χαμομήλι

Chamomilla – Χαμομήλι

Τα περισσότερα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυτικά που σημαίνει ότι είναι πολύ αγνά και προορίζονται μέχρι και για παιδιά. Ένα από αυτά είναι και το γνωστό σε όλους μας ‘’χαμομήλι’’ ή αλλιώς ‘’Chamomilla’’ όπως συνηθίζουν να το λένε στα αγγλικά. Είναι ένας θησαυρός για τους Έλληνες κατοίκους μιας και μπορείς να το βρεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα όπου υπάρχει πολύ πράσινο και ήλιος.

Στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε κυρίως ως ρόφημα κάτι σαν το γνωστό τσάι. Οι περισσότεροι το πίνουν ως ένα χαλαρωτικό ρόφημα πριν τον ύπνο αλλά έχει και άλλες πολλές χρήσεις.

Κυρίως δίνεται σε μωρά και μικρά παιδιά που είναι στο στάδιο οδοντοφυΐας (εισαγωγή νέων δοντιών). Σε παιδιά υπερκινητικά με γκρίνια αλλά και με προβλήματα στη περιοχή των δοντιών. Το χαμομήλι τα ανακουφίζει και τα ηρεμεί.

Επίσης, δίνεται και σε ενήλικες με ευερεθιστικότητα , που δεν έχουν αντοχή στον πόνο, έχουν νευρικότητα σε συνδυασμό με υπερκινητικότητα αλλά και σε πολλά άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Γενικά το άτομο που πάσχει από αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως σκυθρωπό, στεναχωρημένο και δεν έχει όρεξη για το οτιδήποτε αν δεν περάσει ο πόνος που βιώνουν.

Γενικά χαρακτηριστικά του φυτού:

Το χαμομήλι είναι από τα πιο γνωστά ομοιοπαθητικά φάρμακα και το χρησιμοποιούν επίσης και για την επίλυση γαστρεντερικών προβλημάτων αλλά και σε κάποια δερματικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Το συγκεκριμένο φυτό ανθίζει στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Το ύψος του φτάνει τα 60 εκατοστά και τα άνθη του εκκρίνουν ένα φυσικό έλαιο που από εκεί πηγάζει όλο το άρωμα του φυτού.

Η ελληνική σημασία ‘’χαμομήλι’’, σημαίνει ‘’μήλο στο χώμα’’ μιας και η μυρωδιά που αποπνέει μοιάζει πολύ με του μήλου.

Ανήκει στην οικογένεια των φυτών με την ονομασία ‘’Σύνθετα ή Αστεροειδή’’. Η συγκομιδή του γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάιο έως Σεπτέμβριο).

Στην Ελλάδα μπορείς να το βρεις σχεδόν παντού αλλά οι περιοχές που το βρίσκεις κυρίως είναι η Ήπειρος και οι πεδινές περιοχές της Άρτας, της Θεσπρωτίας αλλά και της Πρέβεζας.

Αυτό το φυτό είναι τόσο αγνό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κατασταλτικό και καθαριστικό για ασθένειες των ματιών αλλά και κάποιων δερματικών περιπτώσεων. Με τη βοήθεια κομπρέσων μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά αλλά πάντα με τη συμβουλή κάποιου ομοιοπαθητικού γιατρού.

Ιστορία και ομοιοπαθητική:

Ας πούμε ότι το χαμομήλι ήταν κάποτε ένα υπαρκτό πρόσωπο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας. Τι θα σου ερχόταν στο μυαλό; Πώς θα το φανταζόσουν;

Εγώ προσωπικά φαντάζομαι ένα αγοράκι με κοντά αέρινα καστανά μαλλιά να τρέχει στο ξέφωτο. Φαντάσου ένα μικρό αγοράκι που τρέχει στην αγκαλιά σου κάθε φορά που κλαις ή στεναχωριέσαι. Αυτή η αγκαλιά του μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα και να πάρει όλη σου τη στεναχώρια από τη καρδιά σου. Κυρίως νιώθω ότι θα μένει σε ένα μικρό χωριουδάκι της επαρχίας με πολλούς κεφάτους ανθρώπους και όμορφα τοπία. Έτσι φαντάζομαι αυτό το όμορφο και αγνό φυτό με τις απεριόριστες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μία αγνή και όμορφη παρουσία.

Οι ειδικοί ομοιοπαθητικοί γιατροί της σύγχρονης εποχής το συνιστούν σε πολλές παθήσεις και ασθένειες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με παιδιά. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε παραπάνω, είναι κατάλληλο και ενήλικες σε πολλές περιπτώσεις.

Δεν συνιστάται η προσωπική χρήση. Η κατάλληλη ομοιοπαθητικός θα εξετάσει το ιστορικό σου και θα σε κατατοπίσει όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος σου. Επίσης, θα σου δώσει περαιτέρω πληροφορίες για αυτό το υπέροχο φυτικό ομοιοπαθητικό φάρμακο και θα απαντήσει σε όλες σου τις απορίες υπεύθυνα, εχέμυθα και κυρίως αποτελεσματικά.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top