Βαλεριάνα

Valeriana-Βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα είναι από τα πιο γνωστά φυτικά ομοιοπαθητικά φάρμακα. Παράγεται από το φυτό ‘’Valeriana officinalis-Βαλεριανή η φαρμακευτική’’ που μπορούμε να το βρούμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας , όπως είναι  οι περιοχές της βόρειας και ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, υπάρχει στη βορειοδυτική Ασία αλλά και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

Είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά στο είδος της, μιας και φυτρώνει σε μορφή θάμνου σε μέρη με πολύ ήλιο και υγρασία. Το όνομα της προήλθε από τη λατινική λέξη ‘’Valere’’  που σημαίνει ‘’υγεία και δύναμη’’ λόγω των άπειρων ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ομοιοπαθητικό της φάρμακο παράγεται από τη ρίζα του φυτού και το συγκεκριμένο φυτό έχει μία συγκεκριμένη οσμή που αναδύεται κυρίως τις περιόδους που ανθίζει (Μάιος έως Αύγουστο). Η χώρα μας είναι μία από τις χώρες που μπορείς να βρεις πολύ εύκολα αυτό το φυτό λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Αυτό το φυτό λατρεύει τη ζέστη και την υγρασία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, χαρακτηριστικά που τα έχει η χώρα μας.

Θεραπεία και ομοιοπαθητική

Η Βαλεριάνα είναι από τα πιο ακίνδυνα φυτικά φάρμακα αλλά δεν συνιστάται η χρήση της χωρίς τη χορήγηση από κάποιον ειδικό ομοιοπαθητικό γιατρό που θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Αυτό το ομοιοπαθητικό φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό. Οι άνθρωποι που μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή τη Βαλεριάνα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι νευρικοί και κάνουν απότομες κινήσεις, υποφέρουν από αϋπνίες και αγχώνονται πολύ εύκολα. Πολλοί από αυτούς πάσχουν από κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές που τους επηρεάζουν στη καθημερινότητα τους. Κάποιοι από αυτούς έχουν γεννηθεί έτσι και δεν φταίει ο περίγυρος τους και το περιβάλλον που γεννήθηκαν.

Με τη βαλεριάνα, τα συμπτώματα μειώνονται και τους βοηθάει στη καταπολέμηση της αϋπνίας, των νευρικών συμπτωμάτων αλλά και της αλόγιστης ενέργειας μέσα στη μέρα που πολλές φορές καταντάει εκνευριστική. Επίσης, κατευνάζει το άγχος και βοηθάει το άτομο να αποβάλλει το στρες και τη κούραση της ημέρας.

Μία ποσότητα πριν τον ύπνο ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι αρκετή για να κατευνάσει το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου που πάσχει από κάποια αγχώδη διαταραχή.

Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν πολύ από τις γυναίκες της εποχής για τη παρασκευή κοσμητικών προϊόντων αλλά και για μασάζ. Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται για λαδάκια σώματος, κεριά, αρώματα αλλά και διάφορες κρέμες. Η μυρωδιά αυτού του φυτού είναι μοναδική και θυμίζει άνοιξη.

Η Βαλεριάνα ως φυσικό πρόσωπο

Αν η Βαλεριάνα ήταν ένα φυσικό πρόσωπο, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα ευαίσθητο και καλοσυνάτο άτομο με μεγάλα εκφραστικά και σαγηνευτικά μάτια. Θα ήταν αυτή η γυναίκα που σε σαγηνεύει με τον τρόπο της και ξέρει πώς να σε κάνει να την ακολουθήσεις σε μυστικά μονοπάτια της ψυχής σου. Από όπου περνάει, τραβάει τα βλέμματα και όλοι όσοι είναι γύρω της, άντρες και γυναίκες, θαμπώνονται από την ομορφιά και την αποφασιστικότητα που τη διακρίνουν. Ποτέ δεν θα ήθελε να είναι στο προσκήνιο γιατί δεν της αρέσει η εξουσία αλλά γνωρίζει πως ότι κι αν θέλει μπορεί να το αποκτήσει με τον τρόπο της. Μία μυστήρια αλλά πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία που μυρίζει ευωδιαστά λουλούδια και εμπνέει γαλήνη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυτού είναι άπειρες και σίγουρα βοηθάνε πολύ τον άνθρωπο ειδικά με όσα περνάει καθημερινά το σώμα και το νου μας λόγω της καθημερινότητας.

Ήρθε η ώρα να βάλεις τη Βαλεριάνα στη ζωή σου αν βλέπεις το πρόσωπο σου στα χαρακτηριστικά ανθρώπων που το χρειάζονται. Συμβουλεύσου τον/την κατάλληλο/η ομοιοπαθητικό ειδικό που θα σε βοηθήσει και θα σου δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μοναδικό ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Scroll to Top