Η Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή αλλιώς SAD είναι ένας τύπος κατάθλιψης που αφορά στις εποχές. Ξεκινά με τον ερχομό του φθινοπώρου και μπορεί να κορυφωθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα, προκαλώντας στα πάσχοντα άτομα έλλειψη ενέργειας, αδυναμία παραγωγικότητας και κακή διάθεση.
Στα συμπτώματα του SAD συμπεριλαμβάνονται η κατάθλιψη, οι αλλαγές στην όρεξη του ατόμου ( κυρίως πόθος για γλυκά ή αμυλούχα τρόφιμα), η αύξηση βάρους, η μειωμένη ενεργητικότητα, η κούραση, οι διαταραχές ύπνου( υπνηλία), η αδυναμία συγκέντρωσης, η οξυθυμία, η αποφυγή κοινωνικών συναναστροφών, η απώλεια ενδιαφέροντος, η ανησυχία και η απελπισία. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εξαφανίζονται με τον ερχομό της άνοιξης.
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή προκαλείται συνήθως από την αλλαγή στους κιρκαδικούς ρυθμούς του σώματος, από την αλλαγή των επιπέδων της σεροτονίνης( η οποία έχει επίπτωση στην διάθεση) και από την αλλαγή των επιπέδων μελατονίνης ( η οποία επηρεάζει το πρόγραμμα ύπνου).
Το SAD ακόμα και στην πιο ήπια μορφή του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην δυνατότητα αντιμετώπισης της καθημερινή ζωής από τους πάσχοντες.
Έρευνες έχουν σημειώσει ότι το 2% με 3% του γενικού πληθυσμού μπορεί να πάσχει από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, ενώ ένα 15% παρουσιάζει μια πιο ήπια μορφή SAD, η οποία περιγράφεται με τον όρο «μελαγχολία του χειμώνα».
Η «μελαγχολία του χειμώνα» είναι πιο συνηθισμένη στους κατοίκους του Καναδά, εξαιτίας της μικρής διάρκειας της ημέρας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τις ευαισθησίες που μπορεί να έχουμε κατά την διάρκεια των εποχών, ώστε να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και τον τρόπο ζωή βάσει αυτών.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης του SAD και της «μελαγχολίας του χειμώνα» ώστε να τιθασεύουμε ή να εξασθενίσουμε τα συμπτώματα που προκαλεί.
Άνθρωποι με βαριά μορφή SAD λαμβάνουν καταπραϋντικά φάρμακα που συνδυάζονται με αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής καθώς και συνεργάζονται με διάφορους συμβούλους, ακολουθώντας θεραπεία.
Το ποσοστό των ανθρώπων που ταλανίζεται από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, μπορεί να επωφεληθεί από καθημερινούς περιπάτους στην ύπαιθρο ακόμα και τις νεφελώδης μέρες του χειμώνα και από το τακτικό συγύρισμα του χώρου τις φωτεινές ώρες της ημέρας.
Έχει αποδειχθεί επίσης, ότι η καθημερινή άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους από τα συμπτώματα του SAD και της ήπιας κατάθλιψης. Επιπλέον, η πρωινή άσκηση βοηθάει στην ρύθμιση των επιπέδων της μελατονίνης στον οργανισμό. Μια επίσης απλή και κοινή θεραπεία για το SAD είναι η έκθεση των πασχόντων σε τεχνητό φως.
Ο βελονισμός είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία κατά της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Η κατάθλιψη, η ανησυχία και οι υπόλοιπες συναισθηματικές διαταραχές μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την θεραπεία του βελονισμού. Επίσης, συμπτώματα όπως η αϋπνία, η χαμηλή ενεργητικότητα, η οξυθυμία και η αδυναμία συγκέντρωσης καταπολεμούνται εύκολα με βελονισμό.
Χάρη στην ανακούφιση από την πίεση και τη χαλάρωση κατά την διάρκεια της θεραπείας με βελονισμό, οι ασθενείς με SAD αισθάνονται άμεσα ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ωστόσο, με τις συνεχόμενες θεραπείες ο βελονισμός θα μπορέσει επίσης να αποδυναμώσει εντελώς αυτή την συναισθηματική διαταραχή και να βοηθήσει το σώμα να προσαρμοστεί στις εποχιακές αλλαγές.
Ο βελονισμός, βοηθώντας το σώμα μας να επανακτήσει την σωστή λειτουργικότητα του και την υγιή ισορροπία του, αντιμετωπίζει παράλληλα την ανεπαρκή ενέργεια στο σώμα μας, τα προβλήματα του ύπνου, τις αλλαγές της διάθεσης μας, τις εντερικές δυσλειτουργίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Επιπλέον είναι μια μορφή θεραπείας, η οποία λειτουργεί όχι μόνο για να ανακουφίσει τους ασθενείς από τα συμπτώματα, αλλά δρα και ως προληπτικό φάρμακο για την βελτίωση της υγείας μας και για την αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων υγείας.
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αποτελεί μια υπενθύμιση στους εαυτούς μας, ότι πρέπει να συντονίσουμε τις δονήσεις του σώματος μας και να τις προσαρμόσουμε σύμφωνα με τις εποχιακές αλλαγές.