μηνορραγία

Μηνορραγία και βαριές περίοδοι

Μηνορραγία είναι ο ιατρικός όρος για τις εμμηνορροϊκές περιόδους της γυναίκας, στις οποίες η αιμορραγία είναι έντονη ή διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Όταν η ροή μιας γυναίκας ανά εμμηνορροϊκή περίοδο είναι περισσότερη από 80ml, τότε κάνουμε λόγο για μηνορραγία. 

Η μηνορραγία συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα ή και περισσότερο και προκαλεί μεγάλους θρόμβους αίματος. Γυναίκες που υποφέρουν από αυτήν, έχουν συχνά αναιμία και μπορούν να εμφανίσουν υπερβολική αδυναμία, κόπωση και δυσκολία αναπνοής.

Αιτίες μηνοραγίας

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, η οποία προκαλεί την μηνορραγία στις γυναίκες. Μεγάλο  ποσοστό γυναικών που πάσχουν από αυτή, παρουσιάζουν φυσιολογικές περιόδους και φαίνεται ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης τους είναι φυσιολογικά.

Ωστόσο, οι έφηβες και οι γυναίκες στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης μπορούν να εμφανίσουν έντονη μηνορραγία, εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας εμφάνισης της, είναι η ωογένεση. Είναι κοινό μεταξύ γυναικών με κανονικές περιόδους να έχουν εμμηνορροϊκούς κύκλους χωρίς ωογένεση.

Σε έναν κανονικό κύκλο η απελευθέρωση του ωαρίου από τις ωοθήκες, υποκινεί στο σώμα την παραγωγή της προγεστερόνης, η οποία διατηρεί φυσιολογική την ροή της περιόδου. Όταν όμως δεν απελευθερώνεται κανένα ωάριο, τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Η θεραπεία για την μηνορραγία περιλαμβάνει ιβουπροφαίνη σε συνδυασμό με αλμυρά ροφήματα κατά την διάρκεια της έντονης ροής του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το σίδηρο του οργανισμού και ενισχύεται η εξισορρόπηση της προγεστερόνης. Μια άλλη θεραπεία περιλαμβάνει τρανεξαμικό, ένα αντιθρομβωτικό οξύ, το οποίο διαλύει τους θρόμβους του αίματος καθώς και την απελευθέρωση προγεστίνης.

Εναλλακτική προσέγγιση στην εμμηνορροϊκή υγεία

Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική, οποιαδήποτε ανωμαλία στον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας είτε είναι PMS, είτε είναι επίπονες ή βαριές και ανώμαλες περίοδοι μαρτυρά  εσωτερικές δυσαναλογίες στον οργανισμό.

Η μηνορραγία αποτελεί έναν τύπο ανώμαλης αιμορραγίας, η οποία μπορεί να προκληθεί από την θερμότητα( η αυξημένη θερμότητα παρεμποδίζει την αποθήκευση και τον έλεγχο ροής του αίματος στο σώμα) και από το ανεπαρκές qi στο σώμα( ένα πρόβλημα στην σπλήνα, την καθιστά ανίκανη να εκτελέσει τις λειτουργίες αναχαίτισης του αίματος).

Οι συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν τέτοιου είδους δυσαναλογίες στο σώμα είναι η συναισθηματική πίεση, η κατάθλιψη, οι υπερβολικές συναισθηματικές εκρήξεις, η ανησυχία, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Είναι πιθανόν όμως να προκύψουν δυσαναλογίες από υπερβολική κούραση ή εξαιτίας της ανεπαρκής ενέργειας στα νεφρά.

Πορεία προς μια καλύτερη υγεία:

Η κινέζικη ιατρική και ο βελονισμός της μηνορραγίας.

Αρχικά ένας βελονιστής ασχολείται με την άμεση θεραπεία των συμπτωμάτων και μόλις καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την βαριά αιμορραγία, επικεντρώνεται στις αιτίες που εξαρχής εμφάνισαν μηνορραγία στον ασθενή. Προσπαθεί να βρει εάν  ευθύνεται η θερμότητα, η έλλειψη του qi ή η στάση του αίματος, για να μπορέσει στην συνέχεια να ρυθμίσει την δυσαναλογία στο σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο το σώμα γίνεται υγιέστερο, τα συμπτώματα ελαττώνονται ή εξαφανίζονται, ενώ παράλληλα θεραπεύονται και άλλα προβλήματα υγείας του ασθενή, όπως οι πόνοι χαμηλά στην πλάτη, η κούραση και γενικά όλα τα φυσικά και ψυχικά συμπτώματα που αφορούν στον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας.

Οι υγιείς συνήθειες οδηγούν σε ένα υγιές σώμα:

Η κινέζικη ιατρική προτείνει συγκεκριμένες αρχές τρόπου ζωής για να αποτρέψει τις εμμηνορροϊκές διαταραχές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η καλή και σωστή διατροφή, η άσκηση, ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και η διαχείριση του άγχους και των συναισθηματικών εκρήξεων.

Είναι επίσης ιδανικό πριν και κατά την διάρκεια της εμμηνόρροιας να προσέχει κανείς την υπερκόπωση, το άγχος και την έντονη άσκηση, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει μια ήρεμη και φυσιολογική εμμηνορροϊκή περίοδο.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική μας διδάσκει, ότι όλοι οι παραπάνω παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην γενική ευημερία μας και μπορεί ένας σωστός τρόπος ζωής να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του σώματος μας.

Το να μοιράζεσαι δείχνει φροντίδα ❤️

Αφήστε ένα Σχόλιο

Scroll to Top