θερμίδες στην Κινέζικη ιατρική

Η ενέργεια και οι θερμίδες στην κινέζικη ιατρική

Οι θερμίδες στην Κινέζικη ιατρική και στον κόσμο του βελονισμού δεν έχουν τον ίδιο ρόλο με αυτές που γνωρίζουμε από την καθημερινή μας ζωή. Οι άνθρωποι καθημερινά κάνουν λόγο για θερμίδες. Άλλοι γιατί επιθυμούν  να χάσουν παραπανίσια κιλά και άλλοι επειδή προσέχουν να μην πάρουν κιλά. Στον βελονισμό  όμως, τα τρόφιμα υπολογίζονται βάση της ενέργειας που προσφέρουν και όχι βάση θερμίδων.

Οι ασθενείς που επισκέπτονται τα κέντρα βελονισμού υποφέρουν κυρίως από έλλειψη ενέργειας. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ κοιμούνται αρκετές ώρες, ξυπνούν κουρασμένοι, όπως επίσης και άνθρωποι που νιώθουν ξαφνική αδυναμία κατά την διάρκεια της ημέρας και δεν έχουν όρεξη για δραστηριότητες.

Στην Κινέζικη ιατρική σημαντικό ρόλο έχει η ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την κίνηση του σώματος και την σωστή λειτουργία του. Την απασχολούν κυρίως τα τρόφιμα που είναι θρεπτικά για την υγεία, που εμποδίζουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς και που παρέχουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται.

Είναι πιθανόν ένα άτομο που προσέχει την διατροφή του και καταναλώνει τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες καθώς και φρούτα να παρουσιάσει χαμηλά επίπεδα ενέργειας και να αισθάνεται κουρασμένος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τρόφιμα αυτά είναι φτωχά σε ενέργεια, αν και είναι υγιεινά. Κατανοούμε λοιπόν, ότι για την καλή υγεία δεν παίζει ρόλο η υγιεινή διατροφή με τις λίγες θερμίδες, αλλά η σωστή κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και σε ενέργεια.

Η Κινέζικη ιατρική συμβουλεύει τους ασθενείς της να καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια, διότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί ένα ποσοστό της ενέργειας αυτής για να αφομοιώσει και να αποβάλλει τα συστατικά που δεν χρειάζεται.

Ιδανική λύση για όσους υποφέρουν από κούραση και προβλήματα πέψης είναι να μαγειρεύουν τα λαχανικά και τα φρούτα τους. Με αυτόν τον τρόπο τα τρόφιμα αφομοιώνονται πιο εύκολα και ο οργανισμός χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για τις λειτουργίες της πέψης και της αφομοίωσης. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται τα κρύα τρόφιμα, γιατί έτσι καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια από τον οργανισμό για να τα θερμάνει πρώτα και ύστερα να τα αφομοιώσει.

Όσον αφορά στις θερμίδες στην Κινέζικη ιατρική η σημασία τους δεν είναι μηδενική. Μια θερμίδα σε μια τροφή είναι μια θερμίδα. Στην πραγματικότητα όμως ο αριθμός των θερμίδων στις ετικέτες των τροφίμων είναι ενδεικτικός και όχι ο ισχύων. Στην ουσία ρυθμίζουμε την διατροφή μας κατά προσέγγιση. Η θερμίδα στην Κινέζικη ιατρική, είναι ο επιστημονικός τρόπος για να μετρηθεί το ποσό της ενέργειας που υπάρχει σε κάθε τρόφιμο.

Οι επιστήμονες της διατροφής ερευνούν την ενέργεια που λαμβάνεται από το φαγητό και το πόσο περισσότερο πολύπλοκη είναι η ενέργεια από τις απλές θερμίδες. Το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο τροφών ποικίλλει γιατί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η θερμότητα, οι ίνες, τα βακτηρίδια στο έντερο και οι διαφορετικοί οργανισμοί των ανθρώπων.

Η θεμελιώδης αρχή της Κινέζικης διατροφής και θεραπείας είναι ότι η ιδανική διατροφή είναι ξεχωριστή για κάθε άνθρωπο. Σύμφωνα με αυτήν τα τρόφιμα επιλέγονται κυρίως βάση της θερμότητας ή του ψύχους τους και βάση της επίδρασης τους πάνω στο σώμα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι οι θερμίδες στην Κινέζικη ιατρική είναι κυρίως η ενέργεια που προσφέρουν στο σώμα τα διάφορα τρόφιμα. Επίσης, ανάλογα με το πώς αυτά θα μαγειρευτούν ή θα συνδυαστούν, επηρεάζεται το ποσοστό ενέργειας που θα απορροφήσει ο οργανισμός και η ευεργετικότητα τους.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top