Άρνικα

Arnica-Άρνικα

Η ομοιοπαθητική είναι ένας σύγχρονος ιατρικός κλάδος που χρησιμοποιεί διάφορα ομοιοπαθητικά φάρμακα για να γιατρέψει τους ασθενείς της από διάφορες ασθένειες. Ένα από αυτά είναι και η Άρνικα που είναι ένα φυτικό ομοιοπαθητικό φάρμακο με πολλές χρήσεις. Κυρίως η Άρνικα παρασκευάζεται από ένα είδος μαργαρίτας που ευδοκιμεί στη Κεντρική Ευρώπη και ονομάζεται ‘’Άρνικα η Ορεινή’’.

Αυτό το όμορφο φυτό θεραπεύει κυρίως τραύματα και μώλωπες αλλά και διάφορες εκδορές (κάτι σαν φάρμακο πρώτων βοηθειών). Αυτά τα τραύματα συνήθως συνοδεύονται από οξύ πόνο, εκδορές, εμφάνιση αίματος ή μελανιάς, γρατζουνιές, σκισίματα και οι ασθενείς που τα έχουν, εμφανίζουν ευαισθησία στο σημείο κατά το άγγιγμα. Επίσης, χρησιμοποιείται και σε διασείσεις, ρίξεις. Διάφορες κακώσεις αλλά και σε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο με συνοδεία αιμορραγίας. Ένα τόσο απλό και αγνό φυτό μπορεί να θεραπεύσει πολλές ασθένειες που σχετίζονται με τον ανθρώπινο οργανισμό.

Γενικά χαρακτηριστικά της Arnica:

Στην Ελλάδα ονομάζεται ΄΄Αρνικα’’ που βγαίνει από το ‘’αρνί λόγω της μαλακής γούνας του ζώου, χαρακτηριστικό που έχουν και τα φύλλα του φυτού. Είναι μαλακά και χνουδωτά στην υφή τους.

Τα περισσότερα είδη της βρίσκονται στη Κεντρική Ευρώπη αλλά υπάρχουν και κάποια που ευδοκιμούν στον Αρκτικό κύκλο και στη Κεντρική Σκανδιναβία εδώ και πολλούς αιώνες.

Επίσης, η Αρνικα είναι τροφή για πολλές κάμπιες και κυρίως για πεταλούδες.

Τα άνθη της Αρνικα έχουν πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα ενώ φτάνουν τα 8 εκατοστά σε πλάτος. Επίσης, έχει ένα υπέροχο ελαφρύ άρωμα όταν ανθίζει και όταν το πιάσεις ή το τρίψεις σε κάποιο σημείο. Αμέσως θα απελευθερώσει το άρωμα του που θυμίζει άνοιξη και άνθη.

Από τα πιο αγαπημένα φυτά που όταν ανθίζουν γεμίζουν ομορφιά και μυρωδιές όλα τα καταπράσινα τοπία της χώρας μας.

Η Αρνικα ανθίζει κυρίως σε μέρη με υγρασία και πολύ νερό και φυτρώνει σε πολύ ψηλά υψόμετρα. Αν επισκεφτείς κάποια στιγμή κάποιο ορεινό χωριό σίγουρα θα βρεις κάποια Αρνικα σε κάποιο καταπράσινο λιβάδι.

Ιστορία και ομοιοπαθητική:

Αν η Αρνικα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, σίγουρα θα ήταν ένα μικρό κοριτσάκι με μακριά ξανθά σγουρά μαλλιά. Το φόρεμα της θα ήταν άσπρο και θα είχε διάφορα άνθη πάνω του, όπως και επίσης θα είχε ένα λουλουδένιο στεφάνι στο κεφάλι της. Θα έμενε σε κάποιο βουνό και θα είχε πολλά ζώα τριγύρω της που θα τα φρόντιζε και θα τα αγαπούσε. Κάθε πρωί που ξυπνάει, πάει και γεμίζει το κουβαδάκι της με νερό από τη πηγή δίπλα στο σπίτι της και ξεδιψάει τους αγαπημένους της φίλους. Το μεσημέρι κάνει βόλτες στα γύρω βουνά και το απόγευμα κατεβαίνει στα κοντινά χωριά για να προμηθευτεί τα ψώνια της επόμενης ημέρας. Μία πανέμορφη παρουσία με μία όμορφη και απλή ζωή που όλοι μας θα ζηλεύαμε όπως και αυτό το θαυμαστό φυτό.

Η Αρνικα χρησιμοποιείται ως ομοιοπαθητικό φάρμακο από τον 16ο αιώνα. Τα συστατικά του φυτού έχουν ανοσοδιεργετική και επουλωτική δράση και οι χρήσεις του είναι κυρίως επουλωτικές όπως αναφέραμε και στην αρχή. Ωστόσο, οι γυναίκες εκείνης της εποχής το χρησιμοποιούσαν επίσης για να φτιάξουν κάποιο άρωμα αλλά και ως λάδι σώματος λόγω των ελαίων του.

Οι σύγχρονοι ομοιοπαθητικοί γιατροί τη χρησιμοποιούν κυρίως σε τραυματισμούς, λοιμώξεις, μώλωπες, σκισίματα αλλά και για επούλωση μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Βεβαίως, δεν συνιστάται η προσωπική χρήση του φαρμάκου χωρίς τη συμβουλή κάποιου ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού. Η κατάλληλη ομοιοπαθητικός θα σε βοηθήσει με το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το σημαντικό φάρμακο. Θα σου δώσει λύσεις άμεσα και υπεύθυνα και θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα για τη θεραπεία της ασθένειας που αντιμετωπίζεις.

Scroll to Top