Γαστρίτιδα είναι ο γενικός όρος που περιγράφει το σύνολο των προβληματικών συνθηκών στο στομάχι, οι οποίες παρουσιάζουν ως κοινό τους σύμπτωμα φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου.
Η γαστρίτιδα μπορεί να είναι χρόνια ή οξεία, ωστόσο για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση και μπορεί να υποχωρήσει εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία.
Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν συνήθως γαστρίτιδα είναι καούρα, πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα, ο οποίος μπορεί να καλυτερέψει ή να χειροτερέψει με το φαγητό, ναυτία, εμετός, απώλεια όρεξης και βάρους, ρέψιμο, φούσκωμα και το αίσθημα της πληρότητας στο άνω μέρος της κοιλιάς μετά το φαγητό.
Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά, προκαλώντας ναυτία, καυστικό πόνο ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα. Η χρόνια γαστρίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά και τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως, είναι ελαφρύς πόνος, αίσθημα πληρότητας και απώλεια της όρεξης μετά από μια μικρή ποσότητα τροφής. Ωστόσο, σε αρκετούς ανθρώπους η χρόνια γαστρίτιδα μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα.
Σε σοβαρές μόνο καταστάσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε στομαχική αιμορραγία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ιατρική φροντίδα.
Η κυρίαρχη αιτία της γαστρίτιδας είναι η καταστροφή και η λέπτυνση του προστατευτικού στρώματος του στομάχου. Το στομάχι διαθέτει μια βλέννα, η οποία το προστατεύει από τα οξέα των τροφίμων, κατά την διάρκεια της πέψης. Η καταστροφή της βλέννας αυτής, έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του στομάχου σε όλα τα υγρά που παράγονται κατά την διάρκεια της αφομοίωσης τους.
Από την άλλη, η ζημιά του προστατευτικού στρώματος του στομάχου μπορεί να οφείλεται σε κάποια μόλυνση βακτηρίων, στην πίεση και στο άγχος, στην χρήση παυσίπονων φαρμάκων, στο αλκοόλ, σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα ή σε κάποια άλλη ασθένεια.
Η θεραπεία της γαστρίτιδας περιλαμβάνει την άμεση παύση της χρήσης ουσιών που οδηγούν στο πρόβλημα αυτό, την χρήση αντιβιοτικών, εφόσον ευθύνεται κάποια βακτηριδιακή μόλυνση και την λήψη φαρμάκων, που περιορίζουν ή εξουδετερώνουν τα οξέα του στομαχιού.
Στην κινέζικη ιατρική, ο όρος της γαστρίτιδας συνδέεται και συνδυάζεται γενικότερα με διάφορους πόνους στο στομάχι, όπως για παράδειγμα το έλκος. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η γαστρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε άλλες ασθένειες και για αυτόν τον λόγο δεν στηρίζει την θεραπεία της στην διάγνωση της δυτικής ιατρικής, αλλά εξετάζει εξονυχιστικά τα συμπτώματα που εμφανίζονται, ώστε να καθοριστεί η πρωταρχική αιτία της, για το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Η γαστρίτιδα, για την κινέζικη ιατρική, μπορεί να προκληθεί εξαιτίας πολλών διαφορετικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η οξεία γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί από την συνεχή έκθεση της κοιλιακής χώρας σε υγρασία και σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς παρεμποδίζεται η σωστή ροή της ενέργειας από το στομάχι προς το έντερο.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση της, είναι η διατροφή. Όταν κάποιος τρώει καθημερινά ελάχιστη ή υπερβολική ποσότητα τροφής από όση πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός του, είναι φυσικό ότι θα εμφανίσει ανωμαλίες στο στομάχι και στην λειτουργία της πέψης του.
Γενικότερα, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν άμεσα την ομαλότητα της σωστής λειτουργίας του στομάχου. Σε αυτές, λοιπόν, συγκαταλέγονται ο ρυθμός κατάποσης της τροφής, η συχνότητα, η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού.
Γαστρίτιδα επίσης, μπορεί να προκληθεί εξαιτίας της κληρονομικότητας του ατόμου (ευαισθησία στο στομάχι), αλλά και των έντονων συναισθηματικών καταστάσεων που μπορεί να βιώσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Η πίεση, ο θυμός, το άγχος, η ανησυχία, η στεναχώρια και η υπερκόπωση είναι οι σύμμαχοι της γαστρίτιδας και των ποικίλλων ανωμαλιών στη λειτουργία του στομάχου.
Ο βελονισμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία ενάντια στη γαστρίτιδα, χάρη στην ακριβή διάγνωση των πρωταρχικών αιτιών της για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Βοηθάει στην άμεση αντιμετώπιση και εξάλειψη των συμπτωμάτων όπως είναι η ναυτία, ο εμετός και το άλγος, ενώ παράλληλα αποκαθιστά και ενισχύει την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ο ασθενής, σε συνδυασμό με την θεραπεία του βελονισμού, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής του και στις διατροφικές του συνήθειες, για να μπορέσει η θεραπεία κατά της γαστρίτιδας να είναι αποτελεσματική.