δυσπεψία

Δυσπεψία

Η δυσπεψία δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύνολο  συμπτωμάτων που προκαλεί δυσφορία στην περιοχή της άνω κοιλίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσπεψία παρουσιάζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συνήθη συμπτώματα: ναυτία, φούσκωμα, ρέψιμο, πόνο, κάψιμο στο πάνω μέρος της κοιλιάς, γρήγορο φούσκωμα κατά τη διάρκεια του  γεύματος ή μία δυσάρεστη πληρότητα μετά το γεύμα που διαρκεί περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.

Οι άνθρωποι με δυσπεψία μπορεί να νοιώσουν κάψιμο στο στήθος, αν και το κάψιμο στο στήθος και η δυσπεψία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Τα συμπτώματα της δυσπεψίας μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά ή καθημερινά.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που ευθύνονται για την δυσπεψία. Κάποιες έχουν να κάνουν με τον τρόπο που τρώμε, όπως για παράδειγμα η υπερφαγία ή το να τρώμε πολύ γρήγορα. Άλλες σχετίζονται με το τι τρώμε, όπως το να τρώμε λιπαρά ή πικάντικα φαγητά, ή να καταναλώνουμε πολλή καφεΐνη, αλκοόλ, ανθρακούχα αναψυκτικά ή σοκολάτα. Αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και περιλαμβάνουν το κάπνισμα, τη νευρικότητα ή το άγχος.

Δυσπεψία μπορεί επίσης να προκληθεί από άλλες καταστάσεις όπως πεπτικό έλκος, παγκρεατίτιδα, πέτρες στη χολή, καρκίνο στομάχου ή  από φάρμακα όπως αντιβιοτικά και κάποια παυσίπονα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αιτία της δυσπεψίας δεν μπορεί να διαγνωστεί και καλείται ¨λειτουργική δυσπεψία¨, ένας τύπος δυσπεψίας που προκαλείται από την ανικανότητα του στομάχου να δεχτεί και να πέψει την τροφή και να την προωθήσει στο λεπτό έντερο.

Η θεραπεία για την δυσπεψία περιλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως το να αποκλείσουμε απαγορευμένες τροφές, να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, να διαχειριστούμε το άγχος μας και να ασκούμαστε τακτικά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας αλλάξει κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε αν σας προκαλεί δυσπεψία, ή να συστήσει άλλα φάρμακα για να μειώσει τα οξέα του στομάχου, να μειώσει τον πόνο ή  να βοηθήσει την πέψη.

Στην κινέζικη ιατρική, η δυσπεψία συνήθως εμπίπτει στην κατηγορία του επιγάστριου πόνου, επειδή τα συμπτώματα κυρίως εμφανίζονται στην περιοχή του επιγάστριου, την περιοχή δηλαδή από της κοιλιάς από το στέρνο έως τον αφαλό. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δυσαρμονίας που προκαλούν δυσπεψία, οι οποίοι αναλογούν στους διαφορετικούς τρόπους που οι άνθρωποι θα βιώσουν τα συμπτώματά της. Η δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος, όπως το να εκτεθούμε σε συνθήκες κρύου ή υγρασίας.

Η δίαιτά μας, όπως και το πόσο τρώμε, τι είδους φαγητό τρώμε και πότε ή πώς τρώμε. Συναισθηματικές διαταραχές όπως απογοήτευση ή ανησυχία, υπερβολικός φόρτος εργασίας και η κατά συνθήκη ή γενετική αδυναμία  μπορεί να καταστήσει ένα άτομο επιρρεπές σε διαταραχές στην πέψη. Αυτοί οι παράγοντες είναι ικανοί με τον καιρό να αποδυναμώσουν το στομάχι και να διαταράξουν τις φυσιολογικές λειτουργείες της πέψης.

Όταν εντοπίσουμε την αιτία της δυσπεψίας και του πόνου στον επιγάστριο, βλέπουμε ποικίλα συμπτώματα. Ποια είναι η φύση του πόνου-είναι αμβλεία ή οξεία, σαν μαχαιριά ή σαν κάψιμο, συνοδεύεται από αίσθημα φουσκώματος; Πότε έρχεται ο πόνος: το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ; Τι απαλύνει ή επιδεινώνει τον πόνο-καλυτερεύει ή χειροτερεύει μετά το φαγητό, με την πίεση, με τη ζέστη ή το κρύο, με την ξεκούραση ή την άσκηση;

Υπάρχουν ρεψίματα, ναυτία ή εμετοί; Υπάρχει αίσθημα φουσκώματος και αν ναι πώς θα το περιγράφατε; Αυτά τα ερωτήματα θα βοηθήσουν τον βελονιστή να καθορίσει ποια διάσταση της πέψης δεν λειτουργεί σωστά και ποιες ανισορροπίες χρήζουν διόρθωσης.

Ο βελονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός στο να βοηθήσει να επιλύσουμε τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει το στομάχι να αφομοιώνει καλύτερα την τροφή και να την προωθεί μέσω του πεπτικού συστήματος, έτσι ώστε το στομάχι και οι άλλες διεργασίες πέψης να λειτουργούν σωστά ξανά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, την ναυτία και το φούσκωμα που συνήθως συνοδεύουν την δυσπεψία.

Πραγματικά, όπως και με πολλές διαταραχές στη πέψη, ο βελονισμός είναι μία εξαιρετική επιλογή για να αντιμετωπίσουμε την δυσπεψία και να επαναφέρουμε το πεπτικό μας σύστημα στην σωστή του λειτουργία.

Διαβάστε περισσότερα: Υπηρεσίες βελονισμού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top