστε. Όταν έχετε φάει αρκετά, σταματήστε. Για να το καταφέρετε αυτό πρέπει να τρώτε αργά. Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να πεινάσει, αλλά και ούτε να υπερβάλετε στο φαγητό. Σταματήστε να τρώτε ενώ έχετε λίγο ακόμη χώρο στο στομάχι σας.
Κινηθείτε. Για να έχετε καλύτερη πέψη πρέπει να ενεργοποιήσετε τους μύες σας. Η κίνηση βοηθάει το λεμφικό σύστημα και τονώνει τους μύες. Κινηθείτε με τρόπο που να σας ευχαριστεί, μην καταπονείτε το σώμα σας. Αρκεί και ένα δεκάλεπτο περπάτημα. Η κίνηση βοηθάει την σύνδεση εγκεφάλου-στομάχου.
Χαρείτε. Το φαγητό είναι ευχαρίστηση. Είναι αποδεδειγμένο ότι όταν χαιρόμαστε το φαγητό μας, και το σώμα μας αισθάνεται καλά και η διάθεσή μας ανεβαίνει. Υπάρχει λοιπόν μια αμφίδρομη επικοινωνία που μας λέει πότε είμαστε στο σωστό δρόμο και πότε όχι. Έτσι μαθαίνουμε να επιλέγουμε την θρέψη και την ευχαρίστηση του οργανισμού μας.