Η επιθυμία να γίνετε καλά

Η επιθυμία να γίνετε καλά είναι το βασικό συστατικό για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Δεν έχει τόσο σημασία η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή των βοτάνων, η φύση της ασθένειας ή και ακόμα η ικανότητα του θεραπευτή, αλλά η επιθυμία που έχει κάποιος να θεραπευτεί, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. 

Φυσικά αυτό μπορεί να φαίνεται παράξενο, γιατί ποιος δεν θέλει να γίνει καλά από μια ασθένεια που τον ταλαιπωρεί. Επίσης, είναι προφανές ότι ο ασθενής θέλει να ιατρευτεί, από την στιγμή που επισκέπτεται έναν θεραπευτή για να βρει λύση στο πρόβλημα του. Ωστόσο, το υποσυνείδητο του μπορεί να μπλοκάρει αυτή την επιθυμία.

Για παράδειγμα, ο ασθενής σε πρώτο  επίπεδο θέλει να γίνει καλά, αλλά εάν ιατρευτεί μπορεί να χάσει κάποιον φίλο ή την προσοχή που του δείχνουν όσο είναι άρρωστος ή χειρότερα να χρειαστεί να χάσει κάποιον άνθρωπο που τον στειρίζει. Έπειτα από αυτές τις σκέψεις, η επιθυμία του να γίνει καλά βρίσκει εμπόδια και εξασθενεί.

Αυτή η περίπτωση είναι εξαιρετικά πιθανή σε κάποιον που υποφέρει από κάποιο είδος φυσικής ή διανοητικής ασθένειας. Οι θεραπευτές-βελονιστές συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν ασθενείς, οι οποίοι έχουν δοκιμάσει τα πάντα και έχουν απογοητευτεί. Για αυτούς ο βελονισμός είναι η έσχατη λύση.

Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν, δοκιμάζουν τον βελονισμό, γιατί δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν, εφόσον τα έχουν δοκιμάσει όλα. Αυτό μπορεί να σημαίνει, ότι η πάθηση είναι χρόνια και ότι θα μπορούσε να είχε περιπλεχθεί με τις διάφορες θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί κατά καιρούς.

Το σώμα έχει εξαντληθεί, έχουν επηρεαστεί τα διάφορα συστήματα του οργανισμού και η ελπίδα των ασθενών έχει χαθεί. Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της ασθένειας από τους θεραπευτές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών, είναι προτιμότερο να εξεταστούν πρώτα οι συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές της ασθένειας και έπειτα οι φυσικές. Όπως για παράδειγμα, τι συνέβαινε στην ζωή του ασθενή όταν αρρώστησε, πως αισθάνονταν και εάν προϋπήρχαν ψυχολογικά τραύματα. Αυτές είναι πολύ σημαντικές ερωτήσεις και βοηθούν πολύ στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η ασθένεια του καρκίνου δεν σημαίνει τίποτα ως λέξη. Οι θεραπευτές της κινέζικης ιατρικής ενδιαφέρονται περισσότερο για την αιτία και όχι για το αποτέλεσμα, δηλαδή για ποιον λόγο εμφάνισε κάποιος καρκίνο, τι ήταν αυτό που τον προκάλεσε και γιατί αποφάσισε να εμφανιστεί την δεδομένη στιγμή στην ζωή του ασθενή.

Τελικά για όλα αυτά απώτερη σημασία έχει η επιθυμία να γίνετε καλά. Ασθενείς που έχουν επισκεφτεί το γραφείο ενός βελονιστή για να χάσουν κιλά, περιμένουν από αυτόν να το κατορθώσει με ένα ‘μαγικό’ συστατικό. Υπάρχουν φυσικά πολλοί τρόποι για να υποστηρίξει και να βοηθήσει τους ασθενείς του, αλλά αυτό για να λειτουργήσει, χρειάζεται ο πάσχων να το επιθυμεί πολύ.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία και από τις δύο πλευρές. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση που θα του προτείνει ο θεραπευτής, ενώ παράλληλα θα τον υποστηρίξει με τις δικές του μεθόδους για να φτάσουν στο θεμιτό αποτέλεσμα. Μέσα σε όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ασθενής να το επιθυμεί  πολύ, γιατί εάν δεν επιθυμεί πραγματικά να συνεργαστεί και δεν επιθυμεί ενδόμυχα να χάσει βάρος, δεν θα τα καταφέρει.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλους εθισμούς εκτός του φαγητού, όπως είναι το κάπνισμα. Εάν δεν επιθυμεί πραγματικά ο ίδιος ο ασθενής να κόψει το τσιγάρο, αυτό δεν θα συμβεί, παρά τις προσπάθειες του ίδιου και τις υποδείξεις και την υποστήριξη του βελονιστή.

Άλλη απόδειξη, ότι η αντιμετώπιση της ασθένειας εξαρτάται καθαρά από τον ασθενή και από την επιθυμία να γίνει καλά, είναι η γνώμη τους για τον τρόπο της θεραπείας. Εάν για παράδειγμα δεν αισθάνονται άνετα με αυτόν τον τρόπο ή αν δεν τους αρέσει η συγκεκριμένη προσέγγιση θεραπείας, αυτή δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και σαφώς δεν θα επιτύχει.

Όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν πράγματα, εφόσον το επιθυμούν πραγματικά. Το κακό όμως σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με τις ασθένειες τους και δεν ξέρουν τον τρόπο πλέον για να είναι καλά. Αυτός ο τρόπος ζωής έχει ριζωθεί για τα καλά μέσα στον ψυχικό τους κόσμο και αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αποτροπής της επιθυμίας τους να γίνουν καλά.

Η επιθυμία να γίνετε καλά είναι το ισχυρότερο φάρμακο για την αντιμετώπιση μιας ασθένειας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και επιμονή για να γίνει η επιθυμία σας έντονη και να ξεπεράσει οποιαδήποτε συναισθηματικά εμπόδια.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top