Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA. Ωστόσο, η έλλειψή της μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε άτομα που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.
Ποιος κινδυνεύει από έλλειψη Β12;
- Χορτοφάγοι & vegan
- Άτομα άνω των 50 ετών
- Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος Crohn)
- Όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. μετφορμίνη, αντιόξινα)
Πηγές Β12 στη διατροφή
Η Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα:
- Κρέας και πουλερικά
- Ψάρια και θαλασσινά
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Αυγά
- Εμπλουτισμένα προϊόντα (φυτικά ροφήματα, δημητριακά)
Τι προκαλεί η έλλειψη Β12;
- Κούραση και αδυναμία
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
- Δυσκολίες στη μνήμη και συγκέντρωση
- Αναιμία
- Κακή διάθεση ή κατάθλιψη
Πώς βοηθά ο διαιτολόγος
Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος μπορεί:
- Να αξιολογήσει την πιθανότητα έλλειψης με βάση το ιστορικό και τη διατροφή
- Να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις (π.χ. Β12, ομοκυστεΐνη, MCV)
- Να προτείνει διατροφικές λύσεις ή/και συμπληρώματα αν χρειάζεται
👉 Δες επίσης: Ο διαιτολόγος εξηγεί: Πότε χρειάζεσαι εξειδικευμένη διατροφή για θυρεοειδή
👉 Αν ανησυχείς για την πρόσληψη βιταμίνης Β12, επικοινώνησε με τον διαιτολόγο μας για αξιολόγηση και εξατομικευμένες λύσεις.