Θεραπεία με βελονισμό για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί την αιτία για την πιο συχνή χειρουργική επέμβαση στα χέρια. Είναι ένας συνήθης τραυματισμός και σχετίζεται συνήθως με την εργασία.

Για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνήθως χορηγούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή κορτικοστεροειδή και στο τέλος χειρουργική επέμβαση. Ο βελονισμός μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνδρομο χωρίς την ανάγκη των φαρμάκων και χωρίς να χρειαστεί επέμβαση. Μάλιστα από μελέτες προκύπτει πως είναι πιο αποτελεσματικός από τα κορτικοστεροειδή ως θεραπεία.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι το στενό πέρασμα στο σημείο του καρπού μας, από το οποίο περνάνε τα νεύρα και οι τένοντες από το μπράτσο μέχρι τα δάχτυλα του χεριού. Αποτελείται δε από συνδέσμους και οστά.

Όταν υπάρχει οίδημα ή ερεθισμός του νεύρου ή των τενόντων του καρπιαίου σωλήνα, πιέζεται το ενδιάμεσο νεύρο. Αυτό ελέγχει την αίσθηση στην παλάμη, τον αντίχειρα και τα δάχτυλα, καθώς και κάποια ερεθίσματα σε μικρότερους μύες του χεριού που ελέγχουν την κίνηση των δαχτύλων.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζει σταδιακά συμπτώματα. Ξεκινάει με κάψιμο και μούδιασμα στην παλάμη και τα δάχτυλα (κυρίως τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο). Αυτό συνήθως εμφανίζεται την νύχτα. Όταν επιδεινωθούν τα συμπτώματα ο ασθενής νοιώθει πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι και τον καρπό, που αντανακλώνται ως το χέρι ψηλά. Δεν μπορεί να κλείσει την γροθιά του, να κρατήσει αντικείμενα ή να κάνει άλλες χειρωνακτικές εργασίες. Η πάθηση δεν πρέπει να μείνει χωρίς αντιμετώπιση, γιατί μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα νεύρα και αλλοιώσεις στον μυϊκό ιστό.

 

 

Διάγνωση και θεραπεία με βελονισμό για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Στην Κινεζική ιατρική, το σύνδρομο στου καρπιαίου σωλήνα προκύπτει όταν διακόπτεται η ροή της ενέργειας Qi (Τσι) και του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή και έχει σχέση με το Κρύο, την Υγρασία ή τον Άνεμο, τα οποία διαπερνούν του μύες και τα νεύρα του καρπού. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει βελονισμό, βοτανοθεραπεία, ασκήσεις stretching κ.α.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την μείωση του πρηξίματος, της φλεγμονής και του πόνου στον καρπό, παράλληλα αντιμετωπίζουμε και τυχόν συνοδά συμπτώματα όπως: πονοκέφαλο, πόνο ή δυσκαμψία τον ώμο, πόνο στον αυχένα κ.λπ.

Αν συνυπάρχουν παθήσεις όπως: παχυσαρκία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, παθήσεις θυρεοειδούς, διαβήτης, ορμονικά προβλήματα, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, η θεραπεία θα στοχεύσει στην παράλληλη αντιμετώπισή τους.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top