Τι είναι η ορθορεξία

Ο όρος ¨ορθορεξία¨ σημαίνει εμμονή στην σωστή διατροφή. Φυσικά κάποιος μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλει κανείς να τρώει σωστά. Ο ορθορεξικός δεν είναι ο τύπος που μετράει τις θερμίδες που προσλαμβάνει, ούτε έχει εμμονή με το βάρος. 

Έχει όμως εμμονή με την τελειότητα στην διατροφή του και ακολουθεί ένα διατροφικό πρόγραμμα αυστηρό, που μπορεί να περιλαμβάνει για παράδειγμα μόνο οργανικές ή ακατέργαστες τροφές. Εστιάζει στην ποιότητα του φαγητού, πράγμα που στην υπερβολή του μπορεί να τον οδηγήσει σε διαταραχές στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογία.

Πώς περιγράφεται η ορθορεξία

Η ορθορεξία δεν είναι διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια, είναι όμως αρκετά ψυχοφθόρα για όσους την ακολουθούν. Αισθάνονται καλά όταν τηρούν το αυστηρό διατροφικό τους πρόγραμμα, αλλά εάν χρειαστεί να παρεκκλίνουν αγχώνονται. Είναι σαν μια αυστηρή θρησκεία που σου επιβάλλει να μαστιγώνεσαι αν δεν τηρείς με ευλάβεια τους αυστηρούς της κανόνες.

Τα ορθορεξικά άτομα πολλές φορές προτιμούν να απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο, από τον φόβο μην χαλάσουν το πρόγραμμα της διατροφής τους. Αυτό βέβαια προκαλεί συγκρούσεις με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και μοναξιά.

Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να τσιμπολογάμε επειδή στερηθήκαμε για μεγάλο διάστημα κάποιες τροφές. Οι άνθρωποι με ορθορεξία αισθάνονται τρομερές τύψεις και ενοχές αν κάνουν κάτι τέτοιο. Το θεωρούν αδυναμία και προσπαθούν να επανορθώσουν με μεγαλύτερες στερήσεις ή γυμναστική. Οδηγούνται στο να νοιώθουν πόνο στο στομάχι τους όταν φάνε κάτι που θεωρούν απαγορευμένο για αυτούς και αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω του άγχους που βιώνουν.

Όταν λοιπόν τρέφουμε τον οργανισμό μας με τροφές που εμείς διαλέγουμε χωρίς να βλέπουμε τα σημάδια που μας στέλνει, τότε καταλήγουμε να τον στερούμε από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Πώς ξεκινάει

Πολλοί άνθρωποι γίνονται ορθορεξικοί μετά από μια αυστηρή δίαιτα ή μετά από την προσπάθεια αντιμετώπισης κάποιας ασθένειας όπως παράσιτα, αυτοάνοσα, καντινίαση. Έτσι κάτι που αρχικά τους ανακούφιζε, καταλήγει σε διαταραχή.

Η ορθορεξία είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί κάποιος να μπει εξαιτίας της αναζήτησης της τελειότητας στην διατροφή επειδή είναι αθλητής στο τρίαθλο ή στον στίβο ή κάνει  body building. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Αρχικά αυτό κάνει το άτομο να νομίζει ότι ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων με ίδιους κανόνες διατροφής, αλλά τελικά αντιμετωπίζει μοναξιά, άγχος και αποτυχία.

Υποκείμενα στοιχεία

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν ορθορεξία έχουν κοινά στοιχεία με εκείνους που έχουν ανορεξία. Έχουν συνήθως άγχος, επιμονή και τελειομανία, καθώς και σημάδια ιδεοψυχαναγκασμού. Ενώ οι συνήθειές τους δείχνουν να σχετίζονται με την υγεία, κατά βάθος είναι δείγματα έμμονης σκέψης και αποφυγής ευαισθησίας.

Οι ορθορεξικοί μπορεί να μετουσιώνουν μια ψυχολογική ανασφάλεια σε εμμονή με το φαγητό, γιατί αυτό είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούν. Άλλοι προσπαθούν να βρουν μια σχέση σώματος-πνεύματος, όπως εκείνοι που νηστεύουν. Μπορεί όμως και να δείχνει μια προσπάθεια να δραπετεύσουν από τα συναισθήματά που τους προκαλούν πόνο. Κάποιοι, τέλος, φοβούνται τις ασθένειες, επειδή μπορεί να βιώσαν κάτι στο παρελθόν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας.

Αποκατάσταση

Είναι θεμιτό και σωστό να προσέχουμε την διατροφή και την υγεία μας. Ακόμη καλύτερα όταν φροντίζουμε συνολικά σώμα, πνεύμα και ψυχή. Ας μην αποφύγουμε λοιπόν να πάμε σε ένα πάρτυ με το παιδί μας, επειδή εκεί θα υπάρχει τούρτα και πίτσα. Οι αξίες πρέπει να είναι εκείνες που θα μας υποδείξουν τις επιλογές που θα κάνουμε, ώστε να μην έχουμε τύψεις αν παρακάμψουμε κάποιον κανόνα διατροφής.

Πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες στην διατροφή μας, γιατί το παν είναι το μέτρο. Ναι, είναι καλό να τρώμε ένα μήλο την ημέρα. Αν φάμε όμως είκοσι μήλα και τίποτα άλλο, θα βλάψουμε το σάκχαρο του οργανισμού μας, θα τον στερήσουμε από άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να πυροδοτήσουμε κάποια αυτοάνοση κατάσταση. Η αποκατάσταση είναι το ίδιο σημαντική με την προσπάθεια, όπως στην άσκηση. Το παν είναι η ισορροπία.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top