Υπάρχουν πολλά φυσικά ομοιοπαθητικά φάρμακα στην σύγχρονη ομοιοπαθητική και ένα από αυτά είναι και η Euphrasia Officinallis. Η κοινή ελληνική της ονομασία είναι ‘’Ευφρασία η θεραπευτική’’. Σε κάθε χώρα έχει διαφορετική ονομασία αλλά ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός μιας και ειδικεύεται στη θεραπεία των ματιών και γενικά της όρασης μας. Τα μάτια μας είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας και πρέπει να τα προσέχουμε, όπως και γενικά πρέπει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να ακούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Η θεραπεία αυτού του φυτού είναι πολύ σημαντική μιας και θεραπεύει όλες σχεδόν τις ασθένειες που αφορούν τα μάτια αλλά και τη μύτη μας. Κάποιες από τις πιο γνωστές ασθένειες που θεραπεύει είναι η επιπεφυκίτιδα, η καταρροή, η φαγούρα, οι διάφορες αλλεργίες. Οι μολύνσεις και οι φλεγμονές, η ιγμορίτιδα αλλά και τα κρυολογήματα.
Κυρίως χορηγείται σε μορφή σταγόνων ή ως τοπική κρέμα αλλά επίσης και σε μορφή αφεψήματος όπως το χαμομήλι. Εφαρμόζεται κυρίως με κομπρέσες αλλά μόνο ένας ειδικός ομοιοπαθητικός θα σας βοηθήσει υπεύθυνα. Καλό θα ήταν να μην γίνει προσωπική χρήση και να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού ομοιοπαθητικού γιατρού μιας και η λανθασμένη χρήση του μπορεί να έχει συνέπειες στον ασθενή.
Γενικά χαρακτηριστικά της Euphrasia:
Η ονομασία του φυτού ‘’Ευφρασία’’ σημαίνει ευφροσύνη στην ελληνική γλώσσα. Αυτό το μαγευτικό φυτό ανήκει στην οικογένεια των ‘’Σκροφουλαριδών’’.
Συγκεκριμένα, είναι ένα φυτό που ζει πολλά χρόνια και ανθίζει σε σχεδόν όλες τις καιρικές συνθήκες, παρόλο που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη ζέστη. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά και αυγοειδή και έχουν μεγάλο και πλατύ μέγεθος σε σχέση με τα άνθη του. Τα άνθη του είναι λευκά και όμορφα ενώ έχουν μία κίτρινη πινελιά στο κάτω μέρος τους.
Φτάνει σε ύψος τους 20 πόντους και στην Ελλάδα επωάζει κυρίως στη Πίνδο και τον Παρνασσό.
Κατά τον Μεσαίωνα, η Ευφρασία χρησιμοποιούταν ως αποστειρωτικό και τονωτικό σκεύασμα. Επίσης, οι γυναίκες της τότε εποχής το χρησιμοποιούσαν ως ένα απαλό άρωμα αλλά και ως μία πολύ ελαφριά κρέμα.
Η άνθιση του φυτού γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες (από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο) μιας και ευδοκιμεί σε ξηρές και ζεστές περιόδους. Το φθινόπωρο, οι ειδικοί, το συλλέγουν και το ξεραίνουν σε καλά αερισμένο και φωτεινό μέρος.
Ιστορία και ομοιοπαθητική
Η Ευφρασία ονομάστηκε έτσι λόγω της καλοσύνης που είχε στη καρδιά της (Ευφρασία σημαίνει καλοσύνη).
Αν ήταν μία γυναίκα της τότε εποχής, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ευαίσθητη, δυναμική, προστατευτική και σίγουρα πολύ όμορφη. Έχει μακριά καστανά μαλλιά και μεγάλα πράσινα εκφραστικά μάτια. Το πρόσωπο της φωτίζεται από ένα μεγάλο φωτεινό χαμόγελο και φοράει το αγαπημένο της ριχτό φόρεμα. Προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη και προστατεύει τα πλάσματα όλης της φύσης. Δεν της αρέσει η πολυκοσμία και το σπίτι της βρίσκεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος με ένα ποτάμι να πηγάζει στη πόρτα της. Μία τόση μαγευτική παρουσία που όλοι θέλουν να βρίσκονται γύρω της.
Οι σύγχρονοι ομοιοπαθητικοί γιατροί, θα χαρακτήριζαν αυτό το φυτό ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όσον αφορά τις θεραπείες των ματιών μας. Είναι ένα αγνό και πολύ χρήσιμο ομοιοπαθητικό φάρμακο που βοηθάει πάρα πολύ.
Αν θες και εσύ να μάθεις περισσότερα για το φυτό Euphrasia αλλά και να βοηθηθείς στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις, τότε επισκέψου τη κατάλληλη ομοιοπαθητικό. Θα απαντήσει σε όλες τις απορίες σου και αφού δει το ιστορικό σου, θα σε καθοδηγήσει αναλόγως. Θα σου δώσει λύσεις στο πρόβλημα σου εχέμυθα, υπεύθυνα αλλά και με πολύ προσοχή.