κινέζικη θεραπευτική διατροφή

Δυτική διατροφολογία και κινέζικη θεραπευτική διατροφή

Η φιλοσοφία της κινέζικης θεραπευτικής διατροφής είναι  διαφορετική σε σχέση με τα δυτικά πρότυπα διατροφολογίας που γνωρίζουμε τόσα χρόνια. Για να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε, χρειάζεται να την προσεγγίσουμε μεμονωμένα, χωρίς συγκρίσεις.

Η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτισμών είναι ιδιαίτερα προφανής, όταν αυτοί συσχετίζονται με τις τροφές. Ο τρόπος σκέψης της δυτικής διατροφολογίας για το τι τρώμε δεν είναι όμοιος με αυτόν της κινέζικης θεραπευτικής διατροφής.

Υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πολιτισμών σε σχέση με το τι επιλέγουμε να καταναλώσουμε ως τρόφιμα.

Καλό και κακό φαγητό

 

Σύμφωνα με την δυτική διατροφολογία έχουμε συνηθίσει να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε κατάλληλα και μη κατάλληλα για τον οργανισμό μας. Για δεκαετίες, θεωρούσαμε τα λίπη τον μεγαλύτερο εχθρό μας. Σήμερα, σε αυτή την κατηγορία έχουμε εντάξει επίσης τους υδατάνθρακες και την γλουτένη. Η αποφυγή των συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων δεν είναι απαραίτητα καλή τακτική για την προστασία της υγεία μας.

Ακατέργαστα ή μαγειρεμένα τρόφιμα

 

Σημαντική διαφορά της φιλοσοφίας των δύο αυτών πολιτισμών είναι ο τρόπος κατανάλωσης των τροφίμων. Τα ακατέργαστα τρόφιμα για την δυτική διατροφολογία είναι το καλύτερο μέσο επίτευξης ενός υγιούς οργανισμού.

Ωστόσο, η αρχή της κινέζικης θεραπευτικής διατροφής βασίζεται στην θερμότητα των τροφίμων. Σύμφωνα με αυτήν, τα μαγειρεμένα φαγητά προσφέρουν περισσότερη ενέργεια στον οργανισμό, μέσω της θερμότητας που παράγεται, αφομοιώνοντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με τα ακατέργαστα.

Θερμίδες και ενέργεια

 

 Με την δυτική διατροφολογία μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε ή να παρακολουθήσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως. Από την άλλη η κινέζικη θεραπευτική διατροφή ενδιαφέρεται κυρίως για την ενέργεια που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και σε αυτήν στηρίζει την θεραπεία του οργανισμού από διάφορα νοσήματα.

Για αυτήν οι θερμίδες ταυτίζονται με το Qi, δηλαδή με την ενέργεια που απαιτείται για να εκτελεστούν σωστά οι λειτουργίες των συστημάτων των οργάνων στο σώμα μας. Στις λειτουργίες αυτές συγκαταλέγονται η πέψη, η κίνηση, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η θεραπεία.

 

Οι πολλές θερμίδες ταυτίζονται με το λίπος ή όχι

 

Επηρεασμένοι από την δυτική διατροφολογία, έχουμε την πεποίθηση ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων προκαλεί το λίπος στο σώμα μας, το οποίο μερικές φορές μπορεί να είναι πιθανό.

Σύμφωνα όμως με την κινέζικη θεραπευτική διατροφή η παχυσαρκία συνδυάζεται με την υπερβολική υγρασία. Η κατανάλωση λανθασμένου συνδυασμού τροφίμων, η φτωχή πέψη και η υγρότητα τροφίμων, προκαλούν την συσσώρευση υγρασίας σε διάφορα σημεία στο σώμα μας. Τα οιδήματα και οι λιπώδης ιστοί είναι τα αποτελέσματα της υγρασίας στο σώμα μας.

Ομάδες τροφίμων

 

Οι δυτικές διατροφές ομαδοποιούνται σε κατηγορίες σύμφωνα με τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Με βάση αυτές τις ομάδες τροφίμων προσπαθούμε να κρατήσουμε σε ισορροπία την υγεία του σώματος μας, επιλέγοντας την κατάλληλη διατροφή.

Στην κινέζικη θεραπευτική διατροφή τα τρόφιμα ταξινομούνται με βάση την ενέργεια που προσφέρουν και την έμφυτη θερμοκρασία τους. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται μπορούν να ενισχύσουν τις σημαντικές ουσίες του σώματος, όπως είναι το Qi ή το αίμα ή να θέσουν σε λειτουργία την κυκλοφορία ή την υγρασία των αγωγών.

Στην κινέζικη φιλοσοφία τα τρόφιμα επιλέγονται ανάλογα με το πώς αυτά θα επιδράσουν στο σώμα σας. Η επιλογή τροφίμων είναι διαφορετική για τον κάθε οργανισμό και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διατροφή για όλους τους ανθρώπους.

Πρόσθετες ουσίες τροφίμων και συντηρητικά

 

Στην δυτική διατροφολογία έχουν εισχωρήσει με τα χρόνια διάφορες χημικές ουσίες μέσα στα τρόφιμα για να καλυφτούν κάποιες ανάγκες, όπως η καλυτέρευση της γεύσης και η αύξηση του χρόνου καταλληλότητας τους . Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανωμαλίες στην υγεία του οργανισμού μας, ιδιαίτερα στην διαδικασία της πέψης.

Στην κινέζικη θεραπευτική διατροφή τα ‘πειραγμένα’ τρόφιμα είναι η πηγή των ασθενειών. Η συγκεκριμένη θεραπευτική διατροφή επιμένει στον σωστό συνδυασμό τροφίμων, στο μαγείρεμα τους και στα βιολογικά τρόφιμα. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δώστε ιδιαίτερη σημασία στην σωστή λειτουργία της πέψης στον οργανισμό σας.

 

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top