διατροφή και βιταμίνη Β12

Διατροφή και βιταμίνη Β12 – Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα βασικό μικροθρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA. Ωστόσο, η έλλειψή της μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και σε άτομα που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. 

Ποιος κινδυνεύει από έλλειψη Β12;

  • Χορτοφάγοι & vegan
  • Άτομα άνω των 50 ετών
  • Άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος Crohn)
  • Όσοι λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. μετφορμίνη, αντιόξινα)

Πηγές Β12 στη διατροφή

Η Β12 βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά σε ζωικά τρόφιμα:

  • Κρέας και πουλερικά
  • Ψάρια και θαλασσινά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Αυγά
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα (φυτικά ροφήματα, δημητριακά)

Τι προκαλεί η έλλειψη Β12;

  • Κούραση και αδυναμία
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
  • Δυσκολίες στη μνήμη και συγκέντρωση
  • Αναιμία
  • Κακή διάθεση ή κατάθλιψη

Πώς βοηθά ο διαιτολόγος

Ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος μπορεί:

  • Να αξιολογήσει την πιθανότητα έλλειψης με βάση το ιστορικό και τη διατροφή
  • Να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις (π.χ. Β12, ομοκυστεΐνη, MCV)
  • Να προτείνει διατροφικές λύσεις ή/και συμπληρώματα αν χρειάζεται

👉 Δες επίσης: Ο διαιτολόγος εξηγεί: Πότε χρειάζεσαι εξειδικευμένη διατροφή για θυρεοειδή


👉 Αν ανησυχείς για την πρόσληψη βιταμίνης Β12, επικοινώνησε με τον διαιτολόγο μας για αξιολόγηση και εξατομικευμένες λύσεις.