Calendula- Καλέντουλα

Η Καλέντουλα είναι ένα αρκετά γνωστό φυτικό ομοιοπαθητικό φάρμακο και έχει πάρα πολλές χρήσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο. Παράγεται από το φυτό ‘’Calendula officinalis’’ και είναι κυρίως ένα φάρμακο που επουλώνει και καθαρίζει τις πληγές του δέρματος.

Συγχρόνως έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιακή αλλά και αντιμικροβιακή δράση μιας και η χρήση της είναι απαραίτητη και ωφέλιμη σε ανοιχτές πληγές, τραύματα, πολλών ειδών εγκαύματα αλλά και κάποια κατάγματα σε διάφορες περιοχές του σώματος. Αυτό το φυτό γενικά προωθεί την επούλωση οποιοδήποτε τραυμάτων και βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών.

Επίσης, στη σύγχρονη ιατρική, πολλοί οδοντίατροι το χρησιμοποιούν για την επούλωση του αίματος ή κάποιας πληγής στο στόμα του ασθενή μετά από κάποια επέμβαση ή τραυματισμό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μη-ομοιοπαθητική αλοιφή (για πληγές συγκεκριμένα) αλλά και ως διάλυμα στόματος ή κάποιων γενικών πλύσεων του στόματος.

Χαρακτηριστικά και Ιστορία της Calendula:

Η Καλέντουλα ανήκει στην οικογένεια των φυτών που ονομάζονται ‘’Αστεροειδή’’. Αυτή η οικογένεια φυτών είναι κυρίως εγκλιματισμένη στη βόρεια και νότια Αγγλία αλλά και σε κάποιες θερμές περιοχές ανά τον κόσμο.

Φτάνει σε ύψος τα 31 εκατοστά και  είναι ένα φυτό που έχει ένα υπέροχο άρωμα που ευωδιάζει τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα φύλλα της, είναι ξεχωριστά μιας και είναι πλατιά και χνουδωτά με μικρές αμυχές.

Αυτό το υπέροχο φυτό  ευδοκιμεί  σε ζεστές περιοχές ανεξαρτήτως εδάφους. Ανθίζει κυρίως τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και σπάνια επιβιώνει τον χειμώνα.

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές αυτού του φυτού, η Calendula είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά μιας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και δεν χρειάζεται ειδικό χώμα και έδαφος για να αναπτυχθεί και να ανθίσει.

Τα άνθη της Calendula είναι βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε πολλές σαλάτες και σε διάφορα πιάτα ως γαρνιτούρα, ειδικά στα μεγάλα και ακριβά εστιατόρια. Μπορεί να είναι βρώσιμα αλλά δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη γεύση. Η γεύση τους  είναι πολύ απλή και ουδέτερη αλλά δίνει μία έξτρα νότα στα πιάτα που  συνοδεύει.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές του περασμένου  αιώνα, το χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό προϊόν  αλλά και ως κοσμητικό προϊόν, ειδικά από τις γυναίκες της τότε εποχής.

Πολλοί ομοιοπαθητικοί και ποιητές εκείνης της εποχής πιστεύουν ότι αν η Καλέντουλα ήταν γυναίκα θα ήταν ώριμη, όμορφη και απέπνεε γαλήνη και σιγουριά. Σίγουρα σε μία άλλη εποχή θα ήταν από τους καλύτερους γιατρούς  και θα βοηθούσε όσους ανθρώπους μπορούσε. Η εμπιστοσύνη που θα ενέπνεε θα έκανε τους ασθενείς να νιώσουν ασφάλεια στα χέρια της.

Επίσης, είναι δυναμική, έξυπνη και όλοι θέλουν να της μοιάσουν. Μία σοφή γυναίκα που κάνει τα πάντα για το καλό των άλλων. Εμφανισιακά είναι μέτρια σε ύψος με μακριά μαλλιά και ένα λουλούδι στο αφτί. Τα μάτια της είναι μεγάλα και εκφραστικά και καθρεφτίζουν μέσα τους τη θάλασσα και τον απέραντο ουρανό.

Ομοιοπαθητική και Καλέντουλα:

Λόγω της επουλωτικής δράσης αυτού του φυτού, οι σύγχρονοι ειδικοί ομοιοπαθητικοί γιατροί το χρησιμοποιούν αρκετά σε πολλές θεραπείες τους. Είναι ένα πολύ σεβαστό υλικό για όλους τους ειδικούς, όπως και όλα όσα μας προσφέρει απλόχερα η φύση. Αν ψάξεις τριγύρω, υπάρχουν πολλά φυτικά φάρμακα που η φύση μας έχει δώσει για να θεραπεύσουμε τις ασθένειες του σώματος αλλά και του πνεύματος. Η φύση νοιάζεται για τα παιδιά της και η ομοιοπαθητική μας δείχνει τον σωστό δρόμο για να θεραπευτούμε από τα καλούδια της.

Αν θέλεις και εσύ να μάθεις περισσότερα για αυτό το θαυμαστό και πανέμορφο φυτό, τότε επισκέψου τον κατάλληλο ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό για σένα. Εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες που θα πάρεις , η ομοιοπαθητικός θα εξετάσει το ιστορικό σου και θα σε βοηθήσει με την επίλυση του προβλήματος που σε απασχολεί. Εχέμυθα, ποιοτικά και με σίγουρη επιτυχία.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️
Scroll to Top